Search
menu
Search

Beveiligingspersoneel luchthaven Alicante-Elche staakt vanaf 22 september

Beveiligingspersoneel luchthaven Alicante-Elche staakt vanaf 22 september
Beeld: via canva.com

Beveiligingspersoneel luchthaven Alicante-Elche staakt vanaf 22 september

Het personeelscomité van Ilunion Seguridad, de uitvoerder van de beveiligingsdiensten op de luchthaven Alicante-Elche Miguel Hernández, heeft stakingen aangekondigd van het beveiligingspersoneel die de controles uitvoert op passagiers, personeel, bagage in de bagageruimte, levering van goederen, privévluchten en het beveiligingscentrum. Deze stakingen zullen plaatsvinden op vijf dagen vanaf 22 september.

De reden voor de stakingen is de zorgwekkende situatie en achteruitgang van de arbeidsvoorwaarden waarin deze door de vliegveldbeheerder AENA gecontracteerde dienst wordt geleverd. De beveiliging is essentieel voor zowel de gebruikers van de luchthaven als voor de gehele bevolking, aldus een persbericht van de vakbond CCOO.

De stakingen zullen in twee delen plaatsvinden: een eerste van een uur ’s ochtends, tussen 8.45 en 9.45 uur, en een tweede ’s middags, tussen 18.00 en 19.00 uur. De staking zal beginnen op 22 september en zal ook plaatsvinden op 23, 24, 26, 29 en 30 september.

Ilunion Seguridad werd op 4 november 2022 de verantwoordelijke van de beveiligingsdiensten. Volgens CCOO zijn de arbeidsvoorwaarden de afgelopen jaren steeds verder verslechterd. “Bij de vorige concessiehouder werd al een risico-evaluatie uitgevoerd waarin ernstige feiten werden vastgesteld door de Arbeidsinspectie”, aldus het persbericht. Het beveiligingspersoneel van de luchthaven eist onder meer:

  • Vermindering van de werkroosters
  • Verstrekking van het jaarrooster, zoals bepaald in de collectieve arbeidsovereenkomst, die de werkgever niet respecteert
  • Vaststelling van pauzes tijdens en buiten de werkdag, zoals bepaald in de arbeidswetgeving.
  • Recht op digitale ontkoppeling, dat systematisch wordt geschonden.
  • Recht op vakantie voor vast-tijdelijke werknemers en een akkoord over de omzetting van tijdelijke contracten in vaste contracten.
  • Betaling van de luchthaventoeslagen op de juiste manier.
  • Recht voor alle werknemers om een vergoeding te ontvangen en gratis te kunnen parkeren.
  • Economische gelijkschakeling met andere luchthavens voor verschillende functies.
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?