Search
menu
Search

Europees Parlement wil einde aan extra kosten handbagage vliegtuigen

Europees Parlement wil einde aan extra kosten handbagage vliegtuigen
Beeld: via canva.com

Europees Parlement wil einde aan extra kosten handbagage vliegtuigen

Wanneer je naar of vanuit Spanje met handbagage vliegt, moet je er rekening mee houden dat niet alle luchtvaartmaatschappijen hetzelfde beleid hebben. In sommige gevallen, vooral bij budgetvluchten, moet je een toeslag betalen voor een koffer die niet onder de stoel voor je past.

De Commissie verzoekschriften (PETI) van het Europees Parlement heeft unaniem een resolutie aangenomen die luchtvaartmaatschappijen oproept om ervoor te zorgen dat passagiers gratis handbagage kunnen meenemen. Ze hebben ervoor gezorgd dat de tekst een uitdrukkelijk verzoek aan de Europese Commissie en de lidstaten bevat om een ​​uitspraak van het Hof van Justitie van de EU uit te voeren. Deze uitspraak beschouwt handbagage als een “onmisbaar element” voor de passagier en mag daarom niet tegen extra kosten worden aangeboden.

Om deze reden roept de resolutie landen op om de beslissing van het Europese Hof te respecteren. Ook moet worden gegarandeerd dat luchtvaartmaatschappijen transparante informatie verstrekken over de prijs en het tijdschema van de vlucht.

Voorlopig moeten we echter afwachten wat de reactie van de Europese Commissie zal zijn op deze kwestie. Dan zullen we weten of deze resolutie uiteindelijk wordt uitgevoerd en binnen welke termijn. Veel luchtvaartmaatschappijen brengen al lange tijd handbagage in rekening, hoewel ze dit technisch gezien niet zouden mogen doen. Denk daarbij aan Ryanair, dat altijd in de schijnwerpers staat van de toezichthouder.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?