Search
menu
Search

Zes van de tien Spanjaarden geeft voorkeur aan publieke gezondheidszorg

Zes van de tien Spanjaarden geeft voorkeur aan publieke gezondheidszorg
Beeld: via canva.com

Zes van de tien Spanjaarden geeft voorkeur aan publieke gezondheidszorg

De tevredenheid van de Spanjaarden met het publieke gezondheidssysteem is in september gestegen van 6,1 naar 6,4 op een schaal van 10. Dit blijkt uit de tweede golf van het Barómetro Sanitario 2023, dat werd uitgevoerd door het Ministerie van Volksgezondheid in samenwerking met het Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS).

In het algemeen krijgt het functioneren van het gezondheidssysteem in Spanje in juli 2023 een positieve beoordeling van zes van de tien inwoners van Spanje, ofwel 60% van de bevolking tegenover 52,6% in de eerste golf van het onderzoek. De tweede golf van het onderzoek vond plaats in juli 2023 en omvatte 2.586 interviews.

Het percentage Spanjaarden dat vindt dat het gezondheidssysteem goed functioneert, maar dat er “enkele veranderingen nodig zijn”, is toegenomen. Bijna 14% vindt dat het systeem “vrijwel goed” functioneert, in vergelijking met bijna 12% in de barometer van februari.

Ook is het percentage Spanjaarden dat denkt dat de Spaanse gezondheidszorg fundamentele veranderingen nodig heeft afgenomen. Dit geldt ook voor het aantal mensen dat vindt dat het publieke gezondheidssysteem slecht functioneert en diepgaande veranderingen nodig heeft.

De bevolking in het algemeen vindt dat de spoedeisende hulp van 061/112 en de zorg voor patiënten die in openbare ziekenhuizen zijn opgenomen, de best gewaardeerde diensten zijn.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?