Artikel 155: Dit zijn de maatregelen van het beruchte artikel van de Spaanse grondwet (2017)

Oeps ... foto ontbreekt!

Artikel 155: Dit zijn de maatregelen van het beruchte artikel van de Spaanse grondwet (2017)

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De beslissing is genomen, de Spaanse regering heeft voor het eerst in de geschiedenis van de Spaanse democratie besloten het artikel 155 te activeren. Dat doet de Spaanse regering ook meteen met de zwaarste maatregelen die men kan en mag nemen met dit artikel welke in de Spaanse grondwet staat. Overigens is artikel 155 gebaseerd op een Duits model om te voorkomen dat een land uiteen valt en moet het artikel nog geaccepteerd worden door de Spaanse senaat, waar de PP partij een meerderheid heeft.

De belangrijkste maatregel is dat de Catalaanse regiopremier Carles Puigdemont en de vicepremier Oriol Junqueras en de hele regionale regering vervangen gaan worden door een tijdelijk bestuur uit Madrid waarbij Rajoy benadrukt dat er niets verandert aan de autonomie van Catalonië, iets wat moeilijk te geloven is gezien de maatregelen die genomen gaan worden. Nadat de Spaanse regering officieel bekend heeft gemaakt dat ze het artikel 155 gaan activeren en het naar het Spaanse senaat zal brengen voor goedkeuring, komen de genomen of te nemen maatregelen naar buiten. Het document is in het Spaans HIER te downloaden in PDF maar dit is een kort overzicht van enkele maatregelen:

1- Verkiezingen in Catalonië binnen zes maanden.

Deze kunnen voordat de Senaat artikel 155 goedkeurd worden aangekondigd door de regiopremier Puigdemont of uitgeschreven worden door de Spaanse regering. Puigdemont heeft iets meer dan een week en voor 27 oktober de tijd om het zelf te doen en de situatie in Catalonië te redden zoniet moet de Spaanse regering ingrijpen en vervroegde verkiezingen uitschrijven. Rajoy hoopt dat Puigdemont dit zal doen terwijl Puigdemont daar nog geen zin in schijnt te hebben.

2- Regiopremier Puigdemont en zijn regering worden vervangen.

De Spaanse regering zal de regiopremier Puigdemont, vicepremier Junqueras en de hele Catalaanse regering ontslaan om tijdelijk de regering in Catalonië door diverse ministeries in Madrid laten uitvoeren. Het gaat daarbij dus om Puigdemont en Junqueras en de 12 ministers en raadgevers zoals Jordi Turull, Raul Romeva, Josep Rull, Clara Ponsati, Meritxell Borras, Antoni Comin, Dolors Bassa, Joaquim Forn, Lluis Puig, Santi Vila, Carles Mundo en Meritxell Serret.

3- Bevoegdheden van Catalaanse parlement worden minder.

Het Catalaanse parlement zal niet opgezegd worden maar de bevoegdheden worden wel minder. Dat wil zeggen dat er onderwerpen zijn waar ze wel over kunnen beslissen maar veel onderwerpen zijn waar ze niets over mogen beslissen. Zo mogen ze geen verkiezingen aankondigen en zelf een regiopremier aanwijzen. De voorzitter Carme Forcadell mag wel op haar positie blijven zitten.

4- Controle van de administratieve afdelingen van de Generalitat.

De regionale overheid Generalitat de Catalunya zal gewoon de werkzaamheden moeten uitvoeren zoals dat omschreven en geregeld staat in de Catalaanse grondwet, de Estatut. Het enige maar hele grote verschil is dat alles onder toezicht staat van de Spaanse regering.

5- Controle regionale televisiezender TV3.

De spreekbuis van de Catalaanse overheid is de TV3 televisiezender en de daarbij horende radiozenders zoals Catalunya Radio. Om te garanderen dat de informatie objectief en voor alle Catalanen is en niet alleen voor diegene die een afscheiding van Spanje willen, wordt de dagelijkse leiding van de Catalaanse televisie en radio overgenomen. Ook andere instellingen zoals de Centro de Telecomunicaciones en de Centro de la Seguridad de la Información de Catalunya worden onder controle gezet.

6- Spaanse regering neemt leiding over van de Catalaanse politie.

Om de veiligheid en onpartijdigheid te garanderen in Catalonië zal de Spaanse regering of de verantwoordelijken die daarvoor aangesteld worden, de dagelijkse leiding van de Mossos d’Esquadra overnemen. Indien het noodzakelijk is kunnen de Catalaanse agenten en hun verantwoordelijkheden vervangen worden de Policía Nacional en/of de Guardia Civil waarvan er op dit moment zo’n 14.000 in Catalonië verblijven.

7- Economische verantwoordelijkheden en bevoegdheden.

De Spaanse regering neemt de controle over de belastingzaken, economische en financiële zaken over door deze bevoegdheden over te dragen aan de Spaanse instellingen. Op deze manier wordt gegarandeerd dat alle inwoners die daar recht op hebben hun salaris, uitkeringen en pensioenen blijven behouden. Ook wordt op deze manier garandeert dat alle belastingen die worden afgedragen aan de Spaanse en Catalaanse belastingdiensten zonder problemen verloopt.

Dit zijn de meest vergaande maatregelen om de autonome deelstaat Catalonië als het ware onder curatele te plaatsen waarbij er nog maar weinig bevoegdheden zijn die door Catalaanse autoriteiten worden uitgevoerd. Het artikel 155 moet echter nog goedgekeurd worden door de Senaat in Madrid, iets wat volgende week waarschijnlijk op 27 oktober zal gebeuren omdat de PP partij de meerderheid heeft in de Senaat. Het kan echter gebeuren dat het artikel 155 geen doorgang zal vinden mocht de regiopremier komende week vervroegde verkiezingen zal aankondigen maar de kans dat dit zal gebeuren is klein maar niet onmogelijk.

Ga naar de inhoud