skip to Main Content
Artikel 155: Dit zijn de maatregelen van het beruchte artikel van de Spaanse grondwet (2017)

Artikel 155: Dit zijn de maatregelen van het beruchte artikel van de Spaanse grondwet (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De beslissing is genomen, de Spaanse regering heeft voor het eerst in de geschiedenis van de Spaanse democratie besloten het artikel 155 te activeren. Dat doet de Spaanse regering ook meteen met de zwaarste maatregelen die men kan en mag nemen met dit artikel welke in de Spaanse grondwet staat. Overigens is artikel 155 gebaseerd op een Duits model om te voorkomen dat een land uiteen valt en moet het artikel nog geaccepteerd worden door de Spaanse senaat, waar de PP partij een meerderheid heeft.

De belangrijkste maatregel is dat de Catalaanse regiopremier Carles Puigdemont en de vicepremier Oriol Junqueras en de hele regionale regering vervangen gaan worden door een tijdelijk bestuur uit Madrid waarbij Rajoy benadrukt dat er niets verandert aan de autonomie van Catalonië, iets wat moeilijk te geloven is gezien de maatregelen die genomen gaan worden. Nadat de Spaanse regering officieel bekend heeft gemaakt dat ze het artikel 155 gaan activeren en het naar het Spaanse senaat zal brengen voor goedkeuring, komen de genomen of te nemen maatregelen naar buiten. Het document is in het Spaans HIER te downloaden in PDF maar dit is een kort overzicht van enkele maatregelen:

1- Verkiezingen in Catalonië binnen zes maanden.

Deze kunnen voordat de Senaat artikel 155 goedkeurd worden aangekondigd door de regiopremier Puigdemont of uitgeschreven worden door de Spaanse regering. Puigdemont heeft iets meer dan een week en voor 27 oktober de tijd om het zelf te doen en de situatie in Catalonië te redden zoniet moet de Spaanse regering ingrijpen en vervroegde verkiezingen uitschrijven. Rajoy hoopt dat Puigdemont dit zal doen terwijl Puigdemont daar nog geen zin in schijnt te hebben.

2- Regiopremier Puigdemont en zijn regering worden vervangen.

De Spaanse regering zal de regiopremier Puigdemont, vicepremier Junqueras en de hele Catalaanse regering ontslaan om tijdelijk de regering in Catalonië door diverse ministeries in Madrid laten uitvoeren. Het gaat daarbij dus om Puigdemont en Junqueras en de 12 ministers en raadgevers zoals Jordi Turull, Raul Romeva, Josep Rull, Clara Ponsati, Meritxell Borras, Antoni Comin, Dolors Bassa, Joaquim Forn, Lluis Puig, Santi Vila, Carles Mundo en Meritxell Serret.

3- Bevoegdheden van Catalaanse parlement worden minder.

Het Catalaanse parlement zal niet opgezegd worden maar de bevoegdheden worden wel minder. Dat wil zeggen dat er onderwerpen zijn waar ze wel over kunnen beslissen maar veel onderwerpen zijn waar ze niets over mogen beslissen. Zo mogen ze geen verkiezingen aankondigen en zelf een regiopremier aanwijzen. De voorzitter Carme Forcadell mag wel op haar positie blijven zitten.

4- Controle van de administratieve afdelingen van de Generalitat.

De regionale overheid Generalitat de Catalunya zal gewoon de werkzaamheden moeten uitvoeren zoals dat omschreven en geregeld staat in de Catalaanse grondwet, de Estatut. Het enige maar hele grote verschil is dat alles onder toezicht staat van de Spaanse regering.

5- Controle regionale televisiezender TV3.

De spreekbuis van de Catalaanse overheid is de TV3 televisiezender en de daarbij horende radiozenders zoals Catalunya Radio. Om te garanderen dat de informatie objectief en voor alle Catalanen is en niet alleen voor diegene die een afscheiding van Spanje willen, wordt de dagelijkse leiding van de Catalaanse televisie en radio overgenomen. Ook andere instellingen zoals de Centro de Telecomunicaciones en de Centro de la Seguridad de la Información de Catalunya worden onder controle gezet.

6- Spaanse regering neemt leiding over van de Catalaanse politie.

Om de veiligheid en onpartijdigheid te garanderen in Catalonië zal de Spaanse regering of de verantwoordelijken die daarvoor aangesteld worden, de dagelijkse leiding van de Mossos d’Esquadra overnemen. Indien het noodzakelijk is kunnen de Catalaanse agenten en hun verantwoordelijkheden vervangen worden de Policía Nacional en/of de Guardia Civil waarvan er op dit moment zo’n 14.000 in Catalonië verblijven.

7- Economische verantwoordelijkheden en bevoegdheden.

De Spaanse regering neemt de controle over de belastingzaken, economische en financiële zaken over door deze bevoegdheden over te dragen aan de Spaanse instellingen. Op deze manier wordt gegarandeerd dat alle inwoners die daar recht op hebben hun salaris, uitkeringen en pensioenen blijven behouden. Ook wordt op deze manier garandeert dat alle belastingen die worden afgedragen aan de Spaanse en Catalaanse belastingdiensten zonder problemen verloopt.

Dit zijn de meest vergaande maatregelen om de autonome deelstaat Catalonië als het ware onder curatele te plaatsen waarbij er nog maar weinig bevoegdheden zijn die door Catalaanse autoriteiten worden uitgevoerd. Het artikel 155 moet echter nog goedgekeurd worden door de Senaat in Madrid, iets wat volgende week waarschijnlijk op 27 oktober zal gebeuren omdat de PP partij de meerderheid heeft in de Senaat. Het kan echter gebeuren dat het artikel 155 geen doorgang zal vinden mocht de regiopremier komende week vervroegde verkiezingen zal aankondigen maar de kans dat dit zal gebeuren is klein maar niet onmogelijk.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 39 reacties
 1. Mijn kinderen gaan naar een gemende school (concertado) in Valencia waar sommige vakken zoals Ciudanos (maatschapijleer) of Wiskunde zowel in het Valenciaans als in het Castellano worden gegeven. Maakt niet uit welk niveau en jaar (Primaria en Cou). Wat betekent, dubbele boeken twee keer zoveel studietijd etc. dus extrakosten wat naar mijn mening een grote onzin is. Je hebt het over talen dat specifiek als taalles kan worden gegeven zoals Engels of Frans maar vanwege de autonome comunidades die hun eigentaal zonodig moeten verdedigen is het voor de lokalenationalisten van groot belang dat hun voertaaltje ook in een ander vak wordt uitgebracht (+ politiek belang!). Dan laat ik mij nog niet uit over de inhoud en de kwaliteit van het onderwijsmateriaal maar ik kan mij goed verplaatsen in de groep Ciudadanos dat zij geen aandacht krijgen op gelijkheid van onderwijs in vele Catalaanse en Valenciaanse scholen (zowel publieke als gemengde scholen)!!! Denk dat het nu ook het juiste moment is dat vanuit Madrid hier eens flink aan moet worden gewerkt want ze hebben de laatst jaren niets gedaan alleen maar toegegeven via subsidies voor autonome onderwijs terwijl de controle over gelijkheid van onderwijs en haar kwalietit slechts ter gedeelte of helemaal niet is uitgevoerd met het gevolg dat de jeugd in de Comunidades de Valencia en Catalunya geindoctrineerd zijn door vele leerkrachten die procatalaans en of provalenciaans zijn!!!! Fijn materiaal voor de ANC en de Omnium aanhangers en ook niet vreemd dat die laatste jaren in leden aantal zijn gestegen. Hopelijk worden de niet stemmers van de Comunidades (Valencia en Catalunya) eens wakker en kunnen de Ciudadanos, PSOE en PP nu eindelijk zijn slag slaan!

 2. Beste allemaal,
  Politiek, daar ken ik heel weinig van en trek het mij eigenlijk niet zoveel aan wegens geen kennis genoeg, daar kan ik nu ook niets aan doen, niet iedereen is zo slim dat ze er alles van afweten.
  Heb zelf geen mening over de kwestie maar het intrigeert me wel en als ik tijd heb lees ik het wel.
  Er is toch iets wat me stoort aan sommige reacties met name die haat die opkomt bij bepaalde mensen. Hoe is het mogelijk? Zoveel haat en nijd tegenover elkaar. Wat bezielt jullie eigenlijk?
  Vraag me af wat jullie daarover denken en er ook misschien commentaar op willen geven.
  Veronderstel dat de gehele Catalaanse regering opgedoekt wordt door de Spaanse regering en die allemaal achter de tralies verdwijnen.
  Wat zouden jullie dan doen met de mensen, zeg maar het gewone volk, die gestemd hebben voor onafhankelijkheid en in de veronderstelling dat ze blijven betogen?
  Zouden jullie dan ook ijveren om die mensen op te sluiten?
  Zo nee, wat zouden jullie daarmee aanvangen?
  Denk persoonlijk niet dat je die mensen rustig kan houden.
  Misschien als ze er op kloppen? Als ik sommige reacties lees vrees ik ervoor.
  Het is maar een vraag en hopelijk wordt ik niet beledigd zoals sommige mensen hier op de site. Wens jullie allemaal het allerbeste toe en misschien, heel misschien, een beetje beleefder met elkaar omgaan, dat zou veel leuker zijn om te lezen.
  Mvg Chris

  1. Chris, u heeft heel veel gelijk in deze maar misschien ook een beetje naiëf? Een forum dient nu eenmaal om ideeën uit te wisselen, eventueel een debat met elkaar te voeren zonder elkaar uit te schelden. Jammer genoeg gebeurd dat laatste wel eens. Persoonlijk heb ik ook een klacht ingediend tegen een persoon die er niets beter op vond om me persoonlijk te beledigen. Voor mij stopt het dan en heb ik mijn idee over zulke personen die ik hier niet wens te uiten. Nu, er zijn mensen die vreedzaam willen betogen (al dan niet gehersenspoeld of opgejut door bepaalde media) én er is een minderheid die mee gaan betogen om iedereen op te hitsen (denk maar aan de beelden van die zogenaamde betogers die tussen de massa staan met motohelmen op??!!). Bij de voetbal zie je zulke personen ook. Wat er ver over is is het feit dat er ook velen zijn die hun kindjes OPZETTELIJK mee nemen naar een risicogebied (scholen waar gestemd zal worden) en dat hier de hele schooldirectie en leraren aan meedoen! Vervolgens pesten deze laatstgenoemden dan de kleine kindjes van bepaalde politiekorpsen de school uit. Persoonlijk denk ik dat van alle Catalanen er een 10-tal procent ‘hard-core’ is, die voornamelijk ‘gesetteld’ zitten in de scholen, stad en gemeenten. Ik kan er naast zijn he. Maar ik snap je wel hoor: dit zou toch veel gemoedelijker moeten kunnen? Beschaving is soms ver te zoeken. Dankjewel voor je plaatsing.

 3. Geweldig al die reacties hier, ik kan er enkel nog maar om lachen. Rajoy en zijn PP zijn zeer fout bezig, zonder hun inbreng was Catalonie nooit begonnen met wat ze nu bezig zijn. Een reactie op een actie. De PP heeft nooit een helpende hand uitgestoken naar niemand niet maar enkel maar met de vinger lopen wijzen en eigenwijs alles doorgedruk wat ze doorgedrukt wilden hebben tot op de stieren gevechten aan toe. Dit begint inderdaad dicht bij Franko te komen. Velen hebben het land inmiddels verlaten en velen zullen nog volgen, en nog meer zullen Spanje gaan overslaan in hun beslissingen.

 4. om de 20 min vertrekt een bedrijf uit Catalonia toerisme gezakt met 30 % straks geen jobs meer en geen inkomen voor catalaanen straks onafhankelijkheid in catalonia uitroepen en dan bij europa komen bedelen ! zo bedank je uw kiezers !!!!

 5. Zolang de ‘The Rothschild’s’ als bankiers met hun: ‘Fractioneel’ bankieren niet op de knieën gedwongen zijn, zal er altijd wel onenigheid blijven, waar ook ter wereld. Deze Catalaanse / Spaanse ‘Kibbeling’, stelt dan ook in verhouding niets voor, het is allemaal puur machtsvertoon onder de plaatselijke leiders.

  Het Aards Paradijs zal er niet op verbeteren.

 6. Spanje speelt weer een smerig spelletje.
  Democratie, tuurlijk, alleen wanneer het hun uitkomt.
  De eerder Catalunya onafhankelijk is te beter.

  1. Als Catalanen Catalaans willen spreken en autonomie afdwingen, moeten ze niet in het Catalaans de EU om hulp vragen. Egoïsme ten topo.

   1. Heb je gisteren niet de rede van Puigdemont gezien waarschijnlijk. Zou Rajoy nog iets van kunnen leren. En Aznar. En Zapatero……………
    Ik ben enorm kritisch op de catalaanse politici maar niemand kan ontkennen dat ze allemaal iets wereldser en moderner zijn als de klassieke orde uit Madrid. Wat een stelletje ouderwetse omhoog gevallen ambtenaren. Iedereen in Europa weet en ziet dit maar omdat er andere belangen in het spel zijn wil niemand logischerwijs zijn of haar vingers aan branden. Hetzelfde geldt voor de koning. Die heeft ook aangetoond dat de 21 eeuw iets te hoog gegrepen is voor iemand die al jaren in een luchtbel leeft.

    1. Is de komende Catalaanse dictatuur (vergeet niet dat de Catalaanse separatisten in de minderheid zijn) nu plots een voorbeeld van modernisme? Laat de 21ste eeuw dan maar aan mij voorbijgaan. Bedankt!
     Wet 5ook goedgekeurd door de Catalanen en niet onder dwang) is wet.
     Wie het er niet mee eens is moet maar op een WETTELIJKE manier proberen iets te veranderen, ofwel verhuizen.

     1. De wet is van 1978 en inderdaad in grote meerderheid door de catalanen gestemd. Sommige dingen veranderen en dar heb je goede bestuurders voor nodig. Van beide kanten. Dat van de minderheid is volgens de laatste officiele regio verkiezingen niet het geval. Toch heeft men gezegd om duidelijkheid te creeren om dit aan het volk te vragen en afhankelijk van het antwoord wel of niet te gaan onderhandelen. Ik ben niet voor de onafhankelijkheid maar wel voor een stukje duidelijkheid die er nu niet is. Als er al geen meerderheid was voor het catalaanse project doen ze er nu alles aan om dat wel het geval te laten zijn bij komende verkiezingen. Tien jaar je kop in het zand steken is niet handig als je mensen voor je wilt winnen. Lomp en onbeholpen noem ik dat. De kwestie is dat de nieuwe generatie stemmers in Catalonie niets meer met Spanje te maken willen hebben.

    2. Waarom dan de Koning? Wat heeft hij nu fout gedaan? Hij probeert alleen de spaanse maatschappij samen te houden en keurt alle actied die buiten de wet omgaan af, dat is toch logisch of niet?

  2. Democratie is er altijd geweest en vrijheid van meningsuiting ook. De PP heeft wel geprobeerd dat te controleren door middel van de monddood wet maar alleen al het feit dat al die duizenden catalanen op straat mogen demonstreren, continue hun mening kunnen uiten, rajoy en de koning voor van alles en nog wat uitmaken etc. geeft aan dat er een democratie is. Maar, iedereen waaronder de politici dienen zich aan de geondwet te houden, die is er niet voor niets. Toch heeft de PP het te ver laten komen en gaan ze niet goed om met deze kwestie maar het feit dat ze dit proberen op te lossen door zich wel aan de wetten te houden, die ook zeer belangrijk zujn binnen de EU, geeft ook iets aan. In Catalonië is eigenlijk sinds 6 en 7 september alles fout gegaan, die parlementaire zitting was zo ondemocratisch als de pest en alles wat daarop volgde ook. Helaas worden de fanatieke catalanen in dat proces van illegaliteit meegesleurd, en dat is jammer omdat men hun gevoelens en sentimenten gespeeld wordt.

  3. Je eigen Catalaanse grondwet (estatut, waar 74% van de Catalanen mee instemde met een opkomst van 49%) negeren en met handen en voeten overtreden om de desastreus wil van een kleine minderheid middels een illegaal referendum met vervalste resultaten af te dwingen is zeker wel democratisch? Laat Catalonië beginnen met het in ere herstellen van vrije meningsuiting, respect, dialoog onderling en het uitbannen van propaganda, indoctrinatie en onwaarheden zodat de centrale overheid niet meer genoodzaakt is om de democratie in Catalonië te beschermen…

 7. Volgens mij zijn de grootste betweters hier de mensen die NIET in Spanje wonen en ook NIET mensen die hun inkomen uit Spanje zelf verkrijgen, als je een uitkering uit Belgie of Nederland krijgt ben je geen officieel inwoner van Spanje dit ben je pas als je voledig uitgeschreven bent uit het land van herkomst.

  Als je hier woont en je geld verdiend weet je maar al te goed dat de PP geheel niet deugt en van leugens uit elkaar valt, ik sta dan ook beslist niet achter Rajoy en zijn boevenbende.

  1. Ik woon en werk hier in Catalonië en ben fiscaal resident in Spanje. Ik ben geen fan van Rajoy en de PP, maar hij doet op dit moment wel het enige juiste: ingrijpen in een autonome regio die alle democratische principes en de wet aan zijn laars lapt.
   Zojuist nog een Catalaanse vrouw op de TV gezien die zei dat ze nu meer onderdrukt worden dan onder Franco. Wat een giller.

   1. Separatisten worden steeds pathetischer naarmate de Republiek uit het zicht raakt. Pffffffffffff, zo vermoeiend deze lui.

   2. Ik zou het niet beter kunnen verwoorden. Kort en krachtig. Proficiat!

  2. Hoewel ik je mening over Rajoy deel, slaat “inwoner van Spanje dit ben je pas als je voledig uitgeschreven bent uit het land van herkomst.” natuurlijk NERGENS op.

  3. @Leo, wat je zegt komt neer op “de vijand van mijn vijand is mijn vriend”. Maar misschien is de vijand van je vijand wel een maatje erger. Bedenkt dat bijvoorbeeld vrij verkeer van kapitaal niet in de onafhankelijkheidsplannen van de CUP past. Je kunt zoals ik de PP corrupt vinden, zonder dat je van alle andere partijen engeltjes maakt, want dat zijn ze allerminst (en daar rust het probleem van Spanje, het ontbreken van goede en eerlijke politici).

  4. Men kan alleen resident zijn, en dus officieel in Spanje ingeschreven, als men is uitgeschreven in het land van herkomst, dit heeft helemaal niets te maken met je inkomsten die eventueel uit een ander land komen.

  5. @Leo: even gewacht op andere reacties maar Het feit dat ik hier in Catalonië reeds 20 jaar belastingen betaal GEEFT MIJ HET RECHT OM OP DIT NEDERLANDSTALIG FORUM MIJN MENING TE GEVEN. Diegenen die anderen bestempelen als ‘betweters’ … zijn meestal de grootste! Uiteindelijk: wie heeft nu eigenlijk de grootste DOSSIERKENNIS in deze materie??

 8. Ik mis iemand op jullie reacties op Spanje vandaag .
  Noél, toch niet de moed opgegeven?

  1. Noél blijkt de separatist pur sang …….. en heeft zelf Catalonië verlaten!???

   1. Deze persoon wordt misschien geblokkeerd? Heeft in het verleden al meerderen uitgescholden op dit forum! Zou me net verbazen dat iemand een klacht heeft ingediend…

  2. Ik sluit niet uit dat hij hier onder de dekmantel van een andere naam nog steeds actief is.

 9. Het is te hopen dat in het maatregelenpakket van Madrid ook verscherpt toezicht op het onderwijs komt te staan. De Catalanen hebben hun steeds verder gaande autonomie in de laatste decennia misbruikt om generaties schoolkinderen en studenten volledig te indoctrineren met een valse weergave van de geschiedenis, inpompen van misplaatst nationalisme en het systematisch uitbannen van de Spaanse taal. Dit alles zal weer moeten worden teruggedraaid totdat weer sprake is van normale verhoudingen, maar dat gaat nog wel een aantal jaartjes duren…

  1. Waarschijnlijkheb je toch een stukje inburgering gemist. Het valt enorm mee naar mijn mening. Heb je de spaanse en de nederlandse versies van de 80 jarige oorlog wel eens vergeleken?

 10. Het zou een schande zijn als die Forcadell in functie mag blijven. Zij heeft keihard meegewerkt aan die schandalige wet, die het illegale referendum mogelijk heeft gemaakt. Vooral de manier waarop zij die ‘pleno’ heeft geleid tartte alle regels van democratie. De gevangenis in met haar!

  1. Ja, ik begrijp ook niet waarom die zou mogen aanblijven. Zij heeft duidelijk strafbare feiten gepleegd.

  2. Helemaal mee eens, alleen direct de cel zorgt alleen nog voor meer olie op het vuur. Eerst het probleem dat ons allen treft oplossen en dan kunnen ze haar alsnog buitenspel zetten. PP en Ciudadanos opstelling lost niets op.

  3. Ze mag volgens Madrid alleen blijven als ze zich aan de wetten gaat houden, iets wat waarschijnlijk niet zal gaan gebeuren aangezien ze nu al harstikke fout en partijdig bezig is als oud oprichtster van het ANC nota bene.

 11. Tja, wie kaatst moet de bal verwachten! Tot nu toe is het de Spaanse regering die werkelijk doet wat zij zegt. Zoals Rajoy in zijn speech zei, hadden ze deze stap liever niet genomen, maar moest men wel om de grondwet voor deze regio weer te herstellen.
  Puigdemont heeft een aantal keren de kans gehad om duidelijkheid te verschaffen, of hij nu wel of niet de onafhankelijkheid had uitgeroepen, maar verzuimde steeds weer om dit duidelijk te doen. Hij bleef maar hameren op overleg, terwijl hij wist dat daarvoor eerst duidelijkheid op dit punt verschaft moest worden.
  Ik ben benieuwd of Puigdemont nu, zoals hij eerder beloofd had als artikel 155 gebruikt zou worden door de Spaanse regering, vandaag na de manifestatie om 17:00 in Barcelona, alsnog eindelijk de onafhankelijkheid uitroept.

  1. De bevoegdheden van het parlement worden alleen beperkt zodat het parlement het effect van artikel 155 niet alsnog ongedaan kan maken. Hoe dan ook droevig allemaal, ook omdat de separatisten hier weer in de internationale media hun slag willen slaan. De overheid herstelt hiermee het Catalaanse estatut (grondwet) welke in 2006 door de Catalanen werd goedgekeurd (74% keurde het goed, met een opkomst van 49%) en door Puigdemont en consorten aan zijn laars werd gelapt.

  2. En ja hoor, wéér laat Puigdemont het afweten. Nu moet het Catalaanse parlement, in de korte tijd die hen nog schort, beslissen of zij nu wel of niet de onafhankelijkheid uitroepen. Ik krijg steeds sterker de indruk dat ze het eigenlijk toch niet willen, of wel of …..misschien?
   Overigens denkt inmiddels ruim 65% van ALLE Catalanen dat het nu geen goed moment is!
   Intussen gaat de Exodus aan bedrijven in ieder geval hunky dorry!
   Wat een echec.?????

   1. Dan heb je het goed begrepen, je hebt heel treffend verwoord wat de positie is van Puigdemont: ze willen wel “dat ze het eigenlijk toch niet willen, of wel of …..misschien”. Ja, nee dus, jawel, of niet.

    Helder toch? Een échte politicus… waar het land aan ten onder gaat.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken