skip to Main Content
Artikel 155 van de Spaanse grondwet is nog nooit gebruikt maar wel bijna bij de Canarische Eilanden

Artikel 155 van de Spaanse grondwet is nog nooit gebruikt maar wel bijna bij de Canarische Eilanden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het is alweer 28 jaar geleden dat in het jaar 1989 er een serieus politiek conflict was tussen de regionale regering van de Canarische Eilanden en de centrale regering in Madrid. Op dat moment stond de regering onder leiding van de socialistische minister-president Felipe Gonzalez op het punt om artikel 155 van de Spaanse grondwet te gebruiken om de autonomie van de Canarische Eilanden tijdelijk op te schorten. Iets wat uiteindelijk niet gebeurde waardoor de uitvoering van artikel 155 in Catalonië in 2017 de eerste keer zal zijn dat de Spaanse regering deze drastische stap moet ondernemen.

Meer dan een kwart eeuw geleden stonden de regeringen van de Canarische Eilanden onder leiding van de toenmalige regiopremier Lorenzo Olarte en de Spaanse regering onder leiding van de socialistische minister-president Felipe Gonzalez tegenover elkaar stonden in een moeilijk conflict over belastingtechnische problemen die ook te maken hadden met de toetreding tot de Europese Unie in 1986. Omdat de Canarische autoriteiten niet mee wilden werken kwam de toetreding tot de EEG in gevaar en dat was de druppel die de politieke emmer toen liet overlopen.

De regionale regering van de Canarische Eilanden wilde toen niet meewerken met de vorm en toepassing van de eiland belastingen waardoor de niet-naleving van het toetredingsverdrag tot de Europese Economische Gemeenschap (EEG) leidde tot een serieuze confrontatie met de centrale regering in Madrid. De regering van Felipe Gonzalez stond toen op het punt om gebruik te maken van artikel 155 van de Spaanse grondwet omdat de regionale regering van de Canarische Eilanden ongehoorzaam was en de stabiliteit binnen Spanje en de Europese Unie in gevaar bracht.

De toenmalige minister van Belastingzaken Josep Borrell, tevens tussen 2004 en 2007 de voorzitter van het Europees Parlement, wist uiteindelijk door dagen van overleg tussen afgevaardigden van de beide regeringen tot een overeenkomst te komen waarna Felipe Gonzalez het gevreesde artikel 155 niet hoefde te gebruiken om de eenheid van Spanje te handhaven.

Dat overleg zal er dit keer niet komen tussen Catalonië en de centrale overheid waarbij alles erop wijst dat de Spaanse regering voor het eerst in de geschiedenis van de democratie en sinds de ondertekening door alle autonome deelstaten, inclusief Catalonië, van de huidige grondwet in 1978. De reden daarvoor is volgens de regering Rajoy meer dan duidelijk aangezien het Catalaanse parlement en de Catalaanse regering alle wetten die er maar zijn hebben verbroken, uitspraken van o.a. het Constitutioneel Hof naast zich neer hebben gelegd en onder ongecontroleerde en ondemocratische voorwaarden via een illegaal verklaard en niet transparant referendum zonder de benodigde garanties de onafhankelijkheid van Spanje in de vorm van een Catalaanse democratie wil uitroepen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. En nu snel de zaak drastisch aanpakken, want wet is wet. Vervolgens mogen die mensen die de wet niet geaccepteerd hebben nooit meer aan politiek doen en ook geen ambtenaar meer worden. Economie, onderwijs, nationale politie, geeft veel werk. Ook alllerlei embassades sluiten en overige instituten die niet volgens de Spaanse wetten werken en vooral niet de goedgezinde Spaanse inwoners van Catalonië in de steek laten, zoals dat vele jaren gebeurd is.

  2. In eerste instantie wordt de hele Catalaanse regering vervangen, gevolgd door verkiezingen in Januari. Maar er zal ongetwijfeld meer gaan gebeuren.

    1. En tot aan de verkiezingen zullen de huidige regeringspartijen van Catalunya rollebollend over straat gaan, omdat ze het inmiddels finaal oneens zijn met elkaar. De verwijten vliegen al over en weer, wat een fraaie inkijk geeft over hun “eenheid” inzake het standpunt over onafhankelijkheid. En géén van deze partijen heeft een plan B klaar, nu hun kaartenhuis in elkaar begint te storten. Het is hemeltergend om zoveel domheid tezamen te zien.
      Ik heb te doen met de arme Catalanen die helemaal geen afscheiding wilden.😪😪😪

      1. Autonomie en republiek gaan niet samen een repupliek kost veel meer dan een monarchie jammer dat de meeste monarchiën via erfopvolging staande blijven verandering zal er komen maar niet via een republiek maar wel door het systeem van de monarchie te veranderen en na een overlijden een andere monarch te kiezen dit kan nog 1000 jaar duren maar komen zal het er als de mensen beginnen in te zien dat er te veel geldgewin is met republieken en betaalde koningshuizen schaf gewoon de dotaties af el kies voor een monarch zonder geldgewin.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken