skip to Main Content
Spanjaarden werken meer uren dan de Nederlanders en Belgen
Freepik

Spanjaarden werken meer uren dan de Nederlanders en Belgen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

In Spanje werkt men meer uren dan Nederland/België

Freepik

MADRID – De Spanjaarden werken gemiddeld 350 uur minder dan de Grieken maar weer meer dan de Nederlanders en Belgen en diverse andere landen. Spanje staat op een lijst van 63 onderzochte landen op de 15e plaats terwijl België op de 22e plaats is geëindigd en Nederland op de 25e plaats, uitgaande van landen binnen Europa.

Volgens de gegevens van een onderzoek van het Instituto de Estudios Económicos (IEE) hebben de Spanjaarden in 2017 gemiddeld 1.699 uren gewerkt waarmee Spanje in vergelijking met andere EU-landen ongeveer in het midden is blijven steken op deze lijst.

Het Europese land waar men de meeste uren werkt is Griekenland met gemiddeld 2.058 uren in 2017 gevolgd door Polen met 2.052, Hongarije met 1.946 uren en Letland met 1.910 uren.

Landen die gemiddeld meer dan 1.800 uren hebben gewerkt in 2017 zijn Litouwen, Estland, Portugal, Kroatië en Roemenië terwijl men in Tsjechië, Cyprus, Slowakije, Ierland en Italië meer dan 1.700 uur gemiddeld per jaar werkt.

De landen waar volgens dit onderzoek het de minste uren worden gewerkt zijn Duitsland met 1.347 uren en Denemarken met 1.408 uren, Nederland met 1.442 uren, Frankrijk met 1.502 uren, Luxemburg met 1.524 uren en België met 1.548 uren.

Als er gekeken wordt naar alle landen op de wereld die beoordeeld werden in dit onderzoek dan werkt men de meeste uren in Mexico, Maleisië, Thailand, India en Singapore met 2.200 uren. In China worden 1.007 uren per jaar gewerkt terwijl dat 1.763 uren in de Verenigde Staten en 1.746 uren in Japan is.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 16 reacties
 1. Ik heb hier de afgelopen weken een verbouwing laten uitvoeren. De aannemer en zijn knecht werkten lange dagen, één uurtje pauze, en waren enorm productief. De werksfeer was ook helemaal top. Ik heb dat in NL vaker heel anders meegemaakt.

 2. Natuurlijk niet allemaal er zijn nog lichtpuntjes te vinden . Lang leven de vooruitgang . Stop de uitbuiters des te eerder komt er meer ruimte voor anders denkenden.

 3. De dwangmatige werk-uren opgelegd door teveel aanwezige niet-werkenden. Wel aanwezig en de mond vol van specialisme. Jammer dat deze club van niet werkenden zo overvloedig aanwezig is. Heel krom en vooral zeer slecht. Een stagnerend obstakel weg ermee. De parasieten onder de hardwerkenden.

  1. Natuurlijk niet allemaal er zijn nog lichtpuntjes te vinden . Lang leven de vooruitgang . Stop de uitbuiters des te eerder komt er meer ruimte voor anders denkenden.

 4. Mijn ervaring is toch wel anders dan de reacties hierboven. Bijvoorbeeld ;1 km rijweg aanleggen duurt in spanje de helft minder dan bij ons.Tevens kan men meestal altijd via beurtelings verkeer dezelfde weg gebruiken,waar men bij ons soms kilometers moet omrijden.Of het nu warm of koud is ,toch blijft alles mooi liggen in tegenstelling tot bij ons waar krimpt of uitrekt .

 5. Deze cijfers komen van het World Center for Competitiveness of the IMD (Instituut voor Management Development van Lausanne). Vooral dat woord Competitiveness is hier van belang, want niet het aantal uren, maar de productiviteit per uur is hiervoor essentieel. Een stratenmaker in Spanje legt 1-1,5m2 per uur en zijn collega in Nederland haalt al snel 3-4m2 per uur. Jammer is dat de cijfers niet kloppen: in Nederland worden jaarlijks 1.786 werkuren (geen uren, zoals in Spanje) gedraaid. De overige cijfers trek ik dus ook in twijfel.

 6. Wat betekent een werkuur ? Ik had vroeger werkmensen, de ene deed op een uur hetzelfde waar die andere,(die ik natuurlijk opzeg gaf) drie uur voor nodig had.(echt waar)
  Het is allemaal relatief, wat wordt er gepresteerd op dat uur werktijd ?

 7. Dit komt toch vooral door uitbuiting a.g.v. de hoge werkloosheid en door cultuur waarbij men denkt dat een werknemer pas goed is wanneer hij lang op het werk is en (gratis) overuren maakt. Een achterhaalde gedachte van 100 jaar terug wat in Spanje nog steeds erg leeft. Bureaucratie speelt ook een rol maar dat heb je overal, wat je wel in Spanje hebt is veel te veel ambtenaren door de indeling in regio’s, provincies en “diputaciones”. Veel weggegooid geld en uren daar, maar ook al die overbodige ambtenaren stemmen dus doet de politiek daar niets aan.

 8. Een onderzoek waar niemand iets aan heeft. Het geeft alleen aan welk land er in principe het minst productief is. De landen met de meeste werkuren hebben de meeste ambtenaren. Hoe meer ambtenaren des te meer regeltjes en tijdsverlies. Productiviteit en effectiviteit zijn woorden die niet in het woordeboek van deze landen voorkomt. Het instituut dat het onderzoek uitgevoerd heeft, zal er ongetwijfeld heel veel werkuren ingestoken hebben zonde van de tijd en het (EU-)geld.

  1. Productiviteit en effectiviteit staat wel in de woordenboek, maar je bedoelt waarschijnlijk dat beide niet in hun genen zitten….
   Het begint al met moeilijk doen, terwijl het makkelijk kan.
   Weleens een Spaanse vergadering met 15 personen meegemaakt ?
   Chaos en 50 meningen hoe het beter zou kunnen, zonder aan het kollektief te denken.
   En dan zijn er in Spanje nog veel te veel ambtenaren die uit de ruif vreten.

 9. Helaas zegt het aantal uren aanwezig op de werkplek niets over de productiviteit. Als ik naar het lijstje kijk, dan lijkt het wel haast omgekeerd evenredig…
  Dit komt ook wel overeen met de ervaringen in Spanje. Veel papieren en veel gedoe om iets voor elkaar te krijgen, maar vrijwel nooit een efficiente aanpak..

  1. Mijn vraag is dan als de Spanjaarden niet effectief zijn wat doe je hier dan nog, ga dan direct terug naar je thuisland waar het zoveel beter is.

   1. Effectief is sowieso niet hetzelfde als Efficient!
    Daar komt bij dat de praktijk van alle dag gewoon is zoals die is, je moet in Spanje redelijk wat geduld hebben en vaak komen mensen niet op tijd op een afspraak om nog maar eens wat te noemen.
    Is dat erg? Irritant vaak wel, maar het is zoals het is.
    Moet iemand daarom maar terug naar zijn eigen land, wat je daar ook maar onder verstaat. Velen van ons beschouwen Spanje inmiddels als hun land, dus je zegt tegen dat soort mensen, ga terug naar Spanje?? Nogal onnozele redenering ¨Anoniem¨
    Mensen stellen zaken vast naar aanleiding van hun eigen ervaringen, lijkt me niets mis mee. Op den duur leer je er mee omgaan en zo niet, dan heb je snel een hartkwaal van alle ergernis….

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken