Search
menu
Search

DANA storm gevaar voor Middellandse Zee gebied

Oeps ... foto ontbreekt!

DANA storm gevaar voor Middellandse Zee gebied

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse weerdienst Aemet heeft een speciaal bericht uitgebracht waarin gewaarschuwd wordt voor een nieuwe periode van hevige regenval en storm als gevolg van een zogenaamde DANA of gota fría in het Middellandse Zeegebied. Deze storm zal in de nacht van maandag op dinsdag in het zuidoosten van Spanje aankomen vanuit het zuidwesten van het vasteland.

Als gevolg van de DANA ofwel Depresión Aislada en Niveles Altos die ontstaat in Noord Algerije zal het slecht weer gaan worden langs de Middellandse Zee. Met name in de regio Valencia verwacht men op dinsdag 22 oktober veel neerslag, net zoals op de Balearen eilanden waarna de storm zich op woensdag 23 oktober verplaatst naar de regio Catalonië.

Op sommige plaatsen wordt meer dan 200 l/m2 regen verwacht al meent men niet dat de storm zo heftig zal zijn als enkele weken geleden toen de regio’s Valencia en Murcia te maken hadden met enorme overstromingen met alle gevolgen van dien.

Ook op donderdag 24 oktober zal de DANA nog van zich laten horen in het Middellandse Zeegebied waarna de storm vertrekt richting Cantabrië en Asturië waar de kracht van de storm al flink zal zijn afgenomen. 

De sneeuwgrens in de Pyreneeën daalt naar 1.600 tot 1.800 meter hoogte al zal er weinig kans zijn op sneeuw, aldus de Aemet. Met het slechte weer zullen ook de temperaturen dalen vanwege een koude poollucht die vanuit Galicië het land over trekt.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?