Huren door corona getroffen lokalen in Catalonië tot 50% verlaagd

Huren door corona getroffen lokalen in Catalonië tot 50% verlaagt
Beeld: Twitter

Huren door corona getroffen lokalen in Catalonië tot 50% verlaagd

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Er gaat geen dag voorbij of er is weer een nieuwe corona-maatregel ergens in Spanje genomen. Want zoals we al vaker hebben geschreven, mogen de regionale overheden in de 17 autonome regio’s hun eigen regels en maatregelen nemen waardoor het erg onoverzichtelijk is. In Catalonië heeft men een maatregel genomen die positief is voor de huurders van lokalen. 

In Catalonië heeft men nu via een wetsbesluit een plan goedgekeurd om de huur van etablissementen en commerciële panden die verboden zijn om hun activiteit uit te oefenen vanwege de corona-maatregelen tot 50% te verminderen. Daarbij wordt met name gedacht aan bars en restaurants die ondanks de verplichte sluiting toch hun huur (en personeel en belastingen etc.) moeten blijven betalen.

Het is een ‘snel-decreet’ opgesteld door het regionale Ministerie van Justitie in samenwerking met de ‘Gremio de Restauración de Barcelona’ waarbij men eventuele gerechtelijke procedures vermijdt via de zogenaamde ‘rebus sic stantibus’ clausule in het Burgerlijk Wetboek.

Door de tot 50% verlaging van de huur worden de kosten van de pandemie niet alleen gedragen door de huurder maar ook door de verhuurder. Er zijn verschillende kortingspercentages bedacht die echter nog niet bekend zijn gemaakt en afhankelijk zijn van verschillende factoren.

Belangrijk is om te weten dat het hier om een regionaal decreet gaat en dus een maatregel is die alleen geldt in de autonome regio Catalonië.

‘Rebus sic stantibus’ is een Latijnse uitdrukking die “in gelijkblijvende omstandigheden” betekent. Volgens het internationaal recht kan een verdrag opgeschort of beëindigd worden, of een partij kan zich eruit terugtrekken, indien de omstandigheden veranderd zijn ten opzichte van het moment waarop het verdrag gesloten werd, zoals huurovereenkomsten en de corona-crisis en de pandemie.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.