Huren door corona getroffen lokalen in Catalonië tot 50% verlaagd

Huren door corona getroffen lokalen in Catalonië tot 50% verlaagt
Beeld: Twitter

Huren door corona getroffen lokalen in Catalonië tot 50% verlaagd

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Er gaat geen dag voorbij of er is weer een nieuwe corona-maatregel ergens in Spanje genomen. Want zoals we al vaker hebben geschreven, mogen de regionale overheden in de 17 autonome regio’s hun eigen regels en maatregelen nemen waardoor het erg onoverzichtelijk is. In Catalonië heeft men een maatregel genomen die positief is voor de huurders van lokalen. 

In Catalonië heeft men nu via een wetsbesluit een plan goedgekeurd om de huur van etablissementen en commerciële panden die verboden zijn om hun activiteit uit te oefenen vanwege de corona-maatregelen tot 50% te verminderen. Daarbij wordt met name gedacht aan bars en restaurants die ondanks de verplichte sluiting toch hun huur (en personeel en belastingen etc.) moeten blijven betalen.

Het is een ‘snel-decreet’ opgesteld door het regionale Ministerie van Justitie in samenwerking met de ‘Gremio de Restauración de Barcelona’ waarbij men eventuele gerechtelijke procedures vermijdt via de zogenaamde ‘rebus sic stantibus’ clausule in het Burgerlijk Wetboek.

Door de tot 50% verlaging van de huur worden de kosten van de pandemie niet alleen gedragen door de huurder maar ook door de verhuurder. Er zijn verschillende kortingspercentages bedacht die echter nog niet bekend zijn gemaakt en afhankelijk zijn van verschillende factoren.

Belangrijk is om te weten dat het hier om een regionaal decreet gaat en dus een maatregel is die alleen geldt in de autonome regio Catalonië.

‘Rebus sic stantibus’ is een Latijnse uitdrukking die “in gelijkblijvende omstandigheden” betekent. Volgens het internationaal recht kan een verdrag opgeschort of beëindigd worden, of een partij kan zich eruit terugtrekken, indien de omstandigheden veranderd zijn ten opzichte van het moment waarop het verdrag gesloten werd, zoals huurovereenkomsten en de corona-crisis en de pandemie.

Ga naar de inhoud