Meer dan 15 procent inwoners Spanje heeft aan zelfdoding gedacht het afgelopen jaar

Meer dan 15 procent inwoners Spanje heeft aan zelfdoding gedacht het afgelopen jaar
Beeld: Freepik

Meer dan 15 procent inwoners Spanje heeft aan zelfdoding gedacht het afgelopen jaar

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Volgens een nieuw onderzoek heeft het afgelopen jaar 15,5% van de inwoners van Spanje aan zelfdoding gedacht. Het denken aan zelfdoding is het grootst in de leeftijdsgroep 18 tot 25 jaar. 36,6% van de deelnemers aan het onderzoek IV Estudio de Salud y Estilo de Vida is van mening dat de geestelijke gezondheid tijdens de corona-pandemie verslechterd is.

15,5% van de inwoners van Spanje erkent dat ze suïcidale gedachten heeft gehad het afgelopen jaar. Bij jongeren tussen 18 en 25 jaar was dat percentage met 25,7% het hoogst terwijl dat percentage bij de leeftijdsgroep 26 tot 40 jaar 19,4% was en bij 65-plussers 12,7%. 33,2% van de deelnemers aan het onderzoek zegt dat de verslechtering van de economische situatie de zelfmoordgedachten heeft verergerd.

Naast zelfmoordgedachten is het aantal mensen met depressie en angstproblemen ook gestegen in Spanje. Volgens 36,6% is de geestelijke gezondheid het afgelopen jaar verslechterd. Ondanks deze slechte cijfers neemt een op de twee personen die psychologische symptomen hebben geen maatregelen om deze proberen op te lossen. Slechts 8,3% van de deelnemers aan dit onderzoek zegt dat ze een psycholoog hebben bezocht.

Wat betreft depressie is er een duidelijk verschil per geslacht want 24,7% van de vrouwen en 16,4% van de mannen zegt last van depressie te hebben gehad. Bij angst doet zich iets soortgelijks voor met 30,1% van de vrouwen en 16,8% van de mannen met angstproblemen. Verder geeft 22,4% van de ondervraagden aan de afgelopen maanden een ernstig stressvolle of traumatische situatie te hebben meegemaakt.

Aan het IV Estudio de Salud y Estilo de Vida van de Nederlandse verzekeringsmaatschappij Aegon hebben 1.600 mensen deelgenomen in alle leeftijdsgroepen en door heel Spanje verspreid.

Zelfdoding in 2019

In het pre-Covid jaar 2019 kozen 3.671 personen in Spanje voor zelfdoding waaronder 2.771 mannen en 900 vrouwen. Elke dag overleden in 2019 tien personen door zelfdoding wat één dode per 2,5 uur was. Dit zijn alleen de personen die daadwerkelijk zichzelf doden want als men kijkt naar de zelfmoordpogingen dan stijgt dit aantal boven de 8.000 personen. Informatie over 2020 en 2021 is nog niet bekend.

Zelfdoding is inmiddels ook de belangrijkste doodsoorzaak onder jongeren tussen 15 en 29 jaar geworden in Spanje. Iets wat sinds de gegevensregistratie niet is gebeurd en waarvan specialisten direct het verband zien met met het uitbreken van de corona-pandemie, restricties en corona-maatregelen zoals thuisbljfplicht en gebrek van sociale contacten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.