Het grootste beeldhouwwerk ter wereld staat in Burgos

jabipm / Flickr
Beeld: jabipm / Flickr

Het grootste beeldhouwwerk ter wereld staat in Burgos

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BURGOS – Men weet het zeker en zelfs de website heeft de naam van het grootste beeldhouwwerk ter wereld. We hebben het over ‘Territorio Artlanza’ dat te vinden is in de gemeente Quintanilla del Agua in de provincie Burgos (Castilië en León). Het gaat om een architectonische en culturele ruimte in de vorm van een levensgroot middeleeuws stadje van maar liefst 20.000 m2 dat gebouwd werd door de beeldhouwer Félix Yáñez. 

‘Territorio Artlanza’ is een samenvoeging van ‘Arte’ (kunst) en de naam van de ‘Arlanza’ rivier die naast het beeldhouwwerk stroomt. Wat meer dan 10 jaar geleden als een hobby van de beeldhouwer Félix Yáñez begon is uitgegroeid tot een van de belangrijkste toeristische attractie van de provincie Burgos en daarnaast ook tot het grootste beeldhouwwerk ter wereld. 

Het beeldhouwwerk zelf is 20.000 m2 groot en is eigenlijk een recreatie van een levensgroot Castiliaans middeleeuws stadje met straten, pleinen, winkels en de typische theatrale binnenplaatsen (corrales de comedias). Het lijkt op een echt nagebouwd dorp maar schijn bedriegt want het gaat in de meeste gevallen alleen om de gevels, op enkele ruimte sna die dienst doen als winkel, expositieruimte, bar en sanitaire voorzieningen. 

Het is niet 100% bekend of het ‘Territorio Artlanza’ daadwerkelijk het ‘escultura más grande del mundo’ is maar men heeft in Burgos in ieder geval deze naam bedacht. De beeldhouwer zelf zegt dat het om een ‘escultura’ van 20.000 m2 gaat en vraagt aan iedereen waar een net zo’n groot of groter beeldhouwwerk te vinden is. Er is in ieder geval al contact gezocht met het Guinnes World Records om een plaatsje op de lijst te krijgen als grootste beeldhouwwerk ter wereld.

20140524-territorio-artlanza-felix-yanez-036_14272874360_o

Kunstenaar en beeldhouwer Félix Yáñez begon in 2008 met de werkzaamheden en nu 12 jaar later heeft hij met uitsluitend materialen uit de omgeving in de autonome regio Castilië en León een middeleeuws dorp nagebouwd met met straten, pleinen, winkels en de typische theatrale binnenplaatsen waarbij veel aandacht is besteed aan de kleine details.

Om het geheel te bezoeken moet betaald worden maar dat geld wordt weer geïnvesteerd in het onderhoud van het beeldhouwwerk en om nieuwe constructies te bouwen. 

In de zomer vinden er normaal gesproken in de theatrale binnenplaatsen (corrales de comedias) ook voorstellingen plaats maar dat was dit jaar minder vanwege de corona-crisis. In 2019 kwamen er meer dan 20.000 bezoekers naar het beeldhouwwerk kijken en dit jaar zou dat wel eens meer kunnen worden.

Meer informatie is HIER te vinden op de website of HIER op de Facebookpagina.

Bekijk hieronder enkele foto’s van het beeldhouwwerk (via fotodienst Flickr) en de interactieve plattegrond.

Escuela de Niñas-Territorio Artlanza 20140524-territorio-artlanza-felix-yanez-013_14436362691_o 20140524-territorio-artlanza-felix-yanez-006_14438430112_o 20140524-territorio-artlanza-felix-yanez-037_14272847608_o
Ga naar de inhoud