Nederlands project ‘Rewilding Europe’ kiest provincies in Spanje om wilde natuur te stimuleren

Nederlands project ‘Rewilding Europe’ kiest provincies in Spanje om wilde natuur te stimuleren
Beeld: Rewilding Europe / web

Nederlands project ‘Rewilding Europe’ kiest provincies in Spanje om wilde natuur te stimuleren

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het stimuleren van aanwezigheid van groot vee of van grote herbivoren zoals paarden of runderen in de gebieden bij Cuenca, Guadalajara en Teruel om de ecosystemen van de Iberische bergen veerkrachtiger en sterker te maken en tegelijkertijd toeristische en economische activiteit ontwikkelen is het doel van het Nederlandse ‘Rewilding Europe’. Bekijk HIER de website van de Iberian Highlands (Engels). 

Dat heeft Deli Saavedra, directeur van landschap bij het Nederlandse project afgelopen maandag uitgelegd in Cuenca. Het project wil de ecosystemen van het gebied versterken en tegelijkertijd sociaal-economische kansen creëren op zowel toeristisch als economisch vlak. Tegelijkertijd willen ze verdwenen diersoorten terugbrengen die belangrijk zijn voor de ecosystemen, zoals wilde paarden of runderen. 

In het geval van Cuenca zou de provincie aan de ene kant winst kunnen hebben van het project door de aanwas van toerisme buiten de stad, wat een boost zou geven aan de dorpen van de bergketen, en aan de andere kant omdat de versterkte ecosystemen beter bestand zullen zijn tegen bosbranden. 

Bij de presentatie was ook José Luis Escudero aanwezig. Hij is adviseur voor duurzame ontwikkeling. Hij meldt dat hij hulp zal bieden aan initiatieven die het milieu waarderen en de biodiversiteit van de regio ondersteunen en daarnaast ook nog het samenleven van mens en dier willen ontwikkelen. 

Castilla-La Mancha is een provincie die vooruit loopt op het gebied van duurzaamheid en het nieuwe project past ook in de politieke lijn van de autonome regio. Hiervoor waren ook al maatregelen genomen, zoals de alliantie voor diensten voor de ecosystemen die er al goed werk doet en ook heeft de provincie Cuenca zelf al opgetreden in het duurzamer maken van de bossen, om vooral de grote nationale parken die er zijn te beschermen, zoals de Serranía de Cuenca en de Alto Tajo.

Iberische Hooglanden 

Het specifieke project voor de drie nieuwe gebieden heet ‘The Iberian Highlands’ (de Iberische Hooglanden) en is in handen van de afdeling Rewilding Spain. Deze mensen zullen het werk in de natuur oppakken en ook samenwerken met de provincie en andere betrokkenen. Het hele project in Spanje gaat om zo’n 850.000 hectare, waarvan 80 procent zich in de provincie Castilla- La Mancha bevindt (Cuenca en Guadalajara). 

De begroting is vastgesteld op 2,7 miljoen euro en het project zou over drie jaar klaar moeten zijn. De financiering wordt gedaan door het programma voor bedreigde landschappen van de universiteit van Cambridge en door Rewilding Europe zelf. Voordelen van het project zijn alom aanwezig, zoals ecotoerisme, opslag van carbon, het kunnen beheren van het bos, herstel van aantallen groot vee en de ontwikkeling van werkplekken en communicatienetwerken in de provincie. Ook voor de vogels, zoals de zwarte gier, lammergier en de rode wouw zijn plannen gemaakt en zal verbetering komen. Daarnaast worden weilanden, meren en verbrand bos hersteld. 

Rewilding Europe krijgt onder andere hulp van de gemeente van Cuenca, UFIL, Asociación Micorriza, Fundación Apadrina un Árbol (adopteer een boom), Fundación Internacional para la Restauración de Ecosistemas (universiteit van Alcalá), Gemeente van Guadalajara en Terra Naturalis.

Ga naar de inhoud