Plannen voor MidCat-pijpleiding tussen Spanje en Frankrijk gaan niet door maar een onderwater alternatief wel

Plannen voor MidCat-pijpleiding tussen Spanje en Frankrijk gaan niet door maar een onderwater alternatief wel
Beeld: Pool Moncloa / Borja Puig de la Bellacasa

Plannen voor MidCat-pijpleiding tussen Spanje en Frankrijk gaan niet door maar een onderwater alternatief wel

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De premiers van Spanje, Portugal en Frankrijk hebben een bijzondere bijeenkomst gehad om te praten over de MidCat-gaspijpleiding tussen Spanje en Frankrijk. De Franse premier Macron heeft altijd aangegeven geen voorstander te zijn van een te dure aanleg van een 226 km lange pijpleiding door de Pyreneeën. Nu zijn Macron, Sánchez en Costa overeengekomen dat er een onderwater alternatief komt van Barcelona naar Marseille, ook wel ‘Green Energy Corridor’ of ‘BarMar’ genoemd.

De MidCat-pijpleiding is de laatste maanden veel in het nieuws, helemaal nadat de Duitse Bondskanselier Olaf Scholz aangaf dat hij graag wil zien dat deze pijpleiding tussen Spanje en Frankrijk snel operationeel zou zijn. Vanuit Frankrijk kwamen echter non-stop geluiden dat ze niet mee wilden werken vanwege de onhaalbaarheid en de te hoge kosten van het project.

De MidCat-pijpleiding ligt in Spanje al tot het Catalaanse Hostalric klaar voor gebruik en na een verlenging daarvan zou Frankrijk zo’n 226 km extra moeten aanleggen tot aan Barbaira, dwars door de Pyreneeën bergrug. MidCat zou 30 tot 50 jaar meegaan voor het transport van aardgas waarna het gas in de leidingen plaats maakt voor hernieuwbare waterstof dat vanuit Spanje naar de EU getransporteerd kan worden.

En precies dat laatste zal ook gaan gebeuren met de nieuwe ‘Green Energy Corridor’ die echter niet over land maar onder zee aangelegd wordt. Het plan wat Spanje, Portugal en Frankrijk nu overeen zijn gekomen en wat begin december in Alicante verder uitgewerkt zal worden, is een pijpleiding onder water vanuit Barcelona in Spanje naar Marseille in Frankrijk. Daarbij gaat het dus niet alleen om een pijpleiding die de verbinding tussen Spanje en Frankrijk verbetert maar ook met de rest van de Europese Unie.

tekening
Beeld: 20 Minutos
pijpleiding 1
Frankrijk wil niet meewerken aan de Spaans-Europese gaspijpleiding MidCat
Terwijl men in Spanje alles op alles zet om aan de wensen van Duitsland en de EU te voldoen en de MidCat gaspijpleiding af wil bouwen, komt vanuit Frankrijk opnieuw een negatief antwoord.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud