Erfgenamen die zijn vrijgesteld van het betalen van successierechten in Spanje

Erfgenamen die zijn vrijgesteld van het betalen van successierechten in Spanje
Beeld: via canva.com

Erfgenamen die zijn vrijgesteld van het betalen van successierechten in Spanje

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De erf- en schenkbelasting (Spaans: Impuesto de Sucesiones y Donaciones of ISD) is een belasting die wordt geheven over de overdracht van goederen via erfenissen of schenkingen. Het is een betaling die moet worden gedaan aan de bevoegde instantie en die afhankelijk is van het nettovermogen van de overledene. Elke autonome regio in Spanje heeft volledige vrijheid om de regels toe te passen die passen binnen deze belasting.

Binnen deze belasting zijn erfgenamen vrijgesteld van betaling van het bedrag, afhankelijk van hun situatie als erfgenaam. Er zijn twee soorten erfgenamen: testamentaire erfgenamen (die in het testament worden genoemd) en wettelijke erfgenamen (die zijn opgenomen in het Burgerlijk Wetboek zoals kinderen, afstammelingen, weduwen of weduwnaars, ascendenten en als laatste instantie de staat).

Als de erfenis toekomt aan een afstammeling, ascendant of echtgenoot en niet het minimumbedrag overschrijdt dat is vastgesteld door de autonome regio, is de erfgenaam vrijgesteld van de betaling van de erf- en schenkbelasting. In Andalusië, bijvoorbeeld, hoeft er geen belasting te worden betaald als de erfenis één miljoen euro of minder bedraagt. Deze minimumbedragen zijn per autonome regio anders.

De bevoegdheden van deze belasting zijn overgedragen aan de autonome regio’s en elke regio heeft zijn eigen regelgeving, dus je moet bij de autoriteiten in jouw regio informeren naar mogelijke vrijstellingen, aftrekposten of kortingen op de betaling van deze belastingen.

Als de belasting moet worden voldaan, moet het bedrag worden betaald in de eerste zes maanden na de datum van overlijden. In het geval dat de erfenis onder de voorwaarde van ‘mortis causa’ is, zonder dat de overdrager is overleden, heeft de erfgenaam een termijn van één maand vanaf de goedkeuring van de overeenkomst.

In het geval dat een woning wordt geërfd, moet de erfgenaam ook de belasting betalen over de waardestijging van gronden van stedelijke aard, de belasting over de meerwaarde.

De erf- en schenkbelasting verjaart na vier jaar na het overlijden van de erflater. Als gedurende deze tijd de corresponderende som niet is ingediend en de Spaanse Belastingdienst niet heeft gemeld dat het bedrag moet worden betaald, verjaart de belasting en hoeven de erfgenamen deze niet meer te betalen.

“Een voorafgaande eis is elke administratieve handeling die met formeel kennis van de belastingplichtige wordt uitgevoerd en die leidt tot de erkenning, regularisatie, controle, inspectie, verzekering of liquidatie van de belastingschuld”, stelt de Algemene Belastingwet in artikel 27. Maar als gedurende de vier jaar geen waarschuwing is ontvangen, hoeft deze belasting niet te worden betaald.

In het geval dat deze kennisgeving na deze periode wordt ontvangen, kan worden betoogd dat de belasting niet meer geldig is. Hoewel deze situatie zeer onwaarschijnlijk is, is het waarschijnlijk dat je een kennisgeving ontvangt om het vastgestelde bedrag te betalen.

Vrijstelling autonome regio’s

De autonome regio’s hebben de bevoegdheid om de tarieven en vrijstellingen van erfbelasting en schenkbelasting vast te stellen, waardoor de minimumbedragen van de ene gemeenschap tot de andere verschillen.

In het algemeen zijn erfenissen tussen directe familieleden (echtgenoten, afstammelingen, ascendenten (bloedverwanten) en broers en zussen) vrijgesteld van belasting in de autonome regio’s die een minimumbedrag vaststellen. In 2023 zijn de minimumbedragen die door de autonome regio’s zijn vastgesteld als volgt:

  • La Rioja: 400.000 euro
  • Aragón: 500.000 euro
  • Andalusië: 1.000.000 euro
  • Asturië: 300.000 euro
  • Balearen: 250.000 euro
  • Canarische Eilanden: 100.000 euro
  • Castilla-La Mancha: 150.000 euro
  • Castilla en León: 150.000 euro
  • Catalonië: 150.000 euro
  • Comunidad Valenciana: 100.000 euro
  • Extremadura: 150.000 euro
  • Galicië: 150.000 euro
  • Madrid: 100.000 euro
  • Murcia: 150.000 euro
  • Navarra: 400.000 euro
  • País Vasco: 1.000.000 euro

NOTA: De redactie van SpanjeVandaag kan niet meer informatie geven over de erf- en schenkbelasting in Spanje want we zijn geen experts. Dit is de vertaling van een Spaans artikel over de erf- en schenkbelasting. Voor meer informatie kun je in Spanje terecht bij specialisten.

Ga naar de inhoud