Search
menu
Search

Schapen en geiten vullen de straten van Madrid tijdens de ‘trashumancia’

Schapen en geiten vullen de straten van Madrid tijdens de ‘trashumancia’
Beeld: Europa Press

Schapen en geiten vullen de straten van Madrid tijdens de ‘trashumancia’

Zondag 22oktober (2023) is het de dag van La Fiesta de la Trashumancia dat traditiegetrouw elk jaar duizenden schapen, geiten en hun herders naar het centrum van Madrid brengt en de straten vult met het pure plattelandsleven. Het blijft een apart fenomeen om duizenden schapen, geiten, herders en schaapshonden te zien in het centrum van een normaal gesproken drukke stad. 

Het is alweer de 30e keer dat de Fiesta de la Trashumancia gevierd wordt waarbij de 1.200 schapen en 100 geiten hun traditionele Cañada Real volgen, de oorspronkelijke route die bewandeld wordt sinds het jaar 1273.

De kudde loopt de route van de Casa de Campo, nabij de Plaza de la Villa, via de Calle Mayor naar de Puerta del Sol in het centrum van de stad en het land om daarna via de Plaza de Cibeles en Plaza de Colón te eindigen bij het startpunt Casa de Campo. De herders en begeleiders hebben allemaal hun typische klederdracht aan wat de traditionele sfeer versterkt.

De schapen staan sinds vrijdag in het Casa de Campo park in Madrid waar ze vanaf zondagochtend 10 uur het centrum van de stad in zullen lopen. Het Fiesta de Trashumancia is een feest wat weer sinds 1994 wordt gevierd, maar eigenlijk al teruggaat naar de middeleeuwen.

Deze wandeling door het centrum is niet alleen traditie, maar wordt elk jaar ook steeds meer een protest aangezien er steeds meer graasgronden verdwijnen en de herders op minder plaatsen terecht kunnen met hun schapen. Hoe dan ook, het zal weer een bont spektakel worden in het normaal gesproken drukke centrum van Madrid waar men nu niet eens een keer de claxons van de auto’s zal horen, maar de belletjes van de schapen en het blaffen van de herdershonden.

Ga naar de inhoud