skip to Main Content
Barcelona verliest de strijd om het Europees agentschap voor geneesmiddelen

Barcelona verliest de strijd om het Europees agentschap voor geneesmiddelen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De Catalaanse hoofdstad Barcelona werd in de eerste stemronde van de ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel uitgeschakeld om de nieuwe zetel te worden van het in 2019 uit Londen vertrekkende Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). In een tweede stemronde vond er een loting plaats tussen het Italiaanse Milaan en Amsterdam waarbij de hoofdstad van Nederland uiteindelijk won. In Spanje wordt gemeend dat de problematiek rondom Catalonië uiteindelijk ervoor gezorgd heeft dat Catalonië niet zeker genoeg gevonden wordt.

Vanwege de Brexit moet het EU-agentschap voor geneesmiddelen uit Londen vertrekken en meteen stonden er diverse Europese steden in de rij om de nieuwe zetel te worden. Barcelona was de Spaanse kandidaat en gedurende maanden was deze stad ook een van de favorieten. Barcelona voldeed aan alle eisen waarvan onder andere het hoofdkantoor in de emblematische Torre Agbar gevestigd zou worden. De problematiek in Catalonië heeft echter het feest niet door laten gaan.

Verwijten

In Catalonië en Spanje gaan de verwijten voor dit verlies over en weer tussen de Catalaanse autoriteiten en de Spaanse regering. Vanuit Madrid wordt gezegd dat het hele onafhankelijkheidsproces en de daaruit vloeiende gevolgen zoals een onzekere toekomst en onzekere economische situatie, het feit dat veel separatisten niets met de EU te maken willen hebben en het vertrek van meer dan 2.500 bedrijven uit de regio de oorzaken zijn van het afwijzen van Barcelona als kandidaat. De vlucht van de regiopremier van Catalonië naar Brussel wordt door Madrid ook als een negatief effect gezien.

Vanuit de Catalaanse kant wordt aangegeven dat de schuld bij de Spaanse autoriteiten ligt zoals het politiegeweld op 1 oktober bij het (illegale) referendum of het afzetten door middel van artikel 155 van de legitieme door het volk op democratische wijze gekozen Catalaanse regioregering en het in de gevangenis plaatsen van diverse ministers. Deze redenen worden door de in Brussel verblijvende ex regiopremier Puigdemont ook op Twitter geplaatst waarbij hij aangeeft dat Barcelona tot 1 oktober de favoriet was waarmee hij de schuld legt bij het politiegeweld. De burgemeester van Barcelona, Ada Colau, geeft de schuld aan zowel de DUI (unilaterale afscheiding van Spanje) en artikel 155 en is triest dat het hanengevecht tussen de Spaanse en Catalaanse autoriteiten ervoor gezorgd heeft dat de EMA niet naar Barcelona komt.

Stemming

De ministers van Buitenlandse Zaken mochten maandag in Brussel stemmen op hun stad van voorkeur. Er waren drie (geheime) stemrondes waarin de 27 lidstaten uit zestien kandidaat-steden moeten kiezen. De eerste ronde leverde niet meteen een winnaar op en Barcelona viel meteen al uit. Uiteindelijk bleven Milaan en Amsterdam over maar doordat beide steden dertien stemmen kregen, moest EU-voorzitter Estland de winnaar bepalen door middel van een loting.

EMA

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is een prestigieuze organisatie die onder andere nieuwe geneesmiddelen beoordeelt. Er werken negenhonderd hoogopgeleide mensen. Het bureau heeft een budget van meer dan 300 miljoen euro. Het verlies van dit Europees agentschap houdt in dat de bijna 1.000 arbeiders niet naar Barcelona komen, dat er geen 5.000 indirecte banen gecreëerd worden en dat de 36.000 bezoekers aan dit agentschap op jaarbasis heeft niet naar Barcelona komen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 15 reacties
 1. Terug naar de feiten! De UK is voornemens uit de Europese Unie te stappen. Derhalve zullen een aantal aan de Europese Unie gelieerde bedrijven de UK verlaten.
  Vanuit informatie die mij via partijgenoten vanuit het Europees Parlement heeft bereikt is Barcelona nooit “ in de race “ geweest als vestigingsplaats voor bovenvernoemde instelling! Een koppeling van deze ontwikkeling aan “ de kwestie Cataluña “ zijn niet gebaseerd op feiten!

 2. Gek hè? Dat de Catalanen alles zullen gaan missen. Niet alleen instituties maar door hun achterlijke taalgebruik en anti-wereld houding ook toeristen. Catalanen zijn achterlijke provincialen. Na veertig jaar hersenspoeling door de Puizemont en zijn semi-fascistische separatistische kornuiten komen de huidige Catalanen misschien eindelijk eens terug in de werkelijkheid. Godzijdank is de staatsgreep van deze fanaten mislukt. Nu maar afwachten hoeveel Catalanen op 21D hun verstand gebruiken.

 3. En weer een reden om elkaar de schuld te geven stelletje kleuters. Weer een reden om te janken. Inderdaad het is om te huilen. Er zal toch wel een keer een moment komen dat men inziet dat regeren geen spelletje stratego is……………………hopelijk. !

 4. Er zijn veel meer steden in Spanje! Men had ook kunnen kiezen om Bilbao naar voren te schuiven, of Lleida of Sevilla.
  En nu bekend is geworden dat Amsterdam gewonnen heeft, zitten ze hier niet bepaald te juichen. Men komt er nu achter dat de gevolgen van deze verhuizing toch wel erg heftig zullen zijn…..

  1. Barcelona lag in eerste instantie best goed in de race hoor , maar waarom ze in de eerste stemmingsronde afvielen lijkt wel duidelijk. Het heeft niet aan de infrastruktuur en de capaciteit van Barcelona gelegen. Hopelijke kiest men op 21 december met verstand, want ze zijn er nog wel hoor verstandige Catalanen.

 5. Door alle ontwikkelingen in catalunya is dit nog maar het topje van de ijsberg ben ik bang. Alleen zal dit soort effecten zich pas over een jaar of langer presenteren.
  Helaas. En iedereen weet wie de schuldigen zijn want die worden aangewezen door de schuldigen. Triest.

 6. Het gaat om lobbyen, noch Colau noch Puigdemont hadden het binnenhalen van de EMA op de agenda.
  De lobby-instantie DIPLOCAT, die de zogenaamde interesse voor Catalonië moet opwekken, was te druk bezig met congressen te organiseren met de afscheidingsgezinde over de wereld.

  Theoretisch op 27-O met de onafhankelijkheidsverklaring had men zich al buiten het spel gezet, doordat de Republiek Catalonië niet tot de EU behoort en geen aanspraak mag doen op de huisvesting van de EMA.

 7. Je wilt natuurlijk niet net na een gedwongen verhuizing door de Brexit naar een regio waaruit je misschien ook weer snel moet verhuizen! Ze hadden de kandidatuur maar beter zelf al ingetrokken, in plaats van de zogenaamde saamhorigheid te tonen.

 8. Voor de zoveelste keer: separatisme leidt tot niets en is verwoestend!
  STOP ermee, idioten!
  De duiding van Bergpiek is wederom schandelijk, die man wil meer niet de waarheid inzien. De duiding van Colau is in ieder geval een stuk genuanceerder.

 9. Wat een verassing! Wie had dat nou gedacht na het toneelstukje die de Spaanse en Catalaanse overheid in Brussel opvoerden om de kandidatuur te ondersteunen. Opeens bleken ze dikke maatjes en was er niets aan de hand. En waarschijnlijk klopt dat ook en is er niets aan de hand, met hun toneelstukje rond ‘onafhankelijkheid’ verdwijnen namelijk heel veel corruptiezaken van Spanje én Cataloniënaar in de achtergrond. De incompetente politiek komt dit alles wel goed uit, voor de Spaanse burger is het de zoveelste vernietiging van belastinggeld. Voor Spaanse en Catalaanse politici is regeren een spelletje, waar ze totaal niet goed in zijn, maar hen persoonlijk wel heel veel geld oplevert. En de burger accepteert dat…

  1. De kandidatuur is inderdaad ‘verast’ en dat is absoluut geen ‘verrassing’. Sorry, ik kon het niet laten.
   Met alle commotie in Catalonië is het een goede zaak, dat de EMA naar Amsterdam gaat. Of het dobbelen een juiste methode is, valt te betwijfelen. Maar ja, zo is toewijzen van prestigieuze organisaties vanuit Londen kennelijk geregeld.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by