Barcelona verliest de strijd om het Europees agentschap voor geneesmiddelen

Barcelona verliest de strijd om het Europees agentschap voor geneesmiddelen

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De Catalaanse hoofdstad Barcelona werd in de eerste stemronde van de ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel uitgeschakeld om de nieuwe zetel te worden van het in 2019 uit Londen vertrekkende Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). In een tweede stemronde vond er een loting plaats tussen het Italiaanse Milaan en Amsterdam waarbij de hoofdstad van Nederland uiteindelijk won. In Spanje wordt gemeend dat de problematiek rondom Catalonië uiteindelijk ervoor gezorgd heeft dat Catalonië niet zeker genoeg gevonden wordt.

Vanwege de Brexit moet het EU-agentschap voor geneesmiddelen uit Londen vertrekken en meteen stonden er diverse Europese steden in de rij om de nieuwe zetel te worden. Barcelona was de Spaanse kandidaat en gedurende maanden was deze stad ook een van de favorieten. Barcelona voldeed aan alle eisen waarvan onder andere het hoofdkantoor in de emblematische Torre Agbar gevestigd zou worden. De problematiek in Catalonië heeft echter het feest niet door laten gaan.

Verwijten

In Catalonië en Spanje gaan de verwijten voor dit verlies over en weer tussen de Catalaanse autoriteiten en de Spaanse regering. Vanuit Madrid wordt gezegd dat het hele onafhankelijkheidsproces en de daaruit vloeiende gevolgen zoals een onzekere toekomst en onzekere economische situatie, het feit dat veel separatisten niets met de EU te maken willen hebben en het vertrek van meer dan 2.500 bedrijven uit de regio de oorzaken zijn van het afwijzen van Barcelona als kandidaat. De vlucht van de regiopremier van Catalonië naar Brussel wordt door Madrid ook als een negatief effect gezien.

Vanuit de Catalaanse kant wordt aangegeven dat de schuld bij de Spaanse autoriteiten ligt zoals het politiegeweld op 1 oktober bij het (illegale) referendum of het afzetten door middel van artikel 155 van de legitieme door het volk op democratische wijze gekozen Catalaanse regioregering en het in de gevangenis plaatsen van diverse ministers. Deze redenen worden door de in Brussel verblijvende ex regiopremier Puigdemont ook op Twitter geplaatst waarbij hij aangeeft dat Barcelona tot 1 oktober de favoriet was waarmee hij de schuld legt bij het politiegeweld. De burgemeester van Barcelona, Ada Colau, geeft de schuld aan zowel de DUI (unilaterale afscheiding van Spanje) en artikel 155 en is triest dat het hanengevecht tussen de Spaanse en Catalaanse autoriteiten ervoor gezorgd heeft dat de EMA niet naar Barcelona komt.

Stemming

De ministers van Buitenlandse Zaken mochten maandag in Brussel stemmen op hun stad van voorkeur. Er waren drie (geheime) stemrondes waarin de 27 lidstaten uit zestien kandidaat-steden moeten kiezen. De eerste ronde leverde niet meteen een winnaar op en Barcelona viel meteen al uit. Uiteindelijk bleven Milaan en Amsterdam over maar doordat beide steden dertien stemmen kregen, moest EU-voorzitter Estland de winnaar bepalen door middel van een loting.

EMA

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is een prestigieuze organisatie die onder andere nieuwe geneesmiddelen beoordeelt. Er werken negenhonderd hoogopgeleide mensen. Het bureau heeft een budget van meer dan 300 miljoen euro. Het verlies van dit Europees agentschap houdt in dat de bijna 1.000 arbeiders niet naar Barcelona komen, dat er geen 5.000 indirecte banen gecreëerd worden en dat de 36.000 bezoekers aan dit agentschap op jaarbasis heeft niet naar Barcelona komen.

Ga naar de inhoud