Geoblocking en beperkingen op internethandel Europese Unie voorbij

Geoblocking en beperkingen op internethandel Europese Unie voorbij

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf kerst 2018 zal er geen sprake meer zijn van het zogenaamde “geoblocking” en moet het voor alle EU inwoners mogelijk worden om overal, in alle EU-landen, via internet inkopen te doen zoals men dat in eigen land zou doen. De EU wil daarmee een nieuwe digitale markt creëren die volgens veel experts meer gezien kan worden als een fictie dan werkelijkheid. De eerste belangrijke stappen zijn nu echter gezet waardoor men als Nederlander of Belg in de toekomst zonder problemen op internetwinkels in Spanje producten kan kopen zonder dat je doorverwezen wordt naar een andere website of geblokkeerd wordt.

De Europese Unie zal vanaf kerst 2018 het zogenaamde “geoblocking” systeem (restricciones geográficas in het Spaans) waarbij internetwinkels kopers uit andere EU-landen kunnen weren, verbieden. Op dit moment is de kans groot dat je als je in Spanje op een Nederlandse website kijkt om iets te kopen je doorverwezen kunt worden naar een Spaanse variant waarbij ook vaak (maar niet altijd) ook de prijze anders kunnen zijn. Dat geldt natuurlijk ook andersom wanneer men op een Spaanse pagina iets ziet en dat in Nederland wilt kopen. Daar komt volgend jaar dus een einde aan nadat begin deze week het Europese Parlement en de Europese Commissie akkoord zijn gegaan met de onderlinge overeenkomst die de lidstaten vorig jaar al bereikten.

Het via internet kopen binnen de Europese Unie moet vanaf kerst 2018 dus makkelijker en in sommige gevallen goedkoper gaan worden. Er is echter een grote beperking waarbij de winkeliers niet de verplichting hebben om producten in andere EU-landen te leveren. Winkels kunnen daar uiteraard wel voor kiezen, iets wat grote internetwinkels ook zeker wel zullen gaan doen maar die beperking is ingesteld om kleine winkeliers niet met zware lasten op te zadelen.

De nieuwe regels binnen de EU gelden in principe voor alle artikelen met uitzondering van die producten waar auteursrechten op rusten zoals boeken, muziek, films en televisieseries. Internetwinkels moeten dus vanaf volgend jaar overal binnen de EU dezelfde prijzen gaan hanteren wat voor consumenten beter of slechter kan zijn, al zegt de EU dat prijsdifferentiatie onder de nieuwe regels nog wel mogelijk zal blijven.

Voor inwoners van de EU-landen betekent dit dat ze hun nieuwe elektronica online kunnen kopen, een auto kunnen huren of in het buitenland hun concert tickets kunnen boeken zoals thuis. Voor ondernemingen betekent het meer juridische zekerheid om over de grenzen heen te opereren, aldus de verklaring van de Europese Commissie.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.