skip to Main Content
Geoblocking en beperkingen op internethandel Europese Unie voorbij

Geoblocking en beperkingen op internethandel Europese Unie voorbij

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Vanaf kerst 2018 zal er geen sprake meer zijn van het zogenaamde “geoblocking” en moet het voor alle EU inwoners mogelijk worden om overal, in alle EU-landen, via internet inkopen te doen zoals men dat in eigen land zou doen. De EU wil daarmee een nieuwe digitale markt creëren die volgens veel experts meer gezien kan worden als een fictie dan werkelijkheid. De eerste belangrijke stappen zijn nu echter gezet waardoor men als Nederlander of Belg in de toekomst zonder problemen op internetwinkels in Spanje producten kan kopen zonder dat je doorverwezen wordt naar een andere website of geblokkeerd wordt.

De Europese Unie zal vanaf kerst 2018 het zogenaamde “geoblocking” systeem (restricciones geográficas in het Spaans) waarbij internetwinkels kopers uit andere EU-landen kunnen weren, verbieden. Op dit moment is de kans groot dat je als je in Spanje op een Nederlandse website kijkt om iets te kopen je doorverwezen kunt worden naar een Spaanse variant waarbij ook vaak (maar niet altijd) ook de prijze anders kunnen zijn. Dat geldt natuurlijk ook andersom wanneer men op een Spaanse pagina iets ziet en dat in Nederland wilt kopen. Daar komt volgend jaar dus een einde aan nadat begin deze week het Europese Parlement en de Europese Commissie akkoord zijn gegaan met de onderlinge overeenkomst die de lidstaten vorig jaar al bereikten.

Het via internet kopen binnen de Europese Unie moet vanaf kerst 2018 dus makkelijker en in sommige gevallen goedkoper gaan worden. Er is echter een grote beperking waarbij de winkeliers niet de verplichting hebben om producten in andere EU-landen te leveren. Winkels kunnen daar uiteraard wel voor kiezen, iets wat grote internetwinkels ook zeker wel zullen gaan doen maar die beperking is ingesteld om kleine winkeliers niet met zware lasten op te zadelen.

De nieuwe regels binnen de EU gelden in principe voor alle artikelen met uitzondering van die producten waar auteursrechten op rusten zoals boeken, muziek, films en televisieseries. Internetwinkels moeten dus vanaf volgend jaar overal binnen de EU dezelfde prijzen gaan hanteren wat voor consumenten beter of slechter kan zijn, al zegt de EU dat prijsdifferentiatie onder de nieuwe regels nog wel mogelijk zal blijven.

Voor inwoners van de EU-landen betekent dit dat ze hun nieuwe elektronica online kunnen kopen, een auto kunnen huren of in het buitenland hun concert tickets kunnen boeken zoals thuis. Voor ondernemingen betekent het meer juridische zekerheid om over de grenzen heen te opereren, aldus de verklaring van de Europese Commissie.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Misschien de banken markt eens openbreken? Banken in Spanje zijn veel duurder dan in de rest van Europa. Als ingezetene in Spanje kan ik geen lening in Nederland afsluiten terwijl ik er nog wel een huis met hypotheek heb.. En probeer eens een credit card te regelen bij de CC maatschappij. Dat is in alle landen geen enkel probleem. Alleen ff je loonstrookje opsturen en een tegenrekening en je hebt een American Express, Visa, of noem maar op met het eerste jaar geen kosten en daarna een paar tientjes per jaar. Als je op dezelde internationale websites aangeeft dat je vestigingsadres in Spanje is krijg je keurig de vermelding dat je je bij je locale Spaanse bank dient te vervoegen om de kaart aan te vragen. Dan ineens geen 1e jaar gratis, dubbele kosten én hogere rente over het krediet. Spaanse banken rekenen ook veel meer kosten voor van alles en nog wat. Maar als ondernemer in Spanje kan je dus geen zakelijke rekening in een ander land openen… Alles is door de Spaanse banken keurig dichtgetimmerd en er is geen enkele concurrentie om de klant tussen Spaanse banken. Ze hebben alles keurig dichtgetimmerd er is geen ontkomen aan de kosten. Banken in Spanje, nog een uitvloeisel van het Franco tijdperk….

  1. Daarom hou ik mijn rekeningen in Nederland aan, kun je in Spanje mooi overal gratis geld opnemen, wat je met een Spaanse pas niet kunt. Als Spaanse rekening heb ik een bij ING Direct, doen niet moeilijk, kost niks, gratis pasje en creditcard, en je kunt net als in Nederland ook aan de kassa van de supermarkt geld opnemen (bij Dia en Shell), daarmee kun je Spaanse pinautomaten bovendien ook links laten liggen. Gratis creditcards kun je ook bij veel winkels regelen, zelf heb ik eentje bij Cepsa, krijg je ook nog korting bij het tanken. Eens dat Spaanse banken een ramp zijn, bovendien mogen ze van de overheid onbeperkte kosten aan de klant in rekening brengen, er zit geen limiet aan, zo zijn er al banken die meer dan 200 euro per jaar rekenen voor een bankrekening.

 2. Heb je wel eens van de Canarische eilanden gehoord? daar heerst een volkomen willekeurig douanesysteem. Willekeur dus. Je kunt beter je gasten uit NL vragen om spullen voor je mee te brengen. Ik geloof voor geen cent in de effectiviteit van deze regel. Veel internetbedrijven maken sowieso het voorbehoud: geen levering aan Canarias.

 3. Kopen op de meeste NL internetsites is onmogenlijk omdat je daar alleen kunt kopen als je een iDEAL aangesloten betaalkaart (Debit of credit) Hebt.
  Probeer maar eens een NS vervoersbewijs vanuit het buitenland te kopen, Onmogenlijk.
  Los hiervan, je kunt bij geen enkele supermarkt met een buitenlandse creditcard betalen in NL.
  Ook de Nederlandse publieke zenders staan op slot vanwege de geoblokkering etcetera etcetera.

 4. Dit gaat dus helemaal geen verschil uitmaken, als de bedrijven mogen weigeren en het ook nog niet eens geldt voor boeken, films en muziek. Dell is zo’n bedrijf waar je, in ieder geval vroeger, bij Dell Portugal lagere prijzen kon vinden, maar je mag alleen bij Dell in je eigen land kopen (niet dat ik het doe, heb er slechte ervaring mee). Voor reizen maakt het ook uit waar je boekt (KLM bijvoorbeeld), maar ook die laat het alleen toe dat je in je eigen land boekt. Dus we schieten er als consument niets mee op.

 5. Ik ziet liever het geoblocking op het hele internet gebeuren verdwijnen kwa videos en muziek en live streams, met internet aankopen heb ik nog nooit last gehad van geoblocking en ik koop tot in China toe.

 6. Als je een VPN verbinding hebt, dan heb je die beperking nu al niet.
  Wat wel kan gebeuren als je een auto huurt, wat mij gebeurt is dat je meer betaald. Ik had afgelopen zomer vanuit Spanje een auto gehuurd bij Avis Rotterdam, met mijn NL credit card betaald, en kreeg toen vanuit Avis Spanje een rekening via de email die euro 50,00 hoger was , dan was afgesproken met Avis Rotterdam. Na reclamatie heeft het wel een paar weken geduurt voordat het verschil was terug geboekt op mijn credit card.

  1. Herman ; Als ik een auto huur in Nederland en geef aan dat ik uit Spanje kom ben ik een paar tientjes goedkoper uit. Ik krijg nooit naderhand een rekening ik betaal vooraf bij het afhalen + ze hebben mijn creditcard nummer voor borg voor eventuele boete´s . Als ze iets anders afhalen kan ik het laten blokkeren en terug vorderen bij de credit maatschappij. Heb Spaanse creditcard van ING en van Carrefour beide willen wel.
   En Anton74 mocht het niet lukken in Nederland inkopen te doen laat het even door familie doen . Als je om 13.00 uur geld naar hun overmaakt hebben ze het de zelfde middag nog.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken