Ouderen verkopen woning aan de Costa Blanca met vruchtgebruik garantie

Ouderen verkopen woning aan de Costa Blanca met vruchtgebruik garantie
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

ALICANTE – Volgens de regionale krant gebeurt het steeds vaker dat ouderen in de provincie Alicante hun eigen woning extra goedkoop verkopen met de garantie dat ze zonder huur te betalen in hun eigen woning tot het einde van hun bestaan kunnen blijven wonen. Het blijkt dat er dit moment minstens 150 woningen op deze manier worden aangeboden aan de Costa Blanca.

De oudere Spaanse inwoners die een eigen woning hebben in de provincie Alicante bieden deze tegen kortingen tot wel 60% aan om zo snel geld te krijgen omdat ze niet kunnen rondkomen van hun pensioen of te hoge schulden hebben. De enige garantie die de oudere huizenverkopers willen hebben is dat ze tot het einde van hun leven gratis in hun woning kunnen blijven wonen.

Vruchtgebruik

Het gaat dus om een vorm van vruchtgebruik (usufructo) waarbij iemand een woning koopt voor een veel lagere prijs en zorg draagt voor de lokale belastingen (IBI) en reparaties aan de woning indien noodzakelijk terwijl de inwoner, in dit geval dus de vorige eigenaar, de dagelijkse kosten (gas, water, licht) betaalt en de servicekosten (gastos de la comunidad) voor rekening neemt.

Legaal

Het fenomeen is volgens de krant Diario Información dit jaar met 300% gestegen waarbij het meestal om woningen gaat in Benidorm, Alicante en Villena. Er worden nu zo’n 150 woningen op deze manier te koop aangeboden in de regio.

Het gaat om een compleet legale manier van handelen en iets wat in andere landen zoals Frankrijk en Italië zeer normaal is. In Spanje is dit echter een nieuwe manier van handelen en dat zorgt voor enige verontwaardiging bij een deel van de bevolking.

Tot het einde

Voor gepensioneerden en ouderen is het echter een correcte manier om tot aan de dood te kunnen blijven wonen in een vertrouwde omgeving terwijl ze ook nog geld hebben om rond te kunnen komen als aanvulling op hun pensioen.

Het gaat vaak om gepensioneerden die geen kinderen hebben om een woning als erfenis te geven of om personen die simpelweg geld nodig hebben omdat ze het niet redden met hun pensioen.

Eigen woning

In Spanje is het nog steeds zo dat 89% van de 65 plussers woont in een woning welke eigendom is terwijl slechts 4% woont in een huurwoning. In Europa is dat percentage echter gemiddeld 40% eigendom waarbij dat in Spanje dus dubbel zoveel is.

Ook buitenlanders

Volgens de krant gaat het echter niet alleen om Spaanse gepensioneerde woningeigenaren maar ook om buitenlanders die op deze manier hun woning verkopen om daarna wel erin te blijven wonen. Zo noemt de krant een voorbeeld van een 99-jarige vrouw die haar woning in Villela in plaats van de geschatte 90.000 euro voor 56.000 euro aanbiedt via de formule van vruchtgebruik.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.