skip to Main Content
Hoogste levensverwachting EU is 83 jaar en in Spanje
123rf

Hoogste levensverwachting EU is 83 jaar en in Spanje

MADRID – De gemiddelde levensverwachting in Spanje is 83,3 jaar waarmee het land de langste ‘esperanza de vida’ heeft van Europa en op de derde plaats staat op de wereldlijst. Mannen worden gemiddeld 80,4 jaar oud maar vrouwen hebben een gemiddelde levensverwachting van 86 jaar. 

Het Spaanse Ministerio de Sanidad, Consumo y Bienestar Social heeft in haar rapport ‘Esperanzas de vida en España 2017’ de levensverwachting van de Spanjaarden bekend gemaakt in dat jaar. Gemiddeld leeft men in Spanje 83,3 jaar wat het hoogste is van de hele Europese Unie en na Japan en Zwitserland het derde hoogste ter wereld.

Sinds 2002 is de levensverwachting in 2017 gestegen met 3,5 jaar bij de mannen en 2,8 jaar bij de vrouwen naar gemiddeld 80,4 jaar bij de Spaanse mannen en 86 jaar bij de Spaanse vrouwen.

Terug in de tijd

In stappen van 10 jaar kunnen we de levensverwachtingen vergelijken zoals in 2007 was dit nog 77,8 jaar bij mannen en 84 jaar bij vrouwen. Tien jaar daarvoor in 1997 was dit 75 jaar bij mannen en 82 jaar bij vrouwen, in 1987 was dat 73,5 jaar bij mannen en 80 jaar bij vrouwen, in 1977 was dat 71 jaar bij mannen en 77 jaar bij vrouwen en in 1967 was dat nog 68,5 jaar bij mannen en 74 jaar bij vrouwen.

Ouderdomsproblemen

Als gekeken wordt naar de jaren dat men in kwaliteit leeft, dus zonder ouderdomsproblemen is dat gemiddeld 63,2 jaar maar bij mannen 63,9 jaar en 62,5 jaar bij vrouwen. Mannen leven dus blijkbaar langer zonder ouderdomsproblemen dan vrouwen.

Regio’s

Terwijl het landelijke gemiddelde 63,2 jaar is, is dat niet in alle autonome regio’s hetzelfde. Zo leeft men in Cantabrië het langst zonder ouderdomsproblemen met 71,6 jaar gevolgd door La Rioja met 70 jaar, Balearen met 68,4 jaar, Valencia regio met 67,7 jaar, Baskenland met 66,1 jaar, Galicië met 66 jaar, Castilië en León met 65,2 jaar, Canarische Eilanden met 64,5 jaar, Aragón met 64,2 jaar, Navarra met 63,9 jaar en Extremadura met 63,8 jaar.

De regio waar men de minste jaren leeft zonder ouderdomsproblemen is in Murcia met 55,5 jaar gevolgd door Asturië met 56,2 jaar, castilla-La Mancha met 60,1 jaar, Catalonië met 60,6 jaar, Ceuta en Melilla met 60,8 jaar, Madrid regio met 61,9 jaar en Andalusië met 62,1 jaar.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. Denk dat dat in de komende jaren flink minder zal worden als ik kijk naar het aantal heel dikke mannen en vrouwen op dit moment.

  2. Al die beroerde vergelijkingen en grafieken. Allemaal onzin het zit in de genen , geluk en geld, bijvoorbeeld geen stress . En ook geen vervelende partner met irritante kinderen. Want een relatie met een feeks die alleen op geld uit is die moet je mijden als de pest. Gelukkig geen ervaring mee ik voel mij nog steeds vrij en ben gelukkig met mijzelf. Laat je niet inpakken door een bitch.!! Bijt van je af en laat de wereld zoals die is je kan de wereld niet redden die is naar de gloria.!! Goden bestaan niet wel de hel op aarde.! De rest van het geklets / geroddel is niet belangrijk heeft geen meerwaarde voor je eigen leven. Kijk uit voor zieke gekken geldt ook voor Spanje. Leef onbezorgd en leef zo lang als mogelijk.

  3. Ok, dan mogen mannen dus met 66 jaar en 4 maanden en vrouwen met 72 jaar met pensioen. Naar NL maatstaven natuurlijk. Zullen ze leuk vinden.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken