Spaanse rechter beslist dat Ryanair 20 euro koffertoeslag moet terugbetalen

Oeps ... foto ontbreekt!

Spaanse rechter beslist dat Ryanair 20 euro koffertoeslag moet terugbetalen

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Een rechter in Madrid heeft beslist dat de Ierse low cost luchtvaartmaatschappij 20 euro moet terugbetalen aan een passagier die van Madrid naar Brussel vloog en verplicht werd dit bedrag als koffertoeslag bij te betalen. Ryanair heeft de laatste jaren vaker het kofferbeleid aangepast zoals op 1 november 2018.

Maar een rechter in Madrid heeft nu besloten dat het vragen van een toeslag voor het meenemen van een handbagage koffer in de cabine gezien kan worden als ‘misbruik’ want de rolkoffer in de cabine levert geen extra kosten op voor de luchtvaartmaatschappij.

Het was een vrouw die na een vliegreis op 25 januari dit jaar een klacht had ingediend omdat ze op een vlucht van Madrid naar Brussel voor haar tweede stuk handbagage 20 euro moest bijbetalen omdat ze geen Priority had bijgeboekt. Als men het prioriteit-tarief betaalt kan een rolkoffer wel meegenomen worden in de cabine als tweede stuk handbagage.

Volgens de rechter zijn de nieuwe bagageregels van Ryanair die op 1 november 2018 in werking traden in strijd zijn met zowel de Spaanse wetgeving als met de Europese verordening 1008/2008 over gezamenlijke regels voor de exploitatie van luchtverkeerdiensten.

Ryanair heeft na de beslissing van de rechter verklaard het tarievenbeleid niet te gaan aanpassen omdat volgens hen de rechter de commerciële vrijheden van luchtvaartmaatschappijen om de grootte van de handbagage te bepalen verkeerd heeft geïnterpreteerd.

Ryanair regels

Met priority: Twee stuks bagage meenemen de cabine in kan alleen nog met priority wat 6 euro kost als je dit bij boekt tijdens het kopen van het ticket of 14 euro als je dit daarna extra bij boekt (prijzen kunnen anders zijn op sommige vluchten). 

Zonder priority: Als je geen priority bij boekt dan mag alleen nog een handtas gratis mee de cabine in en moet je voor een koffer van 10 kilo 10 euro bij betalen als je dit doet bij het kopen van het ticket of 17,50 euro als men dit daarna extra bij boekt. De rolkoffer gaat via de incheckbalie naar de kofferruimte van het vliegtuig (dus geen kar bij het vliegtuig meer).  

Koffer maten: Handtas 40x20x25 cm. en de rolkoffer 42x20x30 cm.

Klik hier voor de Ryanair tarieven.

Ga naar de inhoud