Geen normale ‘Gran Recogida’ in Spaanse supermarkten voor de voedselbanken

Geen normale ‘Gran Recogida’ in Spaanse supermarkten voor de voedselbanken
Beeld: Gran Recogida / Twitter

Geen normale ‘Gran Recogida’ in Spaanse supermarkten voor de voedselbanken

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In een normaal covid-vrij jaar zou de kans groot zijn dat je tussen 16 en 22 november tijdens het boodschappen doen in de Spaanse supermarkten oog in oog komt te staan met een van de duizenden vrijwilligers die mee doen met de ‘La Gran Recogida de Alimentos’. De bedoeling is elk jaar om via de door de vrijwilligers overhandigde zakken voedsel te verzamelen voor de voedselbanken (bancos de alimentos). Dit jaar gebeurt het echter anders.

Vanwege de corona-maatregelen is het in de praktijk niet mogelijk om donaties van levensmiddelen aan te nemen van de supermarktklanten. Daarnaast wil de organisatie van de ‘Gran Recogida’ ook het personeel en duizenden vrijwilligers niet extra blootstellen aan het coronavirus.

Daarom heeft de organisatie dit jaar ervoor gekozen voor virtuele donaties bij zowel de kassa’s in de supermarkten of via de website van ‘La Gran Recogida de alimentos 2020’. Alle donaties zijn bestemd voor de 54 voedselbanken in Spanje die weer samenwerken met 7.000 organisaties die de levensmiddelen schenken aan meer dan één miljoen inwoners van het land. 

Dat de Gran Recogida elk jaar een succes is blijkt uit de enorme hoeveelheid voedsel dat in 2019 verzameld werd. De Spanjaarden doneerden toen 21 miljoen kilo aan eten en drinken waaronder groente in blik of pot, olijfolie, rijst, pasta, sauzen, melk en babyvoeding om enkele voorbeelden te geven.

recogida1
Beeld: Gran Recogida in corona-vrij jaar 2019 / Twitter

In heel Spanje zijn in een normaal jaar meer dan 100.000 vrijwilligers in 11.000 supermarkten druk bezig met het in ontvangst nemen van goed gevulde zakken. Het is de 8e keer dan deze grote ophaalactie georganiseerd wordt door de Federación Española de Bancos de Alimentos (FESBAL).

In praktisch alle supermarkten in Spanje waaronder dus ook de populaire Mercadona, Lidl, Aldi, Carrefour, Eroski en Alcampo winkels zijn normaal gesproken vrijwilligers aanwezig die zakken overhandigen die klanten in de supermarkt kunnen vullen met wat zij willen (als het maar lang houdbaar is) om deze zakken daarna te overhandigen aan de vrijwilligers die de schenking in grote kartonnen bakken doen.

Ga naar de inhoud