Aragón zet de rem op zonnepanelen- en windmolenparken projecten

Aragón zet de rem op zonnepanelen- en windmolenparken projecten
Beeld: Voorbeeldfoto / Freepik

Aragón zet de rem op zonnepanelen- en windmolenparken projecten

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

ZARAGOZA – Aragón is in Spanje de eerste autonome regio waar nieuwe zonnepanelen- en windmolenparken voorlopig even niet meer welkom zijn. Aragón is de autonome regio met de meeste hectare aan hernieuwbare, duurzame of groene energie constructies waar 120% van de in de regio benodigde energie wordt opgewekt. Aan de ene kant is dat natuurlijk goed voor o.a. het milieu maar aan de andere kant gaat dat ook ten koste van het leefgebied van de inwoners van de regio waar al langer geschreeuwd wordt ‘Queremos vacas NO placas’ ofwel we willen koeien en geen zonnepanelen.

40% van alle windenergie van Spanje wordt in Aragón opgewekt waar het aantal windmolenparken zo hoog is dat in de regio 120% van de benodigde energie wordt opgewekt. Maar ondanks dat er een overschot is lijkt de groei maar niet te willen stoppen nu er steeds meer investeerders naar deze autonome regio komen. De laatste grote investering kwam van het aandelenbedrijf Pontegadea, eigendom van de oprichter van Inditex (Zara) Amancio Ortega.

De inzet van Aragón voor hernieuwbare energie betekent echter dat er vandaag de dag meer dan 30 windmolenparken en zonnepanelenparken in aanbouw zijn met een investering van meer dan 1,35 miljard euro en een opwekking van 1.515 MW. Maar er zijn meer partijen die in Aragón iets willen aanleggen en als er nu niet gestopt zou worden dan kunnen er 400 projecten bijkomen en kan dit oplopen tot 12.000 MW.

Maar elke keer als een windpark of zonnepanelenpark geopend wordt is er ook een golf van verontwaardiging en protest want de schade aan het landschap en de impact op het toerisme is ook groot. De regionale overheid is zich bewust van het belang van hernieuwbare, duurzame of groene energie maar dat moet wel hand in hand gaan met de bescherming van het landschap en de manier van leven en wonen in de regio.

Maar feit blijft dat Aragón voor investeerders een aantrekkelijk gebied blijft in Spanje, juist vanwege het uitgestrekte en vaak onbewoonde gebied en de natuurlijke hulpbronnen zoals de zon en wind. Maar experts en milieuactivisten hopen dat Aragón niet dezelfde fout maakt als tientallen jaren geleden bij de aanleg van de waterkrachtcentrales en stuwmeren in de Pyreneeën. 

Aragón (47.720 km²) is wat betreft oppervlakte en vierkante meters groter dan Nederland (41.543 km²) en veel groter dan België (30.689 km²) maar er wonen slechts 1,3 miljoen mensen, het merendeel in en rond de drie grote steden Zaragoza, Huesca en Teruel.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.