Search
menu
Search

De stad Vigo in Galicië heeft als eerste kerststad in Spanje de verlichting aangedaan

De stad Vigo in Galicië heeft als eerste kerststad in Spanje de verlichting aangedaan
Beeld: 123rf

De stad Vigo in Galicië heeft als eerste kerststad in Spanje de verlichting aangedaan

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VIGO – Abel Caballero is de burgemeester van de Galicische stad Vigo en is al enkele jaren vastberaden om van zijn stad de kerststad van Spanje en Europa te maken. En dat lukt hem aardig want niet alleen zijn de meeste inwoners van de stad blij met de jaarlijkse transformatie, ook toeristen uit binnen en buitenland komen met busladingen tegelijk naar de stad om te genieten van de verlichting en decoratie en tegelijkertijd te winkelen, shoppen en slapen wat weer goed is voor de lokale economie.

Vigo heeft traditiegetrouw de kerstverlichting aangedaan en dat werd door de burgemeester zelf gedaan na een toespraak en een druk op de rode knop. Meer dan 350 straten zijn verlicht in de stad en de hotels en restaurants zijn volgeboekt en het winkelpersoneel maakt overuren. Zoals altijd was er ook kritiek vanwege de grote aantallen mensen die op de opening waren afgekomen maar iedereen droeg een mondkapje omdat 1,5 meter afstand niet mogelijk was.

Vigo is al in augustus als eerste van Spanje begonnen met de voorbereidingen voor de kerstverlichting. Dit jaar zijn er meer dan 11 miljoen ledlampen gebruikt, er zijn meer dan 2.800 bogen met verlichting, meer dan 1.000 verlichte kerstbomen en zijn van de 1.700 straten die de stad heeft 350 versierd met verlichting. Naast al deze lichten is er ook weer een 60 meter hoog reuzenrad (uiteraard verlicht met 200.000 LED’s) dat plaats biedt aan 192 personen in 48 gondels. Nieuw dit jaar is een skipiste die voor vertier moet gaan zorgen die naast de twee schaatsbanen komt te staan.

De burgemeester zegt dat Vigo in 2021 de hoogste kerstboom ter wereld heeft en ook de hoogste sneeuwpop ter wereld die drie meter hoger wordt dan de sneeuwpop van voorgaande jaren. Al deze kerstverlichting kost de stad volgens de gemeente iets minder dan 1 miljoen euro (een fractie van het budget van Madrid en Barcelona) maar levert miljoenen euro’s op in de winkels, horeca en hotels waar de lokale horeca heel blij mee is.

Tijdens de kerst in 2019 kwamen er volgens de burgemeester meer dan 4 miljoen bezoekers naar Vigo, soms met de auto maar ook georganiseerd in bussen. In 2020 was het met de corona-maatregelen zoals de anderhalve meter afstand haast onmogelijk om met duizenden tegelijk te genieten van de kerstverlichting maar in 2021 moet dat veranderen, aldus de burgemeester.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?