Het kerkhof van The good, the bad and the ugly” is in Spanje te vinden

Oeps ... foto ontbreekt!

Het kerkhof van The good, the bad and the ugly” is in Spanje te vinden

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BURGOS – Wie kent de spaghetti western ‘The good, the bad and the ugly’ met de melodramatische muziek van Ennio Morricone nu niet. Veel mensen weten waarschijnlijk ook dat een groot deel van films in dit genre in Spanje is opgenomen. Maar wist je dat de emblematische eindscène in de eerder genoemde film met onder andere Clint Eastwood in Burgos (Castilië en León) werd opgenomen?

Het eindduel in ‘El bueno, el feo y el malo’ werd in juni 1966 in de nabijheid van de gemeente Santo Domingo de Silos in de provincie Burgos in de regio Castilië en León opgenomen. Deze locatie was door regisseur Sergio Leone persoonlijk uitgekozen om de dollarstrilogie af te sluiten.

Dat gebeurde op spectaculaire wijze op een begraafplaats met 5.000 houten kruizen die in een cirkel werden geplaatst rondom een verharde cirkel waar het eindduel plaatsvond tussen Clint Eastwood (the good), Eli Wallach (the ugly) en Lee van Cleef (the bad).

Filmset

Deze filmset werd middenin de natuur opgebouwd met dank aan zo’n 1.000 militairen ten tijde van het Franco-regime. De begraafplaats kreeg de naam ‘sad hill’ en heeft er tientallen jaren verlaten en onherkenbaar bijgelegen. Daar is sinds enkele jaren een einde aan gekomen nadat inwoners van de omgeving ‘sad hill’ nieuw leven hebben ingeblazen door de filmset te restaureren en in alle glorie te herstellen.

Documentaire

Over dat proces en de werkzaamheden is een film-documentaire gemaakt door regisseur Guillermo de Oliveira die in 2018 werd gepresenteerd. De titel is ‘Sad hill unearthed’ of in het Spaans ‘Desenterrando Sad Hill’ en vertelt het verhaal van de begraafplaats, de acteurs en herstelwerkzaamheden door tientallen vrijwilligers. De film wordt gepresenteerd ter ere van het toen 50-jarig bestaan van de film ‘The good, the bad and the ugly’.

Trilogie

Na “A fistful of dollars” en “For a few dollars more” is de film “The good, the bad and the ugly” de afsluiter van de dollarstrilogie. Het gaat om drie zogenaamde Spaghetti Westerns die door Sergio Leone geregisseerd werden en samen met de soundtrack van Ennio Morricone en het acteerwerk van een van de bekendste acteurs uit de films Clint Eastwood filmgeschiedenis hebben geschreven.

Ga naar de inhoud