Search
menu
Search

AVE, AVLO, Ouigo en Iryo en de liberalisering van het Spaanse spoorwegnetwerk

AVE, AVLO, Ouigo en Iryo en de liberalisering van het Spaanse spoorwegnetwerk
Beeld: Canva

AVE, AVLO, Ouigo en Iryo en de liberalisering van het Spaanse spoorwegnetwerk

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf vrijdag 25 november krijgt Spanje er een nieuwe hogesnelheidstrein aanbieder bij wanneer het Spaans/Italiaanse Iryo begint te rijden op het traject Madrid-Barcelona. Diezelfde route wordt ook al gereden door de Spaanse Renfe met de AVE en AVLO treinen en het Franse SNCF met de Ouigo treinen. Er komen dus meer en goedkopere reizen ter beschikking op de drukste en belangrijkste routes in Spanje, maar er komen meer routes bij.

Renfe is al meer dan 80 jaar het enige bedrijf dat zich toelegt op het vervoer van passagiers per spoor in Spanje. Op 24 januari 1941 keurde de regering de wet op het beheer van het spoorwegvervoer goed om alle Iberische spoorwegmaatschappijen te verenigen in één openbaar bedrijf: ‘Red Nacional de los Ferrocarriles Españoles’, beter bekend als Renfe. Sindsdien was er sprake van een monopoliepositie dat uiteindelijk enkele jaren geleden voorbij was na een liberalisering en eerst Ouigo en nu ook Iryo treinreizen kunnen aanbieden.

Renfe biedt op het hogesnelheidsnetwerk al sinds 1992 de AVE treinen aan waarbij er steeds meer routes beschikbaar komen. Sinds maart 2021 rijdt de Franse treinmaatschappij SNCF met de Ouigo ‘low fare’ hogesnelheidstrein de route Madrid-Barcelona. Daarna introduceerde Renfe ook een ‘low fare’ hogesnelheidstrein onder de naam AVLO.

Vanaf vrijdag 25 november komt daar echter een derde hogesnelheidstrein aanbieder bij met het Spaans/Italiaanse Iryo die ook de ‘low fare’ route Madrid-Barcelona gaat rijden. Meer maatschappijen betekent in de theorie ook meer aanbod en tegen lagere prijzen. Maar het wordt ook overzichtelijker voor de reiziger want weliswaar zijn er meer aanbieders, deze rijden slechts op een beperkt aantal routes waardoor de AVE toch de belangrijkste aanbieder zal blijven.

Renfe: AVE

De AVE rijdt al sinds 1992 en er is inmiddels 30 jaar later een heel netwerk aangelegd zodat je bijna in alle uithoeken van Spanje kunt komen met een hogesnelheidstrein. Dat klopt niet helemaal want Extremadura, Murcia, Navarra, La Rioja, Baskenland, Cantabrië en Asturië worden nog niet met een AVE verbonden terwijl in Galicië de trein niet verder gaat dan Ourense.

De regio’s en steden die wel verbonden zijn, zijn onder andere in Catalonië: Figueres, Girona, Barcelona, Tarragona en Lleida. In Aragón zijn dat Zaragoza, Huesca en Calatayud. In de Valencia regio zijn dat Castellón, Valencia, Alicante en Requena-Utiel. In Castilla-La Mancha zijn Albacete, Cuenca, Guadalajara, Ciudad Real en Puertollano verbonden met de AVE.

In Andalusië zijn Córdoba, Sevilla, Puente Genil, Málaga, Antequera, Loja en Granada met de AVE te bereiken. In Castilië en León gaat de AVE naar Segovia, Medina del Campo, Zamora, Valladolid, Palencia en León terwijl Galicië verbonden is met een AVE trein naar Ourense.

trein AVE
Beeld: El Plural / web

Renfe: AVLO

De ‘low fare’ hogesnelheidstrein van Renfe is de AVLO, als tegenhanger van de duurdere AVE en als concurrentie voor de Franse Ouigo en de Spaans/Italiaanse Iryo. De AVLO heeft nog niet heel veel verbindingen vanuit Madrid. De trein rijdt het traject Madrid, Guadalajara, Calatayud, Zaragoza, Lleida, Tarragona, Barcelona, Girona en Figueres. De tweede route is van Madrid naar Cuenca, Requena-Utiel en Valencia.

trein AVLO
Beeld: El Plural / web

Ouigo

De Franse ‘low fare’ hogesnelheidstrein van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF, rijdt slechts twee routes met een beperkt aantal stops. De trein rijdt vanuit Madrid naar Zaragoza, Tarragona en Barcelona (stopt dus niet in Lleida). De andere route die wordt gereden is vanuit Madrid naar Valencia, zonder stops.

Halverwege 2023 moeten daar nieuwe routes bijkomen zoals vanuit Madrid naar Málaga, Córdoba en Sevilla en een andere route vanuit Madrid naar Alicante. De data van deze nieuwe Ouigo ‘low fare’ verbindingen zijn nu nog niet bekend.

trein OUIGO
Beeld: El Plural / web

Iryo

Het Spaans/Italiaanse Iryo is de derde hogesnelheidstrein aanbieder in Spanje die vanaf vrijdag 25 november rijdt in Spanje. Op die datum zal deze ‘low fare’ maatschappij beginnen met een verbinding op de route Madrid, Zaragoza en Barcelona (waarbij Lleida en Tarragona dus niet worden aangedaan). Op 16 december zal de route Madrid, Cuenca en Valencia beginnen.

Ook in 2023 moeten er nieuwe verbindingen bijkomen van Iryo zoals vanuit Madrid naar Sevilla, Málaga, Antequera en Córdoba vanaf 31 maart en vanaf 2 juni vanuit Madrid naar Albacete en Alicante.

trein IRYO
Beeld: El Plural / web
Ga naar de inhoud