Hoeveel geld moet je verdienen in Spanje om gelukkig te zijn volgens experts?

Hoeveel geld moet je verdienen in Spanje om gelukkig te zijn volgens experts?
Beeld: Canva

Hoeveel geld moet je verdienen in Spanje om gelukkig te zijn volgens experts?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is geen specifieke Spaanse vraag, maar hoeveel geld moet je verdienen om gelukkig te zijn? Veel personen gaan ervan uit dat als je heel veel geld hebt je automatisch ook gelukkig bent. Dat klopt in veel gevallen misschien wel, maar er zijn genoeg voorbeelden te noemen waar dat niet het geval is. Dus de vraag is, hoeveel geld moet je verdienen om gelukkig te kunnen zijn?

Twee professoren van de Universiteit van Oxford en Nobelprijswinnaars in de Economie, hebben de conclusies van een onderzoek gepubliceerd waarmee ze hopen een antwoord op die vraag te kunnen geven. Het goede nieuws is, je hoeft geen miljonair te zijn om gelukkig te zijn …, maar je moet wel een redelijk hoog salaris hebben om toch (op papier dan) gelukkig te kunnen zijn.

Ondanks wat veel personen zeggen zal een goede financiële situatie zeker helpen om gelukkig te zijn. Er zijn meerdere onderzoeken beschikbaar. Zo blijkt uit een onderzoek dat genoeg geld om je kosten te kunnen dekken al genoeg is voor een staat van geluk. Uit andere onderzoeken blijkt dan weer dat je toch aardig wat geld moet verdienen om gelukkig te kunnen zijn. 

Daniel Kahneman en Angus Deaton, Nobelprijswinnaars in de economie en professoren aan de Universiteit van Oxford, hebben echter een antwoord gevonden: het ideale salaris om geluk te bereiken is 100.000 euro per jaar. Dat is circa 8333 euro per maand. Dat salaris wordt door slechts 0,57% van de inwoners van Spanje bereikt volgens gegevens van de Belastingdienst.

Een ander onderzoek dat eerder werd gepubliceerd en werd uitgevoerd aan Princeton University in de Verenigde Staten, lag het salaris om dichter bij geluk te komen rond de 75.000 euro per jaar, wat gelijk staat ​​aan een salaris van 60.000 euro per jaar op het moment dat dit studie werd gepubliceerd in 2010. Dat salaris wordt door slechts 4,19% van de inwoners van Spanje bereikt volgens gegevens van de Belastingdienst.

Met deze twee cijfers in ons achterhoofd, kunnen we concluderen dat de inwoners van Spanje alles behalve gelukkig zijn. Recent schreven we HIER nog dat het gemiddelde jaarsalaris in Spanje 28.301 euro/bruto is terwijl de helft van de inwoners van Spanje een jaarsalaris heeft van 21.347 euro/bruto of minder. Dat komt niet in de buurt van de 75.000 of 100.000 euro.

Uit de laatste Creditea-barometer over leven, geld en geluk (september 2021), blijkt dat 20% van de inwoners van Spanje zegt veel meer geld nodig te hebben dan ze hebben om zich gelukkig te voelen. 53% geeft toe dat ze slaapproblemen heeft vanwege financiële problemen. 90% bevestigt dat geld natuurlijk gemoedsrust geeft, maar dat geld geen prioriteit in hun leven is.

Naast het geluk te meten aan de hand van geld en een financiële situatie, kun je ook kijken naar andere aspecten zoals een goede gezondheid, sterke familieband, goede sociale relaties en een emotioneel welzijn. Het is maar wat je belangrijker vindt in het leven.

Ga naar de inhoud