Honderden personen eren dictators Franco en Primo de Rivera in Madrid

Honderden personen eren dictators Franco en Primo de Rivera in Madrid
Beeld: Europa Press

Honderden personen eren dictators Franco en Primo de Rivera in Madrid

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Meer dan veertig jaar na de Spaanse dictatuur van Francisco Franco zijn er nog steeds mensen die de man bewieroken. Afgelopen zondag 20 November kwamen een honderdtal mensen bijeen in Madrid ter ere van de 47e sterfdatum van ‘El Caudillo’ en de dag waarop Primo de Rivera in 1936 werd gefusilleerd.

Nadat Francisco Franco in 1936 de macht greep in Spanje volgden enkele duistere jaren. Onder de heerschappij van ‘El Caudillo’ werden niet alleen duizenden mensen het land uitgezet, honderdduizenden vonden de dood in concentratiekampen of door executies. Tot op de dag van vandaag worden nog steeds massagraven ontdekt over het hele land. Voor Franco aan de macht kwam regeerde ook dictator Miguel Primo de Rivera over Spanje op een gelijkaardige manier (1923-1930). 

Ondanks de gruweldaden van beide dictaturen is er in Spanje namelijk in bepaalde kringen nog steeds steun voor Franco en Primo de Rivera. Op 20 November, de dag dat de dood van beide herdacht wordt, komen traditioneel nog steeds mensen bijeen om dat te herdenken. Zo ook afgelopen zondag in de hoofdstad, waar een honderdtal mensen fascistische liederen zoals ‘Cara al sol’ en leuzen aanhief. Op verschillende momenten werd ook de Hitlergroet gebracht.

Volgens de betogers draaide het om de herinnering aan Franco in leven te houden. Ze beweren dat de zogenaamde Ley de Memoria Democrática (de wet van democratische herinnering) er op uit is bepaalde ideeën te bestraffen en uit te sluiten. Die wet kwam er met het plan om alle slachtoffers van de Spaanse Burgeroorlog en de dictatuur recht aan te doen. 

Bij de herdenking was een erg grote politiemacht aanwezig om te vermijden dat het tot rellen kwam. Er waren enkele gespannen momenten tussen activisten en Dictatoraanhangers, maar de politie kon de gemoederen rustig houden.

Ga naar de inhoud