Nederlandse inwoner van Javea gediagnosticeerd met glaucoom na routine oogtest

Nederlandse inwoner van Javea gediagnosticeerd met glaucoom na routine oogtest
Beeld: Ingezonden

Nederlandse inwoner van Javea gediagnosticeerd met glaucoom na routine oogtest

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Een Nederlander die al zes jaar in Javea woont, merkte in oktober dit jaar dat zijn gezichtsvermogen achteruit ging en boekte hij een oogtest bij de lokale opticien van Specsavers Ópticas in Javea. Wat daar vast werd gesteld had hij niet kunnen weten maar dankzij snel optreden is erger leed voorkomen.

Hij had regelmatig last van hoofdpijn, maar dacht niet dat het iets ernstigs was. De Nederlander was dan ook erg verrast toen optometrist Cecilia Navarro hem vertelde dat ze tijdens de oogtest tekenen van glaucoom (verhoogde oogdruk) hadden gevonden en hem een dringende verwijzing naar het provinciale privéziekenhuis Juan Carlos gaf.

“Ik had veranderingen in mijn zicht opgemerkt en kreeg wat hoofdpijn, maar ik dacht dat ik gewoon een nieuwe bril nodig had. Hoewel ik een familiegeschiedenis van glaucoom heb, was ik me er niet echt van bewust wat het met je gezichtsvermogen zou kunnen doen en ik had niet gedacht dat ik er met zo weinig symptomen aan zou kunnen lijden”, zegt Nederlander W.K. na afloop.

“Natuurlijk was ik niet blij om te horen dat ik glaucoom zou kunnen hebben, maar ik was erg dankbaar dat de tekenen van de ziekte opgemerkt werden voordat het te veel schade aanrichtte en dat ik doorverwezen werd naar een specialist voor diagnose en behandeling”, vervolgt de Nederlander aan de Costa Blanca.

“Ik druppel mijn ogen nu om mijn conditie onder controle te houden. Mijn hoofdpijn is verdwenen en mijn gezichtsvermogen is veel beter. Hoewel het niet 100% is, weet ik tenminste dat het glaucoom niet erger zal worden terwijl ik blijf druppelen”, zegt hij. 

Hij wil het team van Specsavers Ópticas in Javea bedanken en iedereen eraan herinneren om regelmatig hun ogen te laten testen. Het doet geen pijn, duurt slechts 25 minuten en kan het gezichtsvermogen redden.

Recent onderzoek door Specsavers in het Verenigd Koninkrijk toont aan dat de heer Koopmans niet de enige is die zich niet bewust is van glaucoom en de mogelijke invloed ervan op het gezichtsvermogen. Bijna de helft van de ondervraagden (48%) zei dat ze niet wisten wat het was, 42% van de respondenten maakt zich er geen zorgen over omdat ze denken dat het ‘zeldzaam’ is, terwijl 40% onterecht gelooft dat het kan worden ‘genezen’.

Verontrustend is dat een vijfde van de bevolking (21%) nog steeds niet weet hoe vaak ze hun opticien moeten bezoeken voor een routinecontrole en hetzelfde percentage kan zich hun laatste oogonderzoek niet herinneren of heeft er nog nooit een gehad. Hierdoor lopen ze het risico ernstige oog-gezondheidscomplicaties te ontwikkelen en mogelijk hun gezichtsvermogen te verliezen.

Optometrist en directeur van Specsavers Ópticas in Javea Cecilia Navarro zegt: “Ik wil mensen bewust maken van glaucoom en hoe schadelijk het kan zijn voor het gezichtsvermogen. Helaas, zoals we in dit geval kunnen zien, heeft de aandoening zeer weinig symptomen, zelfs als de schade aan het oog vrij uitgebreid is, dus oogtesten om de aandoening vroeg te herkennen zijn essentieel”, zegt de directeur.

“Toen we de Nederlandse klant een oogtest lieten doen, vonden we een zeer hoge oogdruk. Zijn druk was meer dan 35 mmHg in het linkeroog en meer dan 25 mmHg in het rechter, terwijl deze na behandeling is gedaald tot respectievelijk 20 en 17. Helaas kon ik ook een diepe uitholling van de oogzenuw zien, vooral in het linkeroog en tijdens de test was het duidelijk dat er schade aan zijn perifere zicht was geweest”, vervolgd Cecilia.

“Gelukkig wordt het nu hij onder behandeling is niet erger en over het algemeen blijft zijn zicht goed. Hij zou echter veel meer zicht hebben verloren als hij zijn ogen niet had laten testen en dringend medische hulp had gezocht. Het verlies van het gezichtsvermogen door glaucoom is onomkeerbaar, daarom moedigen we mensen aan om hun ogen elke twee jaar te laten testen en binnen te komen zodra ze veranderingen in hun gezichtsvermogen of hoofdpijn opmerken. Een vroege diagnose is de sleutel tot het redden van het gezichtsvermogen!”, benadrukt Cecilia van Specsavers.

Mocht je aan de Costa Blanca wonen en ook een (gratis) oogtest willen laten doen, bezoek dan een van de zes winkels in de provincie. Deze bewuste Specsavers Ópticas in Javea ligt vlak bij de Carretera Cabo la Nao-Pla, in de buurt van Servicolor, aan de Avenida Del Pla 125, Edificio Caribe, Local 6. Er zijn zes winkels aan de Costa Blanca, in Javea, Calpe, Benidorm, Torrevieja, Guardamar en La Zenia. Ga naar www.specsavers.es om de dichtstbijzijnde winkel te vinden en boek een gratis oogtest.

Bron: ingestuurd artikel en beeld

Ga naar de inhoud