Nieuwe archeologische vondsten onder plein ‘Puerta del Sol’ in Madrid

Nieuwe archeologische vondsten onder plein ‘Puerta del Sol’ in Madrid
Beeld: @madrid_secreto / twitter

Nieuwe archeologische vondsten onder plein ‘Puerta del Sol’ in Madrid

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het plein ‘Puerta del Sol’ in Madrid wordt al enige tijd verbouwd. De nieuwe opening is gepland in het voorjaar. Door de werkzaamheden zijn nieuwe archeologische vondsten gedaan in het westen van het plein. Op deze plek zou het standbeeld van de ruiter Carlos III komen te staan en er zou ook een waterbassin komen. 

Ook zijn er op een nabijgelegen renovatie in de straat ‘carrera de San Jerónimo’ resten van een oude muur gevonden. Normaal gesproken zijn de vondsten niet erg waardevol, maar er moet wel altijd een archeoloog komen kijken die het kan categoriseren. De eerste vondst werd al gedaan in de noordelijke boog van het plein, tussen de straten Preciados en Carmen. Dit alles is vrij normaal bij graafwerkzaamheden in het centrum van Madrid. 

De vernieuwing van het plein is overigens niet zonder kritiek. Mensen vinden dat er te weinig bomen op het nieuwe plein zullen staan. Dit is belangrijk voor schaduw in de hete zomers van de Spaanse hoofdstad. De kritiek werd echter verworpen door de gemeente, die vindt dat er met meer dan 6000 nieuwe bomen in de nabije omgeving van het plein al wel genoeg aangeplant is. 

Het nieuwe plein zal rond de 10.7 miljoen euro kosten en het moet in ongeveer twaalf maanden gebouwd worden. Doel van de vernieuwing is om het plein en de omliggende straten alleen nog voor voetgangers toegankelijk te maken. Ook moet het plein overzichtelijker en ruimtelijker worden. Dit alles zou de voetgangersstroom beter moeten maken en meer ruimte moeten geven. 

Daarnaast zullen ook de toegangen tot de metro vernieuwd worden. Deze zullen versierd worden met standbeelden van Mariblanca (beeld van een vrouw die waarschijnlijk gerelateerd is aan Venus) en ‘El oso y el Madroño’ de beer en de vruchtboom van Antonio Navarro Santafé. Beide beelden zijn al te vinden in Madrid, maar zullen dus verplaatst worden.

Ga naar de inhoud