Search
menu
Search

Argentijnen in Spanje stemmen massaal op ultrarechtse Javier Milei

Argentijnen in Spanje stemmen massaal op ultrarechtse Javier Milei
Beeld: via canva.com

Argentijnen in Spanje stemmen massaal op ultrarechtse Javier Milei

Javier Milei, de ultrarechtse libertaire, is de nieuwe president van Argentinië. Hij won de tweede ronde van de presidentsverkiezingen met 56% van de stemmen, tegen 44% voor regeringskandidaat Sergio Massa. Ook in Spanje werd door de Argentijnen massaal gestemd op de ultrarechtse kandidaat.

In Spanje hadden afgelopen zondag 110.000 Argentijnen stemrecht, maar slechts 11.300 personen hebben daadwerkelijk gestemd. Van het aantal stemmen ging 69% naar Javier Milei terwijl Sergio Massa circa 30% van de stemmen in Spanje kreeg. De overwinning van Milei in Spanje is bijna net zo groot als in Argentinië waar Milei 56% van de stemmen en Massa 44% van de stemmen kregen.

De overwinning van Milei is een aardverschuiving in de Argentijnse politiek. Hij is de eerste ultrarechtse president van het land. Zijn verkiezing markeert een verschuiving naar rechts in de Argentijnse samenleving. 

De uitslag van de verkiezingen is een nederlaag voor het regerende linkse Peronisme. Massa, de kandidaat van het Peronisme, was de favoriet voor de overwinning. Hij had de steun van de zittende president, Alberto Fernández. 

De overwinning van Milei wordt met bezorgdheid bekeken door sommigen in Argentinië. Ze vrezen dat hij een gevaar vormt voor de democratie en de mensenrechten. Anderen zien Milei als een nieuwe wind die door Argentinië waait. Ze hopen dat hij het land zal helpen uit de economische crisis te komen.

Spanje heeft een nauwe band met Argentinië en de vraag is wat deze overwinning zal betekenen voor Spaanse bedrijven in het land en voor de relaties tussen de Spaanse en Argentijnse overheid.

De komende jaren zullen bepalen hoe Milei zijn presidentschap zal vormgeven. Hij zal worden geconfronteerd met een aantal uitdagingen, waaronder de hoge inflatie, de armoede en de corruptie.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?