Spaanse premier Pedro Sánchez reist donderdag naar Israël en Palestina

Spaanse premier Pedro Sánchez reist donderdag naar Israël en Palestina
Beeld: Pool Moncloa/Fernando Calvo

Spaanse premier Pedro Sánchez reist donderdag naar Israël en Palestina

Na de inval van Israël zijn de ogen van de hele wereld gericht op de Gazastrook. Aanstaande donderdag trekt ook de Spaanse premier Pedro Sánchez samen met de Belgische eerste minister Alexander De Croo naar de regio in de hoop te bemiddelen in het conflict.

Sinds de brutale aanval van Hamas op 7 oktober en de daaropvolgende Israëlische inval stierven in de Gazastrook al 13.000 mensen. 5.500 onder hen waren minderjarig. Alle ziekenhuizen in het noorden van de Gazastrook zijn buiten werking wegens een gebrek aan brandstof.

Sánchez trekt donderdag naar Israël en Palestina met de Belgische eerste minister Alexander De Croo. Ze doen dat in het kader van een Europese missie. Spanje bekleedt namelijk op dit moment de presidentszetel van de Europese Raad, een functie die vanaf januari bij de Belgen komt te liggen.

Allereerst zullen de staatshoofden de Israëlische president Herzog en de eerste minister Benjamin Netanyahu ontmoeten. Later staat ook een ontmoeting op het programma met de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas. 

Het is de eerste internationale reis voor Sánchez sinds die afgelopen 16 november voorzitter van de Europese Raad werd. De gesprekken zullen focussen op de bescherming van burgers, de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van de gijzelaars, de toegang tot de Gazastrook voor humanitaire hulp en de uitwerking van een duurzame oplossing in de vorm van een tweestatenmodel.

Ga naar de inhoud