Is de chaos veroorzaakt door drones bij vliegveld Gatwick ook mogelijk in Spanje?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Is de chaos veroorzaakt door drones bij vliegveld Gatwick ook mogelijk in Spanje?
Beeld: ADSLzone

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Meer dan 100.000 passagier hebben te maken gehad met vertragingen en geannuleerde vluchten vanwege diverse drones die bij de landingsbanen van het vliegveld Gatwick rond vlogen. Alle alarmbellen gingen af bij de veiligheidsdiensten en sinds woensdagavond werden alle vluchten geannuleerd om pas op vrijdag langzaam weer open te gaan voor het luchtverkeer.

Op het moment van schrijven is nog niet duidelijk wie er verantwoordelijk is voor het vliegen met de drones op een plaats waar dat volgens de Britse wet absoluut niet is toegestaan. Maar hoe zit dat in Spanje, wat zegt de “normativo que regulará la utilización civil de las aeronaves pilotadas por control remoto” daarover in Spanje?

Regels

Eind 2014 plaatste de regering in het staatsbulletin (BOE) een artikel met daarin enkele regels over het gebruik van een drone in Spanje. Deze zijn eind 2017 aangepast. In artikel 50 wordt er verwezen naar “aeronaves civiles pilotadas por control remoto” ofwel vliegende objecten die door een op afstand bestuurde bediening gebruikt worden. Dat slaat dus ook op drones van minder dan 25 kilo.

Is een drone zwaarder dan moet men een licentie hebben om met de drone te vliegen aangezien men er vanuit gaat dat deze drone dan voor professionele doeleinden gebruikt wordt. Bij het gebruik van drones zijn enkele regels waar men zich volgens de AESA (Agencia Estatal de Seguridad Aérea) aan moet houden.

In verband met het vliegen met een drone bij een vliegveld of het luchtruim dat vanwege veiligheidsredenen gecontroleerd wordt zegt men het volgende:

1- Binnen een cirkel van 8 kilometer rondom een vliegveld mag niet met een drone gevlogen worden. Logischerwijze heeft dat met de veiligheid te maken. Het gebruik van drones mag ook niet bij plaatsen waar helikopters stijgen en landen, waar parapente plaatsvindt of waar met zweefvliegtuigen gevlogen wordt.

2- Er mag niet gevlogen worden binnen een gecontroleerd luchtruim.

3- Er is een hoogtelimiet van 120 meter verbonden aan het vliegen met drones. De reden daarvoor is omdat er vanaf 150 meter hoogte gevlogen kan worden met vliegtuigen en er een bepaalde veiligheidszone gerespecteerd moet worden.

Andere regels voor het vliegen met een drone in Spanje zijn:

4- Er mag niet gevlogen worden met drones boven steden of bij plaatsen waar veel mensen in de openlucht bij elkaar komen. Dat kunnen dus parken, stranden, voetbalvelden, manifestaties, feesten, concerten etc. zijn. Op dit moment mogen drones niet gebruikt worden om opnames te maken behalve als men een licentie heeft en beschikt over de juiste papieren.

5- Drones mogen gedurende de avonduren niet gebruikt worden. De reden daarvoor is dat er minder zicht is en dat gevaarlijk is.

6- Een drone mag niet verder dan 500 meter van degene die het apparaat bestuurd verwijderd zijn. De bestuurder moet altijd visueel contact hebben met zijn drone om ongelukken te voorkomen.

7- Drones moeten sinds de laatste aanpassing identiteit bewijzen of nummers hebben waarmee men de eigenaar van een drone kan achterhalen. Mocht een drone professioneel gebruikt worden dan dient men dat altijd te hebben en daarnaast te beschikken over een speciaal vliegbrevet en een verzekering.

Boetes

De bovenstaande regels zijn de basisregels die na te lezen zijn in het staatsbulletin. Een drone voor privé gebruik als hobby is geen enkel probleem zolang men zich maar houdt aan de regels en de veiligheid nooit in gevaar kan komen.

Maak je echter niet goed gebruik van een drone en houdt je je niet aan de regels, dan kan de bestuurder boetes krijgen tot wel 225.000 euro. In ernstige gevallen, zoals in Gatwick. kan de piloot van een drone die voor gevaar zorgt celstraf krijgen (in het geval van Gatwick wordt gesproken over vijf jaar cel).

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
donker/licht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.