Het Spaanse ministerie van Consumptie waarschuwt voor de ‘roscones’ met slagroom

Het Spaanse ministerie van Consumptie waarschuwt voor de ‘roscones’ met slagroom
Beeld: Canva

Het Spaanse ministerie van Consumptie waarschuwt voor de ‘roscones’ met slagroom

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Spaanse Ministerie van Consumptie heeft via Twitter gewaarschuwd voor de typische ‘roscones de reyes’ die traditiegetrouw met Driekoningen op 5 en 6 januari gegeten worden in Spanje. De populairste van deze ‘roscones’ is de versie met slagroom maar het ministerio de Consumo waarschuwt voor de kwaliteit van deze ‘nata’, als het al slagroom is.

In Spanje worden jaarlijks circa 30 miljoen ‘roscones de reyes’ verkocht. De ‘roscon de reyes’ is een ronde taart die eigenlijk op een hele grote donut lijkt, met een gat in het midden met de taartranden belegd met gesneden gekonfijt fruit en gevuld met slagroom of ander zoets. Het opvallende is dat in de vulling iets verstopt zit en dat dit een betekenis heeft. De meest bekende en meest gegeten is de ‘roscon’ gevuld met slagroom.

Het Ministerie van Consumptie waarschuwt echter voor de kwaliteit van deze slagroom want in veel gevallen gaat het helemaal niet om slagroom maar een mengsel van plantaardige vetten en oliën waarbij palmolie en kokosolie vermengd met gehydrogeneerde vetten veel gebruikt worden, met name in de industriële ‘roscones de reyes’ en in mindere mate in de ambachtelijk gemaakte ‘roscones de reyes’. 

De consumentenorganisatie OCU heeft in 2020 al de ‘roscones de reyes’ in Spanje geanalyseerd waarbij ook geconstateerd werd dat er veel plantaardige vetten gebruikt worden en minder echte slagroom. 

Maar hoe weet je nu dat je een ‘roscon’ met echte slagroom koopt? Volgens het Ministerie van Consumptie moet je op drie dingen letten:

  • Controleer of slagroom (nata) op het etiket staat als ingrediënt voor de vulling. De hoeveelheid slagroom wordt uitgedrukt in een percentage. Let niet alleen op het aspect van de ‘roscon’ maar kijk naar de ingrediënten.
  • De slagroom moet gemaakt zijn van koemelk. Deze kan daarna ook suiker, additieven, conserveermiddelen en stabilisatoren bevatten.
  • Als op het etiket staat dat er palmolie, kokosolie of andere plantaardige vetten gebruikt zijn dan is het geen slagroom (nata) maar een mengsel van plantaardige vetten.
roscon
Beeld: Ministerio de Consumo / twitter

Meer over de ‘roscon’

De roscón de Reyes of pastel de Rey is een groot zoet brood of taart in de vorm van een torus (zeg maar donut) met een gat in het midden en de taartranden belegd met gesneden gekonfijt fruit. De taart zelf bestaat uit twee delen (boven en onder) en is normaal gesproken gevuld met slagroom of crème maar de laatste jaren ook wel met mokka, chocolade, dulce de leche en van alles en nog wat als het maar zoet is. In veel winkels zijn tot wel 50 soorten te vinden. Er zijn ook Driekoningentaarten te vinden zonder vulling voor diegene die niet zo van zoet houden.

Het meest opvallende en karakteristieke van de roscón de Reyes is dat er kleine verrassingen in zitten. Dat zijn traditioneel gezien kleine keramische of plastic beeldjes die te maken hebben met baby Jezus. Daarnaast zit er ook een boon (haba) in de vulling van de taart en wordt de taart gepresenteerd met een gouden kroon.

Diegene die in zijn/haar stukje taart een boon vindt moet de roscón de Reyes betalen terwijl degene die het beeldje vindt de kroon mag opzetten en voor die dag de Rey (koning) of Reina (koningin) is.

Ga naar de inhoud