Dochter van Spaanse schilder Picasso op 87-jarige leeftijd overleden

Dochter van Spaanse schilder Picasso op 87-jarige leeftijd overleden
Beeld: Wikimedia

Dochter van Spaanse schilder Picasso op 87-jarige leeftijd overleden

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Dinsdag is de 87-jarige Maya Ruiz-Picasso overleden. Ze was de dochter van Pablo Picasso, de wereldberoemde kunstenaar en schilder uit Málaga. Maya werd in 1935 in de Franse stad Boulogne-Billancourt geboren als dochter van Picasso en zijn grote liefde, het Franse model Marie-Thérèse Walter.

Naast dat Maya haar leven lang de kunst en de schilderijen van Picasso heeft beschermd, was ze ook een van de grootste Picasso experts en wist ze alles van haar vaders schilderijen af. Bovendien poseerde Maya zelf meerdere keren voor haar vader en is de tweede dochter van de Spaanse schilder te zien op diverse portretten in het kubistische tijdperk (1938) van de schilder.

Meer dan vijf jaar geleden kreeg de Franse Maya de Spaanse nationaliteit, iets wat gebeurde rond de tentoonstelling ‘Piedad y terror en Picasso: el camino a Guernica’ om het 80-jarige bestaan van de Guernica te vieren in het Reina Sofia museum in Madrid. Want toen Picasso zijn misschien beroemdste schilderij maakte, speelde Maya met zijn kwasten en penselen.

Het overlijden van Maya Ruiz Picasso vindt plaats bijna aan het begin van het Picasso-jaar ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van het overlijden van de kunstenaar.

Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso werd op 25 oktober 1881 geboren in Málaga en overleed op 8 april 1973 in het Franse Mougins. Paulo Picasso (4 februari 1921 – 5 juni 1975) was het eerste kind van Pablo Picasso en Olga Khokhlova. Paulo was als kind onder andere model voor het schilderij Paulo als Harlekijn (1924) en Paulo op een ezel. Maya Widmaier-Picasso (5 september 1935 – 20 december 2022) is geboren uit de relatie met Marie-Thérèse Walter. Picasso maakte enkele beeldhouwwerken die Maya als thema hadden, zoals Maya à la poupée (Maya met een pop), die in februari 2007 uit het huis van Picasso’s kleindochter werd gestolen.

Ga naar de inhoud