‘El Gordo’ en de Spaanse woorden om deze kerstloterij trekking te begrijpen

‘El Gordo’ en de Spaanse woorden om deze kerstloterij trekking te begrijpen
Beeld: Canva

‘El Gordo’ en de Spaanse woorden om deze kerstloterij trekking te begrijpen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het zal je als lezer niet ontgaan zijn dat deze 22 december de grote kerstloterij ‘El Gordo’ plaatsvindt in Spanje. In het land zelf heeft men het over niets anders en het lijkt het evenement van het jaar met nerveuze kerstloten eigenaren, kinderen die de nummers al zingend aankondigen en flessen Cava en feest bij de winnaars. Maar wat betekenen alle woorden die gebruikt worden bij de ‘El Gordo’ loterij?

Voor de Spanjaarden is het de gewoonste zaak en is het een traditie om mee te spelen met de bekende kerstloterij op 22 december. Daarom is men bekend met de woorden die men gebruikt om alles te omschrijven, maar voor een buitenlander die in Spanje woont en/of daar vaak op bezoek komt, is het nog niet zo makkelijk. Daarom een korte uitleg over de trekking en de veel gebruikte woorden tijdens de ‘El Gordo’ kerstloterij.

Trekking

De trekking begint op 22 december om 08.00 uur, wanneer het publiek de zaal mag binnenkomen, om 08.30 uur gevolgd door de installatie van de president en notaris. Onder het toeziend oog van alle aanwezigen (vaak verkleed alsof het carnaval is) worden de ballen, via een geautomatiseerd systeem, naar de tombola geleid, die op zijn beurt weer door de president verzegeld wordt. 

De eigenlijke trekking wordt gedaan door kinderen van het Colegio de San Ildefonso. Twee kinderen halen twee ballen uit twee buizen, die uit twee aparte tombola’s komen, waarbij één kind uiteindelijk al zingend het nummer bekend maakt en de ander het bedrag. 

De bedragen zijn in principe altijd 1000 euro en af en toe komt er een balletje uit rollen met een hoofdbedrag dat dan naar de tafel van de president en zijn team gebracht wordt en aan het publiek wordt getoond. De ballen worden daarna door de twee kinderen op twee paaltjes geplaatst en als deze vol zijn op de tafel van de notaris in een kistje gedaan. Wanneer dat kistje vol is, zijn er 200 ballen van een serie verzegeld en worden de twee kinderen vervangen door andere leerlingen van de school. 

De uiteindelijke lijsten met winnaars worden samengesteld door een veertigtal anonieme personen, die via een geautomatiseerd systeem de winnaars en bijbehorende dorpen en steden op lijsten vermelden. Dit gebeurt 45 minuten nadat de laatste ballen zijn getrokken. Deze lijsten worden naar de Fábrica Nacional de Moneda y Timbre gebracht, de enige instantie die de lijsten mag afdrukken. Deze verspreidt de lijsten door Spanje en ’s middags zijn de winnaars bekend.

De hele dag op 22 december zendt de Spaanse nationale tv-zender TVE de trekkingen uit en worden winnaars opgezocht en geïnterviewd. Het is een waar spektakel in Spanje. De rechtstreekse uitzending is ook te bekijken via de website van TVE.

Woordenlijst

 • Sorteo Extraordinario de Navidad – Speciale Kerstloterij
 • El Gordo – De vette of dikke (vanwege de grote jackpot)
 • Colegio de San Ildefonso – De school waarvan de weeskinderen de nummers zingen
 • Bombos – De grote en de kleine tombola’s 
 • Bolas – De houten balletjes met de nummers. Er zijn 2 soorten, die met 100.000 nummers en die met 1.807 prijzen.
 • Primer premio (El Gordo) – De hoofdprijs (1x 4.000.000 euro)
 • Segundo premio – Tweede prijs (1x 1.250.000 euro)
 • Tercer premio – Derde prijs (1x 500.000 euro)
 • Cuarto premio – Vierde prijs (2x 200.000 euro)
 • Quinto premio – Vijfde prijs (8x 60.000 euro)
 • La pedrea – Dit zijn de gezongen ‘1000 euro’ prijzen (1794 x 1000 euro) waarvan het lot bestaat uit 5 nummers.
 • Reintegro – Dit is een extra prijzenpot voor alle loten (decimos) waarvan de eindnummers overeenkomen met het eindnummer van de hoofdprijs (El Gordo). Als dat het geval is krijg je de inleg terug wat in het geval van een tiende (decimo) 20 euro is. Er zijn 9999 Reintegros.
 • Decimo – Een tiende deel van een lot wordt het meeste gekocht in Spanje. Een lot kost 200 euro en een tiende is dus 20 euro per lot. Dit houdt echter ook in dat als jouw lotnummer het winnende nummer is je ook een tiende van de prijs krijgt. IN het geval van de hoofdprijs (El Gordo) is dat 400.000 euro, tweede prijs is dat 125.000 euro en de derde prijs is dat 50.000 euro.
 • Billete – Bestaat uit tien decimos die hetzelfde nummer hebben en die tot dezelfde serie behoren. Er zijn 170 series en van elk nummer zijn er 170 billeten.
 • Series – Er zijn 100.000 nummers (van 000000 tot 999999) die meedoen in 170 verschillende series.
 • Agraciado con el Gordo – Dit zijn de eigenaren van de winnende loten van de hoofdprijs. Een lot of een tiende deel daarvan staat niet op naam en dus is de drager ervan de eigenaar. Houdt je eigen lot dus goed in de gaten.
 • Aproximación al … – Er zijn ook speciale prijzen voor de loten die dicht bij een winnend lot liggen zoals bij de primer premio (2x) 20.000 euro, segundo premio (2x) 12.500 euro, tercer premio (2x) 9600 euro.
Ga naar de inhoud