Search
menu
Search

2023 wordt het op één na warmste jaar ooit in Spanje

2023 wordt het op één na warmste jaar in Spanje
Beeld: via canva.com

2023 wordt het op één na warmste jaar ooit in Spanje

2023 zal in Spanje eindigen als het op één na warmste jaar sinds het begin van de metingen, slechts na 2022 dat dus nog steeds in de boeken staat als warmste jaar ooit. Dit komt door de extreem warme herfst en het vochtige weer. Ook de winter, die deze vrijdag 22 december begint, zal in het hele land hogere temperaturen kennen dan normaal. Dit heeft een woordvoerder van het Spaanse Weerdienst Aemet benadrukt.

Hij legde uit dat 2023 waarschijnlijk zal eindigen met een gemiddelde temperatuur van 15,3 graden, tegenover 15,4 graden in 2022. Hij zei dat het jaar dat eindigt op 31 december extreem warm is geweest, met maar liefst 42 warme episodes en geen enkele koude. De temperatuur lag 1,3 graden boven het normale gemiddelde.

Zo komt 2023 bij de vier warmste jaren in Spanje terecht, samen met 2017, 2020 en 2022. “Het is duidelijk dat de antropogene klimaatverandering in Spanje zorgt voor een stijging van de gemiddelde temperatuur, en dus vaker warme episodes veroorzaakt, ook op het verkeerde moment,” aldus de Aemet-woordvoerder

De extreem warme herfst van 2023 heeft bijgedragen aan dit resultaat in 2023. Met een gemiddelde temperatuur van 16,3 graden op het Spaanse vasteland lag de temperatuur 1,9 graden boven het normale gemiddelde tussen 1991-2020. Hiermee was de afgelopen herfst de warmste sinds het begin van de metingen, na die van 2022. “We hebben twee extreem warme herfsten op rij gehad in ons land. Sterker nog, zeven van de tien warmste herfsten in Spanje hebben plaatsgevonden in de 21e eeuw. Dit is een opvallend gegeven,” aldus de Aemet-woordvoerder.

Hij waarschuwde er ook voor dat de laatste seizoenen sinds de zomer van 2022, met uitzondering van de afgelopen winter, in de top drie staan qua hoge temperaturen. Specifiek waren de zomer en herfst van 2022 en de lente van 2023 de warmste ooit gemeten.

Bovendien herinnerde de woordvoerder eraan dat de laatste koude herfst in Spanje in 2010 was. Hij gaf ook details over de warme herfst van 2023: de grootste afwijkingen deden zich voor in het noorden van het vasteland, terwijl de Canarische Eilanden de warmste herfst ooit meemaakten.

Anderzijds was de herfst van 2023 een nat seizoen, met 243,6 l/m² neerslag over het Spaanse vasteland Dat is 21% meer dan normaal (het gemiddelde tussen 1991 en 2020). Het was de op vier na natste herfst van de 21e eeuw en de zeventiende natste sinds het begin van de metingen.

Toch benadrukte de Aemet-woordvoerder dat er grote geografische verschillen waren. Het was erg nat in het noordwesten en centrale delen, terwijl het extreem droog was in de Valencia regio, Murcia, Andalusië en de eilandengroepen. Op de Balearen was het de op twee na droogste herfst ooit. “Dit laat de verschillen zien tussen het deel van Spanje dat is blootgesteld aan Atlantische stormen en de Middellandse Zeekust door de afwezigheid van gota fría’s,” legde de woordvoerder uit.

Hij voorspelde dat 2023 wel eens een erg droog jaar zou kunnen worden. Met de huidige voorspellingen zou het jaar 15% minder neerslag kunnen krijgen dan normaal, en hoogstwaarschijnlijk het droogste jaar zijn sinds 2017.

Ondanks de natte herfst, blijft de situatie van meteorologische droogte bestaan in Spanje. Er was wel enig herstel in het westen en centrum van het vasteland, maar de droogte verergerde in het oosten in Catalonië en zuiden van Andalusië. De droogte in Catalonië neemt ernstige vormen aan vanwege de grote intensiteit. De woordvoerder voorspelde ook een warme winter voor Spanje, met temperaturen boven het gemiddelde.

Ga naar de inhoud