Search
menu
Search

Sinds de euthanasiewet van 2021 hebben er 319 euthanasieën plaatsgevonden in Spanje

Sinds de euthanasiewet van 2021 hebben er 319 euthanasieën plaatsgevonden in Spanje
Beeld: via canva.com

Sinds de euthanasiewet van 2021 hebben er 319 euthanasieën plaatsgevonden in Spanje

In 2021 werd in Spanje de euthanasiewet van kracht, waarmee het land een van de weinige in Europa werd waar euthanasie legaal is. De wet heeft veel discussie uitgelokt, zowel voor- als tegenstanders. In het jaar 2022 hebben 343 mensen euthanasie aangevraagd, waarvan er 319 toestemming kregen en er uiteindelijk 260 zijn uitgevoerd.

De geschiedenis van euthanasie in Spanje gaat terug tot de jaren 1980, toen een aantal gevallen van euthanasie in de media kwamen. In 1984 werd een arts veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor het helpen bij de zelfdoding van een terminaal zieke patiënt. In 1995 werd een nieuwe wet aangenomen die artsen toestond om bij ernstig lijdende patiënten de behandeling te staken, maar euthanasie bleef illegaal.

In 2021 werd de euthanasiewet van kracht. De wet maakt het mogelijk voor terminaal zieke patiënten of patiënten met een ernstige en onomkeerbare aandoening om euthanasie te verzoeken. De patiënt moet wilsbekwaam zijn en moet een verzoek indienen bij een arts. De arts moet het verzoek beoordelen en beslissen of de patiënt aan de criteria voldoet. Als de arts het verzoek goedkeurt, moet hij of zij de patiënt informeren over de procedure en de gevolgen ervan. De patiënt moet het verzoek vervolgens nog een keer bevestigen.

Argumenten voor euthanasie

Er zijn een aantal argumenten voor euthanasie. Een van de belangrijkste argumenten is dat terminaal zieke patiënten of patiënten met een ernstige en onomkeerbare aandoening het recht hebben om zelf te beslissen over hun leven en hun dood. Een ander argument is dat euthanasie een humane manier is om te sterven voor mensen die veel pijn lijden. Ten slotte wordt ook wel aangevoerd dat euthanasie een kostenbesparende maatregel is, omdat het voorkomt dat terminaal zieke patiënten lange tijd in ziekenhuizen of verzorgingstehuizen verblijven.

Argumenten tegen euthanasie

Er zijn ook een aantal argumenten tegen euthanasie. Een van de belangrijkste argumenten is dat euthanasie een vorm van moord is. Een ander argument is dat euthanasie kan leiden tot een effect waarbij steeds meer groepen mensen in aanmerking komen voor euthanasie. Ten slotte wordt ook wel aangevoerd dat euthanasie een gevaarlijk precedent schept, omdat het de waarde van het menselijk leven ondermijnt.

Impact van de euthanasiewet

De euthanasiewet van 2021 heeft een grote impact gehad op de Spaanse samenleving. De wet heeft veel discussie uitgelokt, zowel voor- als tegenstanders. De wet heeft ook geleid tot een toename van het aantal verzoeken om euthanasie. In 2022 werden 319 verzoeken om euthanasie goedgekeurd, waarvan 260 werden uitgevoerd.

Tabel: Verzoeken om euthanasie in Spanje

JaarIngediende verzoekenGoedgekeurde verzoekenUitgevoerde euthanasieën
20211185959
2022343319260
Totaal461378319

Lijst van meest voorkomende aandoeningen bij patiënten die euthanasie hebben verzocht

  • Ziekte van Alzheimer
  • Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS)
  • Kanker
  • Chronische pijn
  • Dementie
  • Hartfalen
  • Multiple sclerose
  • Parkinson
  • Terminale nierziekte
Ga naar de inhoud