Search
menu
Search

Het weer op kerstavond en kerstdag in Spanje zonder witte kerst

Het weer op kerstavond en kerstdag in Spanje zonder witte kerst
Beeld: via canva.com

Het weer op kerstavond en kerstdag in Spanje zonder witte kerst

De feestdagen staan voor de deur en dat betekent dat we ons kunnen voorbereiden op gezellige avonden met familie en vrienden. Maar wat voor weer kunnen we in Spanje verwachten op kerstavond en kerstdag? Helaas moet men in Spanje afscheid nemen van een witte kerst, want na een korte periode van regen zal het weer stabiel en zonnig zijn in Spanje. In deze weersvoorspelling vertellen we je alles over het weer tijdens de feestdagen.

Op donderdag 21 december zullen delen van Spanje nog steeds te maken hebben met de laatste regenbuien van een front in het noorden van het land, voornamelijk in het oostelijke deel van Cantabrië. Ook kunnen er nog enkele buien vallen op de Canarische Eilanden, vooral in het noorden van de eilanden. In beide gebieden kunnen de buien aanhouden op vrijdag, maar ze zullen veel geïsoleerder zijn. Vanaf donderdag zal het weer in Spanje weer stabiel worden.

In de rest van het land zal het weer bepaald worden door hogedrukgebieden. Het krachtige Azorenhoog (een groot subtropisch semi-permanente hogedrukzone rond of nabij de eilandengroep de Azoren in de Atlantische Oceaan), dat mogelijk recordwaarden kan bereiken voor deze tijd van het jaar met een kern van 1051 hPa, zal het weer tijdens de feestdagen in Spanje beïnvloeden. Het zal zich ten westen van het Spaanse vasteland bevinden, maar naarmate de dagen verstrijken zal het dichterbij komen en verzwakken.

Geen witte kerst in Spanje

Helaas moet men dit jaar afscheid nemen van een witte kerst in Spanje. Nu klinkt dat voor veel Costa-gangers raar, maar op veel plaatsen in Spanje kan het sneeuwen, maar volgens de weerexperts deze kerst in ieder geval niet. De kans op sneeuw tijdens de feestdagen is erg klein, omdat het weer gedomineerd wordt door hogedrukgebieden. Dit betekent dat er weinig neerslag zal zijn en de temperaturen laag zullen blijven. Maar wat is precies een witte kerst?

Een witte kerst wordt gedefinieerd als een dag waarop er op meer dan de helft van het land sneeuw ligt. In Spanje is de kans op een witte kerst erg klein, vooral in het zuiden en oosten van het land. De kans op sneeuw is groter in de noordelijke regio’s, zoals de Pyreneeën en de Sierra Nevada. Maar zelfs daar is de kans niet erg groot. Dus helaas zullen we dit jaar geen sneeuwpoppen kunnen maken of sneeuwballengevechten kunnen houden tijdens de feestdagen.

Kerstavond en kerstdag

Het weer op kerstavond (24e) en kerstdag (25e) zal over het algemeen stabiel en zonnig zijn in Spanje. De temperaturen zullen laag blijven, met een gemiddelde van 10 graden overdag en rond het vriespunt ’s nachts. Maar er is ook kans op mist en nevel, vooral in de ochtend en avond. Dit kan het zicht beperken en voor gladde wegen zorgen, dus wees voorzichtig als je de weg op gaat.

In sommige delen van het land, zoals in de valleien en dalen, kan er sprake zijn van cencelladas. Dit zijn kleine ijskristallen die zich vormen op planten en bomen, waardoor ze bedekt worden met een laagje witte rijp. Het ziet er prachtig uit, maar het kan ook voor gladheid zorgen op de wegen. Dus als je van plan bent om te reizen tijdens de feestdagen, houd dan rekening met deze mogelijke weersomstandigheden.

Koudegolf?

Het zal zeker koud zijn tijdens de feestdagen, maar of het een echte koudegolf zal zijn, is nog niet zeker. Een koudegolf wordt gedefinieerd als een periode van minstens drie dagen waarop de temperatuur onder het gemiddelde ligt en er sprake is van sterke wind. Hoewel de temperaturen laag zullen zijn, is er geen sprake van sterke wind, dus het is onwaarschijnlijk dat we kunnen spreken van een koudegolf.

Ga naar de inhoud