De rijken in Spanje leven langer dan de armen

Oeps ... foto ontbreekt!

De rijken in Spanje leven langer dan de armen

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Uit de onderzoeksgegevens van Oxfam-Intermon is gebleken dat er een grote ongelijkheid is wat betreft de levensverwachting tussen de rijken en armen. In het onderzoek genaamd “Desigualdad 1-Igualdad de Oportunidades 0” staat niet alleen dat tijdens de crisisjaren er meer armoe is bijgekomen in Spanje maar dat er ook meer rijken bij zijn gekomen in Spanje. Daarnaast zijn er grotere verschillen wat betreft de levensverwachting tussen mensen met geld en mensen zonder geld.

Een van de zes families in Spanje is ten tijde van de crisis arm geworden en is nu het beter gaat met Spanje nog niet uit de armoe gekomen. Sterker nog, volgens Oxfam-Intermon zijn er het afgelopen jaar 16.500 families bijgekomen waar geen enkel lid een inkomen heeft waardoor het totaal aantal families nu op 617.000 staat in Spanje.

In hetzelfde onderzoek wordt ook gesproken over de levensverwachting en wordt de link gelegd met het geld dat men heeft. Zo leven rijke inwoners van Barcelona 11 jaar langer dan arme inwoners en is dat aantal 7 jaar in Madrid.

Volgens Oxfam-Intermon is de ongelijkheid in Spanje tijdens de crisisjaren alleen maar groter geworden. Spanje staat daarmee binnen de Europese Unie op een vierde plaats. Daarnaast is het zo dat de rijkdom of armoede geërfd wordt van de ouders. Dat wil zeggen, een kind van rijke ouders verdient 40% meer dan een kind van arme ouders. Dat percentage is in andere landen zoals Denemarken, Finland en Noorwegen 20%.

Ga naar de inhoud