Land van herkomst verplicht op etiketten zuivelproducten Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Land van herkomst verplicht op etiketten zuivelproducten Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf deze dinsdag 22 januari moeten alle producenten die in Spanje zuivelproducten verkopen verplicht het land van herkomst en samenstelling op de etiketten moeten plaatsen. Dit geldt niet alleen voor melk maar ook voor yogurt, boter, kaas, slagroom, kefir, kwark en alle andere zuivelproducten van de koe, schaap en geit die verkocht worden in Spanje.

De boeren in Spanje juichen de nieuwe maatregel toe zodat er betere controle is en de consument precies kan weten waar het zuivel product vandaan komt. De consument wil steeds meer informatie over welke ingrediënten er in een bepaald product zitten waarbij men ook wil weten waar iets vandaan komt. Daarnaast is de maatregel ook bedoeld om de Spaanse zuivelsector te versterken en fraude te bestrijden.

Dankzij het nieuwe decreet 1181/2018 dat in september 2018 werd aangenomen dienen producenten en fabrikanten verplicht de oorsprong van de voedingsmiddelen op de etiketten aan te geven. Zo moet er verplicht op de etiketten staan waar het dier gemolken is (país de ordeño) en in welk land de transformatie (país de transformación) van de melk tot het eindproduct heeft plaatsgevonden.

Als dit buiten de EU heeft plaatsgevonden dient dit expliciet te worden aangegeven (fuera de la UE). Dit moet overigens altijd met dezelfde grootte en type letters worden aangegeven (dus niet met kleine onleesbare letters). Daarnaast dient het in de buurt te staan van de ingrediënten of op de voorkant zodat deze informatie duidelijk te vinden is.

De producenten en fabrikanten van alle zuivelproducten (lácteos) afkomstig van de koe (vaca), schaap (oveja) en geit (cabra) kregen eind september 2018 van de Spaanse regering vier maanden de tijd om de etiketten op de verpakkingen aan te passen. Die overgangsperiode is vanaf deze dinsdag 22 januari 2019 voorbij.

Ga naar de inhoud