Ebro delta in Tarragona voor en na het noodweer

Ebro delta in Tarragona voor en na het noodweer
Beeld: Twitter

Ebro delta in Tarragona voor en na het noodweer

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TARRAGONA – De storm Gloria heeft voor veel ellende, materiële schade, doden, overstromingen en problemen gezorgd in veel delen langs de Middellandse Zeekust en meer landinwaarts. Ook in het zuiden van de provincie Tarragona heeft de zee flink toegeslagen en is de Ebro Delta geheel ondergelopen met zout zeewater wat niet goed is voor de rijstvelden.

Op onderstaande foto’s is te zien hoe de Ebro Delta er voor de storm uit zag en hoe de situatie is na het noodweer . De zee is maar liefst drie kilometer landinwaarts kunnen komen waardoor meer dan 3.000 ha rijstvelden (arrozales) ondergelopen zijn met zowel zoet rivierwater uit de overvolle Ebro rivier en zout zeewater uit de Middellandse zee.

Volgens de burgemeester van Deltebre heeft men een soortgelijke storm en de consequenties daarvan nog nooit meegemaakt in deze regio van Tarragona. Op dit moment kunnen nog geen schattingen gemaakt worden over de enorme economische impact die de overstromingen met zich meebrengen. 

Zo’n 15% van de rijstvelden is compleet ondergelopen met zeewater. De president van rijstproducenten spreekt van een geluk dat de oogst reeds binnen is maar zegt dat de komende oogst waarmee men in april begint te maken krijgt met de consequenties van het noodweer.

De kustlijn bij de Ebro Delta is compleet verdwenen volgens de burgemeester van het dorp Deltebre waar een groot deel van de 11.000 inwoners nog steeds geen elektriciteit heeft. Ook andere plaatsen dichtbij zoals Amposta en Sant Carles de la Rapita hebben flinke schade opgelopen door het noodweer.

Delta de L’Ebre

De Ebro Delta is een belangrijk natuurgebied in Spanje en het grootste deltagebied van Catalonië. Het nationaal natuurpark Delta de L’Ebre is 320 km² groot en bestaat uit moeraslanden, rijstvelden, diverse kanalen en de rivier de Ebro. Langs de kust zijn mooie zandstranden te vinden en het park zelf is een paradijs voor vogelliefhebbers; meer dan 300 verschillende vogelsoorten verblijven vast of tijdelijk (trekvogels) in het deltagebied.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.