Spaanse regering verhoogt ambtenaren salarissen met 2%

Spaanse regering verhoogt ambtenaren salarissen met 2%
Beeld: Europa Press

Spaanse regering verhoogt ambtenaren salarissen met 2%

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Tijdens de eerste reguliere ministerraad op dinsdag heeft de coalitieregering diverse zaken afgesproken zoals de salarisverhoging van 2% voor ruim 2,5 miljoen ambtenaren in Spanje. Deze verhoging was reeds afgesproken in maart 2018 door de PP regering van Rajoy en de vakbonden maar tot nu toe was dit nog niet uitgevoerd.

De nieuwe coalitieregering van premier Pedro Sánchez heeft op dinsdag via een Koninklijk decreet afgesproken de salarissen van meer dan 2,5 miljoen ambtenaren (empleados públicos) met 2% te verhogen. Dit treedt weliswaar op 21 januari in werking maar is met terugwerkende kracht, dus vanaf 1 januari 2020.

De salarisverhoging van de ambtenaren zal de Spaanse staatskas zo’n 3,2 miljard euro gaan kosten, wat bovenop de 1,4 miljard komt die de Spaanse regering nodig heeft om de 0,9% pensioenverhoging te kunnen bekostigen. 

De Spaanse regering is ervan overtuigd dit geld te kunnen bekostigen door de loonbelasting verhoging voor de Spanjaarden die meer dan 130.000 en 400.000 euro verdienen.

Interview Sanchez

In een tv-interview voor TVE1 heeft premier Pedro Sánchez aangegeven dat hij begin februari een ontmoeting zal hebben met de Catalaanse regioporemier Quim Torra. Maar hij heeft ook gezegd dat hij van plan is om met alle regiopremiers in Spanje te praten en hen te bezoeken in de desbetreffende regio’s.

Sanchez heeft tevens aangegeven dat het zijn doel is om na de zomer de nieuwe staatsbegroting aan te nemen. Daarvoor heeft hij de steun nodig van meer politieke partijen en de vraag is of dat gaat lukken. De vorige keer mislukte dit en werden er nieuwe parlementsverkiezingen aangekondigd.

Ga naar de inhoud