Spaanse verkeerspolitie gebruikt speciale APK camera’s en controleert voertuigen

Spaanse verkeerspolitie gebruikt speciale APK camera’s
Beeld: Europa Press

MADRID – De Spaanse verkeerspolitie is een landelijke campagne gestuurd om gedurende een week automobilisten en hun voertuigen op alle documenten en eisen om veilig te kunnen rijden te controleren. De Guardia Civil Trafico heeft als onderdeel van de DGT daarvoor honderden agenten ter beschikking maar ook speciale camera’s die registreren of personenwagens een geldige APK keuring (ITV) hebben.

Op veel strategische punten heeft de Dirección General de Tráfico (DGT) agenten van de Guardia Civil Trafico politie geplaatst om automobilisten en hun voertuigen te controleren. Dat gebeurt in heel Spanje tussen 20 en 26 januari waarbij er gekeken wordt naar de rijbewijzen, de autopapieren, een geldige ITV keuring maar ook hoe de staat is van de autolampen, de banden, ruitenwissers etc.

De DGT heeft de Guardia Civil 30 speciale camera’s gegeven waarmee ze op afstand reeds kunnen zien of een voertuig een geldige verplichte periodieke keuring (Inspección Técnica de Vehículos) heeft of niet. Is dat niet het geval dan kunnen automobilisten boetes krijgen van 200 euro (100 euro als men snel betaalt).

Naast de autokeuring kijken de agenten ook met speciale aandacht naar de autobanden want als deze niet goed zijn kan dat zeer gevaarlijke situaties opleveren. Er wordt gekeken of de banden aan de eisen voldoen zoals een groef tussen 1,6 en 3 mm en de bandenspanning. Voldoet men niet aan de legale eisen dan kan men boetes van 200 euro krijgen.

Datzelfde geldt ook voor defecte koplampen, achterlichten, remlichten en richtingaanwijzers. Zijn deze niet goed dan kan dat ook een boete van 200 euro opleveren.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

7
Reageer op dit artikel

3 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Jozef

het artikel gelezen hebbende geef ik mijn auto wat rust in deze periode. Het wordt te gevaarlijk met al dat controle gedoe. je weet dat er een zogenoemd “kapstokartikel” is waardoor je altijd fout bent bij een controle van deze heren en dames die de wet naar eer en geweten dienen te volgen. Deze operationele kosten moeten natuurlijk terug verdiend worden. Op zijn minst heet het ook wel ‘budget neutraal’. Een A.P.K. of I.T.V. is slechts een moment bepalende factor. Vandaag doet het lampje het nog en morgen geeft het de geest. Verklaar dat nou maar eens aan zo’n controleventje… Lees verder »

a.landaal@live.nl

waarom zoveel kosten maken als het ook makkelijker kan kopier het systeem van Nederland kunnen de politie mensen zich bezig houden met belangrijkere zaken

Patrick

Hou ook rekening dat de nieuwste of vervangen cameras op de snelwegen voortaan ook zien of het een familiewagen (met of zonder aanhangwagen) is of bestelwagen waardoor de snelheid slechts 90 km per uur is en vanaf 97 km per uur krijg je de foto thuis gestuurd met bijhorig betaalformulier.

luc.sevenhans@skynet.be

naar mijn mening is rijden zonder keuring een echte plaag. Kijk maar eens rond. Men moet verplicht een sticker geleverd door ITV op de voorruit kleven..

Harry

Dan hebben ze dit in Nederland toch wat beter in de hand. “Rijden met een verlopen APK is daar volkomen onnodig. Ten eerste stuurt de RDW zes weken voor de APK vervaldatum een keuringsoproep. Ten tweede kun je zelf op het Internet de APK vervaldatumcheck doen en hiermee achterhalen wanneer de auto opnieuw gekeurd dient te worden. Verzuim je de auto te laten keuren dan krijg je automatisch een boete van € 130, – euro opgelegd. De RDW verstuurt deze boete wanneer je auto niet geschorst is en de APK vervaldatum twee maanden overschreden is. Je kunt dus wel iets… Lees verder »

Piet Paëlla

Harry, de boetes zijn in Spanje nog hoger.
Ook in Spanje kan je dan aantonen dat je al een afspraak hebt met de ITV, zo niet dan boete.
Men heeft in Spanje simpelweg niet die discipline om bijvoorbeeld de auto tijdig te laten keuren, het is laksheid, men heeft andere prioriteiten en problemen aan hun hoofd, dan zich tijd en geld aan hun rijdende blik te besteden..
Dat zie je ook aan de staat van de auto’s in Spanje, vuil van buiten en van binnen, deuken en achterstallig onderhoud, men verziekt hun auto..

Juan74

Beste Piet, deels geef ik je gelijk.
Maar vaak komen de deuken en krassen in auto´s ook door derden die niet het fatsoen hebben om hun gegevens achter de ruitenwisser te doen. Kijk maar eens hoe vaak men tegen een ander aanrijdt tijdens het parkeren en men rijdt dan gewoon weg.
Zonder getuigen, begin je dan niets en dan kost het jezelf geld om het te laten herstellen, dat is op den duur ook niet meer op te brengen voor veel mensen heh,

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.