Spaanse verkeerspolitie gebruikt speciale APK camera’s en controleert voertuigen

Spaanse verkeerspolitie gebruikt speciale APK camera’s
Beeld: Europa Press

Spaanse verkeerspolitie gebruikt speciale APK camera’s en controleert voertuigen

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse verkeerspolitie is een landelijke campagne gestuurd om gedurende een week automobilisten en hun voertuigen op alle documenten en eisen om veilig te kunnen rijden te controleren. De Guardia Civil Trafico heeft als onderdeel van de DGT daarvoor honderden agenten ter beschikking maar ook speciale camera’s die registreren of personenwagens een geldige APK keuring (ITV) hebben.

Op veel strategische punten heeft de Dirección General de Tráfico (DGT) agenten van de Guardia Civil Trafico politie geplaatst om automobilisten en hun voertuigen te controleren. Dat gebeurt in heel Spanje tussen 20 en 26 januari waarbij er gekeken wordt naar de rijbewijzen, de autopapieren, een geldige ITV keuring maar ook hoe de staat is van de autolampen, de banden, ruitenwissers etc.

De DGT heeft de Guardia Civil 30 speciale camera’s gegeven waarmee ze op afstand reeds kunnen zien of een voertuig een geldige verplichte periodieke keuring (Inspección Técnica de Vehículos) heeft of niet. Is dat niet het geval dan kunnen automobilisten boetes krijgen van 200 euro (100 euro als men snel betaalt).

Naast de autokeuring kijken de agenten ook met speciale aandacht naar de autobanden want als deze niet goed zijn kan dat zeer gevaarlijke situaties opleveren. Er wordt gekeken of de banden aan de eisen voldoen zoals een groef tussen 1,6 en 3 mm en de bandenspanning. Voldoet men niet aan de legale eisen dan kan men boetes van 200 euro krijgen.

Datzelfde geldt ook voor defecte koplampen, achterlichten, remlichten en richtingaanwijzers. Zijn deze niet goed dan kan dat ook een boete van 200 euro opleveren.

Ga naar de inhoud