Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (91)

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (91)
Beeld: gemeentehuis A Barrela / Google Maps

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (91)

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

INTRO: Sol, Rob en hond Antares zijn begin 2021 naar Noordwest Spanje verhuist om in het dorp Freán om op een nog te verbouwen boerderijtje, een stal en 7 hectaren weiland en bos een nieuw leven op te bouwen. Lees de avonturen van het drietal dat ervoor gekozen heeft om niet in het toeristische Spanje langs de Middellandse Zeekust, maar in het Groene Spanje aan de Atlantische Oceaan te gaan wonen.

Laat ik verder gaan waar ik vorige week gebleven was, onze percelen en het kadaster. Als ik alles bij elkaar gezocht heb en alle papieren van het kadaster ingevuld en ondertekend heb, gaan we afgelopen maandag naar het gemeentehuis in A Barrela. In het gemeentehuis zit een klein kantoortje waar ze ook wat kadastrale zaken kunnen regelen. We melden ons aan de balie en worden doorverwezen naar een kantoortje op de eerste verdieping en moeten ons bij Rosa melden. We vertellen waar we mee zitten ‘onze namen willen we bij onze percelen hebben staan’. Rosa duikt in haar computer en tikt een nummer in van een van onze percelen. Maar jullie naam staat er hier al bij, zegt ze. Ze controleert nog enkele percelen en overal blijkt onze naam al bij te staan. Nu dat is mooi, dan heb ik dus alle papieren voor niet in zitten vullen. Wat we dus wilde regelen blijkt allemaal al in kannen en kruiken te zijn.

Nu alles op onze naam staat in het kadaster, kunnen we verder met het samenvoegen van verschillende percelen. Als voorbeeld: We hebben een weiland en als je het ziet, ziet het er uit als een weiland, maar voor het kadaster bestaat het weiland uit 7 verschillende percelen. Onze bedoeling is alles wat van ons is ook te laten registreren. Iedereen zegt dat het gratis is, maar als we bij het registratiekantoor gaan vragen kost het per perceel 200 Euro. Als we dus het weiland van 7 stukken laten registreren kost dat 1400 euro. Als alles samengevoegd is tot één groot perceel kost het registreren van het weiland nog maar 200 Euro. 

Om bovenstaande echter uit te kunnen voeren is het handig dat we een Clave365 hebben. Vorige week schreef ik nog over de Chave635, maar nu moeten we dus een Clave365. Het is een stoor DIGID, de Chave365 is echter alleen voor Galicië en om zaken te kunnen regelen met het kadaster is een Clave365 nodig, die is voor alles in Spanje. Daar gaan we volgende week voor weg want op internet regelen krijgen we niet voor elkaar.

Klussen mag ik nog niet. Maar met Antares in de sneeuw mag wel. Antares is helemaal gek van sneeuw, en ik eigenlijk ook wel. Niet dat ik een wintersport type ben, maar even sneeuwballen gooien op een sneeuwpop maken vind ik wel even leuk om te doen. Gelukkig was de sneeuw die bij ons in Freán viel van het juiste type om sneeuwballen te kunnen maken en gooien voor Antares. We hadden ons op de sneeuwval wel voorbereid. Geen idee hoeveel sneeuw er zou gaan vallen en of we met de auto nog weg zouden kunnen. Boodschappen deden we dus voor de eerst sneeuw zou gaan vallen en omdat onze oprit nogal steil is heb ik de auto op een gegeven moment ook maar bovenaan weg gezet, er lag toen als een flinke laag sneeuw en de oprit oprijden viel niet mee. In een paar dagen tijd hebben we 3 van de 4 seizoenen langs zien komen, eerst de winter met sneeuw, daarna de herfst (nog een keer) met veel wind en regen en nu lijkt het wel lente. De zon schijnt al de hele dag. Alle sneeuw is weer weg, we hebben er wel even van genoten.

Zoals ik nu voor Spanjevandaag.com wekelijks een samenvatting geeft van wat ons is overkomen en wat we gedaan hebben, schrijf ik ook dagelijks een blog. Als je wil kun je daar ook eens een kijkje nemen. www.naargalicie.nl

Ga naar de inhoud