skip to Main Content
Spaans is de op een na meest gebruikte moedertaal ter wereld
123rf

Spaans is de op een na meest gebruikte moedertaal ter wereld

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse taal of het Spaans wordt door steeds meer mensen op deze planeet gesproken en ook wat betreft de moedertaal is het Spaans aan een opmars bezig. Volgens het onderzoek Ethnologue: Languages of the World is het Spaans uitgegroeid tot de op een na meest gebruikte moedertaal ter wereld. Het Chinees is de meest gebruikte moedertaal op deze aardbol.

Het Chinees (Mandarijns) is nog steeds de meest gesproken moedertaal ter wereld met 1,2 miljard personen die de taal van jongs af aan spreken. Op de tweede plaats staat het Spaans met 437 miljoen personen waarbij wordt aangegeven dat het Spaans de moedertaal is in 31 landen. Het Engels staat op de derde plaats wat betreft de meest gesproken moedertaal met 372 miljoen personen en 106 landen gevolgd door het Arabisch met 295 miljoen personen in 57 landen en het Hindoestani met 260 miljoen sprekers in 5 landen.

De top tien kan verder afgemaakt worden met het Bengali (242 miljoen(, Portugees (219 miljoen), Russisch (154 miljoen), Japans (128 miljoen) en Punjabi (119 miljoen en hoofdzakelijk in Pakistan).

We hebben het hier dus over de gesproken moedertaal en niet de meest gesproken taal ter wereld want dan zijn de verhoudingen anders, te weten het Chinees, Engels en dan Spaans. Wat betreft moedertaal staat het Engels dus op een derde plaats maar wat betreft meest gesproken taal ter wereld staat het Engels boven het Spaans op een tweede plaats.

Foto: El Economista

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Over welke 31 landen gaat dit? Spaans is de officiële moedertaal in 20 landen, je komt op 21 als je de vrijstaat Puerto Rico meetelt. Ben benieuwd welke andere 10 landen bedoeld worden in dit artikel.

 2. Ik vermoed dat miljoen ontbreekt:

  Het Engels staat op de derde plaats wat betreft de meest gesproken moedertaal met 372 personen en

 3. Weten die op de vlucht voor de rechtstaat geslagen Catalaanse idioten die het onderwijs al veertig jaar verpesten dit ook?

 4. In mijn straat alleen al wonen minstens 400 mensen die Zeeuws spreken. Dus horen wij op nr 3 die als meesten hun moedertaal spreken in plaats van Engels

 5. Goh joh, waarom staan het Catalaans en het Vlaams nu niet in deze rijtjes?
  Als ik zie hoe druk we ons allemaal over die talen maken dan had ik dat toch wel verwacht hahaha….
  Oh, voor de zuurpruimen onder ons, dit is dus een ludieke opmerking!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken