Spaans is de op een na meest gebruikte moedertaal ter wereld

Oeps ... foto ontbreekt!

Spaans is de op een na meest gebruikte moedertaal ter wereld

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse taal of het Spaans wordt door steeds meer mensen op deze planeet gesproken en ook wat betreft de moedertaal is het Spaans aan een opmars bezig. Volgens het onderzoek Ethnologue: Languages of the World is het Spaans uitgegroeid tot de op een na meest gebruikte moedertaal ter wereld. Het Chinees is de meest gebruikte moedertaal op deze aardbol.

Het Chinees (Mandarijns) is nog steeds de meest gesproken moedertaal ter wereld met 1,2 miljard personen die de taal van jongs af aan spreken. Op de tweede plaats staat het Spaans met 437 miljoen personen waarbij wordt aangegeven dat het Spaans de moedertaal is in 31 landen. Het Engels staat op de derde plaats wat betreft de meest gesproken moedertaal met 372 miljoen personen en 106 landen gevolgd door het Arabisch met 295 miljoen personen in 57 landen en het Hindoestani met 260 miljoen sprekers in 5 landen.

De top tien kan verder afgemaakt worden met het Bengali (242 miljoen(, Portugees (219 miljoen), Russisch (154 miljoen), Japans (128 miljoen) en Punjabi (119 miljoen en hoofdzakelijk in Pakistan).

We hebben het hier dus over de gesproken moedertaal en niet de meest gesproken taal ter wereld want dan zijn de verhoudingen anders, te weten het Chinees, Engels en dan Spaans. Wat betreft moedertaal staat het Engels dus op een derde plaats maar wat betreft meest gesproken taal ter wereld staat het Engels boven het Spaans op een tweede plaats.

Ga naar de inhoud