Gaat Spanje buurland Andorra weer uitroepen tot fiscaal belasting paradijs?

Gaat Spanje buurland Andorra weer uitroepen tot fiscaal belasting paradijs?
Beeld: 123rf

Gaat Spanje buurland Andorra weer uitroepen tot fiscaal belasting paradijs?

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Nu er steeds meer jonge Youtubers, Instagrammers, online-gamers en influencers naar het kleine bergstaatje Andorra trekken om daar fiscaal en echt te gaan wonen om zo minder belasting te betalen in Spanje, wordt er binnen de Spaanse belastingdienst over nagedacht om het Vorstendom Andorra weer tot belastingparadijs uit te roepen.

Terwijl de laatste maanden veel geschreven wordt over de jonge internet-entrepreneurs die hun woonplaats verplaatsen van Spanje naar Andorra om zo minder belasting te betalen over het fortuin dat ze verdienen, is dat eigenlijk niets nieuws.

Veel Spaanse sporters, zangers en zakenlui doen al jaren hetzelfde door zich officieel te vestigen in het bergstaatje in de Pyreneeën. Dat houdt in dat iemand officieel zijn/haar woonplaats verplaatst van Spanje naar Andorra en daar ook fiscaal resident wordt.

Dat houdt automatisch in dat de 183-dagenregeling geldt wat betekent dat iemand die in een ander EU-land (inclusief Andorra) woont niet langer dan 183 dagen buiten het land waar men fiscaal staat geregistreerd mag verblijven. 

Met andere woorden, de jonge internet-entrepreneur mogen niet langer dan 6 maanden buiten Andorra verblijven waarbij dat niet uitmaakt of dat in Spanje is of in Portugal of Frankrijk.

De belastingdienst gaat die controle opvoeren en heeft al aangegeven dat ze over veel middelen beschikken om dat te controleren.

Sinds …

Voor de duidelijkheid, Andorra was tot 2010 een belastingparadijs maar in dat jaar werd Andorra officieel niet meer gezien als ‘paraíso fiscal’ omdat het bankgeheim werd opgeheven en de banken in Andorra gegevens uitwisselen met de Spaanse en Europese belastingdiensten en regeringen, iets wat pas in 2017 gebeurde.

Er bestaat echter geen consensus over het feit of Andorra al dan niet een belastingparadijs is. De Europese Unie en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) beschouwen Andorra sinds 2018 niet meer als belastingparadijs. Maar Oxfam Intermón houdt Andorra op haar lijst van 73 landen die als belastingparadijs worden gezien vanwege hun lage belastingdruk

Belastingen

De reden waarom de jonge Youtubers, Instagrammers, online-gamers en influencers naar Andorra verhuizen is niet voor de natuur of de bergen zoals ze zelf vaak aangeven maar puur alleen vanwege de belasting want iemand die meer heeft wil van nature niet meer betalen.

En het verhuizen naar Andorra is ook wel logisch als je ziet wat men daar aan belasting moet betalen. Ten eerste de IVA of btw die in Spanje 21% is en in Andorra 4,5%. Ten tweede de vennootschapsbelasting die in Spanje 25% is en in Andorra 10%. 

Verder is de inkomstenbelasting in Andorra nooit hoger dan 10% terwijl dit in Spanje voor grootverdieners kan oplopen tot 53%. Personen die minder dan 24.000 euro verdienen betalen geen inkomstenbelasting in Andorra.

3,5 miljard euro

Het feit dat Spanjaarden die veel verdienen met hun bedrijf of persoonlijk naar andere ‘belasting-vriendelijke’ landen vertrekken zoals Andorra, Luxemburg, Ierland of Cyprus zorgt ervoor dat de Spaanse staatskas minsten 3,5 miljard euro misloopt. 

Belastinggeld dat gebruikt wordt om o.a. pensioenen, ziekenzorg, wegen en onderwijs te bekostigen, allemaal zaken waarmee de naar Andorra gevluchte grootbetalers of hun familie ooit mee te maken hebben gehad om nog steeds mee te maken hebben of nog zullen krijgen. Maar daar denken deze jonge internet-entrepreneurs niet over na terwijl ze wel geld verdienen dankzij de Spaanse fans en kijkers en volgers.

Ga naar de inhoud