Waarschuwing: meer processierupsen verwacht in Spanje door gebrek aan bestrijding

Waarschuwing: meer processierupsen verwacht in Spanje door gebrek aan bestrijding
Beeld: Pixabay

Waarschuwing: meer processierupsen verwacht in Spanje door gebrek aan bestrijding

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Experts waarschuwen voor een stijging van processierupsen deze lente en waarschijnlijk is dat op veel plaatsen in Spanje al te merken. Terwijl dit normaal gesproken te wijten is aan hoge temperaturen is dat in dit geval heel anders. De corona-pandemie heeft er namelijk voor gezorgd dat veel bomen geen anti-processierupsen behandeling hebben gehad. 

Experts van de Asociación Nacional de Empresas de Sanidad Ambiental waarschuwen voor een stijging deze lente (of eerder) van de ‘oruga procesionaria del pino’ (Thaumetopoea pityocampa) ofwel processierupsen.

Volgens de vereniging heeft de corona-pandemie ervoor gezorgd dat veel behandelingen van dennenbomen niet zijn uitgevoerd. Verder geldt een beperking op het gebruik van biociden wat de bestrijding van de processierupsen moeilijker maakt.

Een veel gebruikte methode is die van endotherapie ofwel bodeminjectie wat ook bekend staat als staminjectie. Dit is een methode om gericht pesticiden, plant resistentie-activatoren of meststoffen in het xyleem vasculaire weefsel van een boom te brengen. 

Dit wordt gezien als een effectieve manier van bestrijding die respectvol met het milieu omgaat. Maar vanwege de pandemie zijn deze preventieve behandelingen op veel plaatsen niet uitgevoerd waardoor de kans op meer processierupsen groot is.

Gevaarlijk

Deze kleine beestjes zien er ogenschijnlijk niet gevaarlijk uit maar schijn doet bedriegen aangezien kinderen goed ziek kunnen worden door het aanraken van deze rups en huisdieren zoals honden er zelfs aan kunnen overlijden.

De processierups of in het Spaans ‘oruga procesionaria’ is een klein, gemeen en gevaarlijk beestje die normaal gesproken in groepsverband gezien wordt. Zoals de naam al aangeeft lopen ze vaak over de grond in een processiestijl, achter elkaar aan maar zijn ze ook in bomen en op takken te vinden. 

Experts raden aan om elk contact met deze beestjes te vermijden aangezien ze dodelijk kunnen zijn voor honden en kleine kinderen behoorlijk ziek kunnen maken.

De processierupsen of thaumetopoea pityocampa, zijn vermoedelijk een van de meest onaangename insecten die je in Spanje kunt vinden, zeker in gebieden waar dennenbomen in grote aantallen voorkomen. 

Deze rupsen zijn te vinden in de warmere regio’s van Zuid-Europa en dus ook in Spanje. Zij veroorzaken grote schade aan de pijnboombossen en ze zijn tevens een groot gevaar voor dieren en in sommige gevallen voor mensen.

Raak hen niet aan!

Waarschuw kinderen dat deze rupsen anders zijn dan degene die zij kennen uit België en Nederland (al komen ze daar ook voor). De zeer fijne haren van deze dieren zijn giftig en gevaarlijk. Als je huisdieren hebt moet je speciaal opletten want de processierupsen kunnen beesten doden of zeer ernstig ziek laten worden.

Waar

Men kan processierupsen vinden in zijden cocons die in pijnbomen hangen, hier zijn ze gevaarlijk voor de bomen, ze verwijderen alle naalden. Krijgen ze meer honger dan trekken ze naar de volgende boom waar ze vervolgens de naalden opeten. Zij verplaatsen zich neus tegen staart, in een lange rij. Daarvan hebben zij trouwens hun naam van gekregen, processierups.

Wanneer

Men ziet ze meestal van januari tot midden april en ze zijn op zijn gevaarlijkst van midden tot einde februari. Soms worden ze echter ook al waargenomen in de maand december.

Let op

Als ze op jou of op je huisdier vallen, veeg ze niet af met je handen want het effect is zeer onaangenaam, het veroorzaakt een grote irritatie, jeuk en pijn. Mensen, honden en katten kunnen in shock geraken!

De haartjes van de rupsen blijven gevaarlijk, ook al zijn de rupsen dood. Pook ze niet met een stok, de haartjes vliegen rond en blijven gevaarlijk. Men kan ze het beste verbranden zodat de haartjes niet meer kunnen rondvliegen.

Tips

  • Zitten ze nog in de cocon in de boom, spuit er haarspray op om de haartjes vast te kleven, doe er een plastic zak rond en verbrand de zak op de grond.
  • Kruipen de rupsen reeds over de grond, besproei ze met benzine en steek ze in brand. Dit reduceert de rond vliegende haren. Wees wel voorzichtig dat men geen brand sticht.
  • Woon je vlakbij pijnbomen, dan is het aangewezen dat je anti Histamine tabletten bij de hand hebt. Honden lopen met deze dieren een groter risico als ze snuffelen aan de grond waar de rupsen geweest zijn.
  • Wees ook voorzichtig voor je ogen, indien ze geïnfecteerd zijn krijg je hevige pijn en een zwelling aan de ogen.
Ga naar de inhoud