73-jarige man in Málaga pleegt zelfmoord na oplichting en diefstal van 60.000 euro

73-jarige man in Málaga pleegt zelfmoord na oplichting en diefstal van 60.000 euro
Beeld: Canva

73-jarige man in Málaga pleegt zelfmoord na oplichting en diefstal van 60.000 euro

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Een drama in Benalmádena aan de Costa del Sol. Een 73-jarige man heeft zichzelf van het leven beroofd nadat hij slachtoffer was geworden van een oplichting waarmee hij bijna 60.000 euro kwijtraakte. De man was radeloos en had geen geld meer waarop hij besloot zelfmoord te plegen. De politie heeft acht verdachten aangehouden.

De Nationale Politie heeft in Benalmádena (Málaga) acht personen gearresteerd die een 73-jarige man voor 58.210 euro hebben opgelicht. De vijf mannen en drie vrouwen zouden zonder toestemming de bankkaart van het slachtoffer hebben gebruikt om betalingen te doen in verschillende winkels en geldopnames te doen bij geldautomaten. Het slachtoffer was emotioneel wanhopig en had geen financiële middelen om aan zijn behoeften te voldoen. Kort na het begin van het politieonderzoek heeft hij besloten om een einde aan zijn leven te maken.

Bijna een jaar geleden werd een onderzoek gestart naar aanleiding van een klacht van een oudere man die beweerde het slachtoffer te zijn van mogelijke oplichting. Het slachtoffer probeerde zijn pensioen, zoals elke maand, op te nemen bij zijn bank, maar kon zijn bankkaart en bankboekje niet vinden in zijn huis. Later werd hem verteld dat zijn rekening een saldo had van minder dan 100 euro en dat er talrijke betalingen waren gedaan met zijn bankkaart ter waarde van 58.210 euro.

Volgens de eerste verklaring van het slachtoffer had deze situatie hem in zeer precaire financiële omstandigheden gebracht, waardoor hij niet in staat was om zijn maandelijkse uitgaven te betalen en emotioneel wanhopig was. Tijdens het onderzoek kwamen de agenten erachter dat het slachtoffer slechts enkele dagen na het indienen van de klacht had besloten om een einde aan zijn leven te maken.

Enkele dagen geleden werden na vele maanden onderzoek acht personen gearresteerd. Drie van hen werden verdacht van diefstal en fraude, vier waren werknemers van de winkels die samenwerkten met de dieven door het gebruik van de gestolen bankkaart toe te staan en later de verkregen winst te verdelen, en een achtste persoon was betrokken bij het onderzoek. De agenten hebben kledingstukken van luxe merken en andere dure goederen in beslag genomen die frauduleus werden verkregen met de gestolen bankkaart.

Tot op de dag van vandaag hebben de verantwoordelijken van het politieonderzoek niet kunnen vaststellen hoe deze verdachten zowel de bankkaart als het bankboekje uit de woning van het slachtoffer hebben verkregen. Het incident heeft voor opschudding gezorgd vanwege de tragische afloop.

Helaas is dit soort oplichting niets nieuws in Spanje want er zijn altijd al groepen personen geweest die een of meerdere oplichtingen plannen die speciaal gericht zijn op ouderen omdat deze groep als weerloos wordt beschouwd. Ze doen zich voor als professionals van een bedrijf, winnen hun vertrouwen en ‘stelen’ hun geld onder het excuus dat ze een reparatie moeten uitvoeren. In dit geval van oplichting werd de bankrekening van het slachtoffer direct getroffen.

Ga naar de inhoud