Dorpje La Estrella in de provincie Teruel verliest twee laatste inwoners

Dorpje La Estrella in de provincie Teruel verliest twee laatste inwoners
Beeld: YouTube / screenshot

Dorpje La Estrella in de provincie Teruel verliest twee laatste inwoners

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TERUEL – Over de leegloop van het Spaanse land berichtten we al regelmatig. Soms wordt die echter wel heel tastbaar, zo bijvoorbeeld in het kleine La Estrella (Teruel) dat nog niet zo lang geleden zijn twee laatste inwoners en boegbeelden verloor. Onderaan dit artikel is een video te zien van iemand die de twee laatste bewoners van het dorp bezocht en interviewde.

Sinforosa Sancho (89) en Martín Colomer (88) waren de laatste twee inwoners van het kleine dorp La Estrella. Ze leefden bijna vijf decennia alleen in het dorpje. Hun dappere strijd tegen de ontvolking kwam al eerder in de schijnwerpers te staan. In 2018 bijvoorbeeld maakte Land Rover gebruik van hun verhaal voor een reclamefilmpje (zie onderaan dit artikel).

De laatste tijd werden de gezondheidsproblemen van het echtpaar jammer genoeg een te grote last. Op aanraden van hun zoon Vicente beslisten Sinforosa en Martín dan toch te verhuizen naar het nabije Villafranca. De bezorgdheid van Vicente viel trouwens best te begrijpen. 

Om tot in La Estrella te raken moet je namelijk 24 kilometer lang over een nauwe bosweg, die meer dan eens langs gevaarlijke kloven loopt. Er is ook geen telefoonverbinding (no hay cobertura). Tijdens de sneeuwstorm Filomena in 2021 kwam het koppel vast te zitten zonder enig contact met de buitenwereld. De vraag is nu alleen, wie gaat voor de tientallen katten en honden zorgen die in het dorp leven en verzorgd werden door het echtpaar? Daar wordt in de kranten niets over geschreven.

In de 20e eeuw telde La Estrella nog bijna 300 inwoners. In het dorp herinneren sommige overblijfselen nog steeds aan die tijd. Een gedenkteken van de overstroming die in 1883 17 huizen vernielde en aan 26 personen het leven kostte bijvoorbeeld, of die van de torero Silvino Zafón. Die laatste werd geboren in 1908 en stond bekend als El Niño de la Estrella (de jongen van La Estrella). Hij stierf in een motorongeluk in Frankrijk in 1963.

Op de vraag hoe lang ze het nog in La Estrella zouden uithouden, antwoordden Sinforosa en Martín altijd hetzelfde: “Zolang we duren, wat ook niet meer al te lang zal zijn”. Met hun vertrek voegt La Estrella zich bij de 60 verlaten dorpjes die Teruel telt, naast de 90 die het risico lopen uit te sterven.

Ga naar de inhoud