Worden Spaanse campertoeristen gediscrimineerd vergeleken met buitenlandse camperaars in Almería?

Worden Spaanse campertoeristen gediscrimineerd vergeleken met buitenlandse camperaars in Almería?
Beeld: via canva.com

Worden Spaanse campertoeristen gediscrimineerd vergeleken met buitenlandse camperaars in Almería?

Langs de kust van de provincie Almería, begint een probleem steeds groter te worden. Buitenlandse campertoeristen, waaronder Nederlanders, Belgen, Fransen en Duitsers, lijken een bevoorrechte behandeling te genieten in vergelijking met hun Spaanse tegenhangers. De gedoogcultuur voor bepaalde onwettige praktijken van de buitenlandse camperaars, zoals illegale aansluitingen op water- en elektriciteitsvoorzieningen en het illegaal kamperen op het openbaar domein, wekt ergernis op bij de Spaanse Kampeerauto Bond PACA. De discriminatie jegens Spaanse camperaars, die wél beboet worden voor vergelijkbare overtredingen, wordt steeds meer zichtbaar. Hoelang kan deze situatie nog voortduren, zonder dat de Spaanse kampeerauto gemeenschap in opstand komt of is hier sprake van discriminatie?

Terwijl Spaanse camperaars flink beboet worden voor overtredingen van de Wet op de Kusten (Spaans: Ley de Costas) en andere lokale regels omtrent kamperen en overnachtingen in natuurgebieden, gaan buitenlandse campertoeristen veelal vrijuit. Jesús Gallardo Ramírez, voorzitter van de Spaanse Kampeerauto Bond PACA, heeft hier ernstige bezwaren tegen. Hij geeft aan dat Spaanse camperaars de enigen zijn die daadwerkelijk boetes betalen, terwijl buitenlandse overtreders geen consequenties lijken te ondervinden.

“De buitenlanders worden niet beboet voor overtredingen. Hun voertuigen worden niet geïmmobiliseerd en er worden geen boetes naar hun huisadressen gestuurd, zoals wel het geval is bij Spaanse camperaars”, aldus Gallardo.

Gallardo heeft recentelijk voorbeelden gezien van Spaanse campertoeristen die boetes van meer dan € 1.500 hebben ontvangen, tegen een tarief van € 40 per vierkante meter illegaal bezette ruimte. Tegelijkertijd worden hele kolonies van buitenlandse camperaars in badplaatsen als Adra en de hoofdstad Almería gedoogd, zonder enige controle of regulering.

“Het is onbegrijpelijk dat buitenlandse campertoeristen zoveel profijt hebben in vergelijking met Spaanse camperaars. Als ze zo doorgaan met het massaal overtreden van regels en het creëren van deze enorme opstoppingen op de stranden, dan zullen de Spanjaarden uiteindelijk overal worden weggejaagd”, verzucht Gallardo.

Hoewel de frustratie bij de Spaanse camperaars toeneemt, benadrukt Gallardo dat uitzetting of het opwerpen van fysieke barrières niet de oplossing is. In plaats daarvan pleit hij voor een meer gestructureerde aanpak van de autoriteiten, met duidelijke regels en handhaving voor alle campertoeristen, ongeacht hun nationaliteit.

Behoefte aan parkeerplaatsen en voorzieningen

De voorzitter van PACA erkent dat de overgrote meerderheid van de Spaanse campertoeristen een correcte houding en gedrag vertoont. Hij roept de lokale overheden op om geschikte parkeerplaatsen en voorzieningen te creëren voor kampeerauto’s om zo de huidige problemen te voorkomen.

“Campertoeristen zijn geen criminelen en moeten niet worden gevreesd. Het gaat meestal om families en mensen die genieten van een toegelaten voertuig voor bewoning die bijdragen aan de lokale economie door middel van hun bestedingen”, verdedigt Gallardo de Spaanse kampeerauto gemeenschap.

Desalniettemin groeit de ergernis bij Gallardo en zijn achterban over de schijnbare gedoogcultuur voor bepaalde onwettige praktijken van buitenlandse campertoeristen, zoals illegale aansluitingen op water- en elektriciteitsvoorzieningen en het illegaal kamperen op het openbaar domein.

“Tijdens mijn rondgang door de provincie, met name in Adra, heb ik continue lozingen gezien die ecologische schade veroorzaken, evenals illegale aansluitingen op het waterleidingnet. Op het strand van Poniente telde ik maandag meer dan honderd kampeerauto’s die het openbaar maritiem domein innemen met hun waslijnen, tafels en ligstoelen. Ze staan op 50 meter van het politiekantoor, maar niemand zegt er iets van. Ze kunnen doen wat ze willen en blijven maandenlang kamperen, aangesloten op de watervoorzieningen waar ze duizenden liters per dag aftappen. Dit is onacceptabel”, beklaagt Gallardo zich.

Ga naar de inhoud