Aantal mussen in Spanje in tien jaar tijd met 30 miljoen gedaald

Oeps ... foto ontbreekt!

Aantal mussen in Spanje in tien jaar tijd met 30 miljoen gedaald

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de schattingen van SEO/BirdLife is het aantal mussen de afgelopen 10 jaar in Spanje gedaald met tenminste 30 miljoen vogels, dat is 21% minder mussen. Om meer aandacht te geven aan dit probleem en om de mussen terug te krijgen in de Spaanse steden is men de campagne ‘Aves de Barrio’ ofwel de vogels van de wijk gestart.

Als het zo doorgaat dan zullen de mussen (gorriones) compleet uit het straatbeeld verdwijnen in Spanje, aldus SEO/BirdLife in haar rapport. Terwijl deze organisatie zegt dat het aantal huismussen de afgelopen 10 jaar met 21% is gedaald liet een ander onderzoek in november vorig jaar al zien dat de afgelopen 30 jaar het aantal mussen met 60% is gedaald.

Het gaat hier om de “gorrion” ofwel de “passer domesticus” die beter bekend is onder de naam huismus. Deze kleine zangvogel vormt samen met een dertigtal andere mussensoorten zoals de ringmus het geslacht Passer. De huismus in Spanje was de enige vogelsoort die vele malen meer dan het aantal menselijke inwoners van het land voorkwam met zo’n 160 miljoen exemplaren.

Afgelopen 20 maart was de Internationale dag van de mus ofwel ‘World Sparrow Day’ waarbij men wereldwijd de aandacht vraagt voor de huismussen. SEO/BirdLife concentreert zich meer op Spanje en de Spaanse steden waar een alarmerende daling is van mussen.

Steden

Deze achteruitgang van het aantal huismussen is met name te merken in de steden waar de luchtverontreiniging ervoor zorgt dat de vogels er niet meer willen en kunnen leven. De slechte lucht maar ook het drinken van vervuild water hebben er in de steden voor gezorgd dat er vele miljoenen minder huismussen zijn te vinden. Andere oorzaken van het vertrek van de huismussen is een andere huizenbouw en andere tuin- en stedelijke inrichtingen.

Ook hebben huismussen minder te eten doordat er efficiëntere oogst-, opslag- en transportmethoden (minder verspilling graan) zijn of het gebruik van het gebruik van insecticiden en stoffen als MTBE in de loodvrije benzine (waardoor er minder insecten zijn) zijn toegenomen. In Spanje komt daar nog bij dat er veel straatkatten zijn waardoor er een toename is van de predatie.

Andere vogels

De “gorriones” ofwel huismussen zijn echter niet de enige vogels waarvan er minder te vinden zijn in Spanje, ook het aantal “codornices” ofwel kwartels is met de helft gereduceerd. Iets wat ook geldt voor de “alimoche” ofwel aasgier welke de kleinste giersoort van Europa is en de “sison comun” ofwel de kleine trap en de “chorlitejo patinegro” ofwel strandplevier welke voor SEO/Birdlife de vogel van het jaar 2019 is.

Ga naar de inhoud