Aantal mussen in Spanje in tien jaar tijd met 30 miljoen gedaald

Aantal mussen in Spanje in tien jaar tijd met 30 miljoen gedaald
Beeld: Pixabay

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Volgens de schattingen van SEO/BirdLife is het aantal mussen de afgelopen 10 jaar in Spanje gedaald met tenminste 30 miljoen vogels, dat is 21% minder mussen. Om meer aandacht te geven aan dit probleem en om de mussen terug te krijgen in de Spaanse steden is men de campagne ‘Aves de Barrio’ ofwel de vogels van de wijk gestart.

Als het zo doorgaat dan zullen de mussen (gorriones) compleet uit het straatbeeld verdwijnen in Spanje, aldus SEO/BirdLife in haar rapport. Terwijl deze organisatie zegt dat het aantal huismussen de afgelopen 10 jaar met 21% is gedaald liet een ander onderzoek in november vorig jaar al zien dat de afgelopen 30 jaar het aantal mussen met 60% is gedaald.

Het gaat hier om de “gorrion” ofwel de “passer domesticus” die beter bekend is onder de naam huismus. Deze kleine zangvogel vormt samen met een dertigtal andere mussensoorten zoals de ringmus het geslacht Passer. De huismus in Spanje was de enige vogelsoort die vele malen meer dan het aantal menselijke inwoners van het land voorkwam met zo’n 160 miljoen exemplaren.

Afgelopen 20 maart was de Internationale dag van de mus ofwel ‘World Sparrow Day’ waarbij men wereldwijd de aandacht vraagt voor de huismussen. SEO/BirdLife concentreert zich meer op Spanje en de Spaanse steden waar een alarmerende daling is van mussen.

Steden

Deze achteruitgang van het aantal huismussen is met name te merken in de steden waar de luchtverontreiniging ervoor zorgt dat de vogels er niet meer willen en kunnen leven. De slechte lucht maar ook het drinken van vervuild water hebben er in de steden voor gezorgd dat er vele miljoenen minder huismussen zijn te vinden. Andere oorzaken van het vertrek van de huismussen is een andere huizenbouw en andere tuin- en stedelijke inrichtingen.

Ook hebben huismussen minder te eten doordat er efficiëntere oogst-, opslag- en transportmethoden (minder verspilling graan) zijn of het gebruik van het gebruik van insecticiden en stoffen als MTBE in de loodvrije benzine (waardoor er minder insecten zijn) zijn toegenomen. In Spanje komt daar nog bij dat er veel straatkatten zijn waardoor er een toename is van de predatie.

Andere vogels

De “gorriones” ofwel huismussen zijn echter niet de enige vogels waarvan er minder te vinden zijn in Spanje, ook het aantal “codornices” ofwel kwartels is met de helft gereduceerd. Iets wat ook geldt voor de “alimoche” ofwel aasgier welke de kleinste giersoort van Europa is en de “sison comun” ofwel de kleine trap en de “chorlitejo patinegro” ofwel strandplevier welke voor SEO/Birdlife de vogel van het jaar 2019 is.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

7
Reageer op dit artikel

6 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
devliegendevogel@gmail.com

Vogels zijn zieltjes, als die verdwijnen is het met de mensheid gedaan.als er in je dromen vogels voorkomen, de Mus of de Raaf of de Witte Duif,enz dan volgt er een sterf geval.dus vogels zijn erg belangrijk, de Schepper schiep ze eerder dan de mens.en blies ook bij hun de adem in.

Martin

Zijn er hier nu reacties verdwenen?

Diana

Jeemich. Om Triestig van te worden. Vorig jaar werd de problematiek rond de zwaluwen ook al in Belgie op de kaart gezet. Wat is er toch aan de hand met de vogels?

Marie-Claire

Niet lang geleden heb ik gelezen in een artikel, dat door jullie is geplaatst, dat de rood-groene parkieten, die lang geleden ingevoerd zijn en heel sterk in aantal zijn toegenomen, ook de schuld zijn van de vermindering van het aantal mussen, omdat zij de eitjes kapot maken en opeten en dat deze vogeltjes mogen doodgeschoten worden omdat zij de overhand zijn aan het innemen. Ik ben een grote dierenvriend, maar wat moet er nu gebeuren om hier een evenwicht in te houden, heel triestig, dit is de natuur en nu moet het mensdom hier een beslissing in gaan nemen; dan… Lees verder »

Josée

Ik geef de jagers de schuld, dan misschien niet voor de mussen, alhoewel, als ze maar kunnen schieten. Op enkele jaren tijd hoort of ziet men amper nog vogels, of al zeker niet zoals voorheen.

luc.sevenhans@skynet.be

van dit soort meningen valt mijn mond open..

Juan74

Ik zou de klimaatveranderingen de schuld geven.
Hoe heter het wordt, hoe meer er van het dak vallen.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.